Новини от област Стара Загора и България

За първи път дават награда "Д-р Стефан Черкезов" - лекар, спасил 47 души от горящ автобус

За първи път дават награда Д-р Стефан Черкезов - лекар, спасил 47 души от горящ автобус
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Едва 26-годишният лекар спасил до един пътниците от катастрофирал автобус, но сам починал от изгарянията

През октомври 2023 година се навършват 20 години от основаването на престижното отличие „Лекар на годината“. Оттогава на всеки 19 октомври – Деня на българския лекар, Българския лекарски съюз връчва награди за принос в медицината. Това ще се случи и тази вечер, когато в залата на Националния исторически музей в София ще бъдат обявени имената на наградените отличените лекари от цялата страна с националната награда "Лекар на годината".

Тази година за първи път ще бъде връчена и Награда за лекарска всеотдайност и етика "Д-р Стефан Черкезов", който на 15 август 1963 година спасява 47 души от горящ автобус, но самият той загива.

Тогава 26-годишният д-р Стефан Черкезов се връща от служебна командировка в Горна Оряховица. Той е лекар в търновското село Стрелец. Качва се в автобус, претъпкан с хора. На излизане от Горна Оряховица обаче автобусът се блъска в камион и избухва в пламъци. От взривната вълна лекарят е изхвърлен в канавката, но не е бил ранен. Става и се връща към горящия автобус и започва да вади хората. Успява да извади 47 души, но за съжаление е облечен с бяла найлонова риза. Тя се стопява върху тялото му. Косата му също гори. Изгасява я с ръце и продължава да се бори за живота на хората.

Когато идват линейките от Горна Оряховица, д-р Черкезов продължава да помага, въпреки че самият той е жестоко обгорял. Отказва да се качи в линейка, въпреки че кожата му виси на парцали и пеша тръгва към града. По пътя го пресреща последната линейка и го откарва в болницата. Когато го свалят в хирургията, д-р Черкезов казва на лекарите: “Колеги, оставете ме, аз ще умра. Гледайте другите пациенти!”. На другата сутрин – 16 август – наистина умира в адски мъки.

А какво се случва с останалите хора от автобуса? Всички са спасени. Нито един не е починал.

Д-р Черкезов оставя вдовица на 23 години и момиченце на 8 месеца, което отраства без баща. По време на катастрофата съпругата му Лидия Черкезова е 23-годишна счетоводителка. Двамата имат момиченце на 7-8 месеца. Преди да издъхне д-р Черкезов казва на съпругата си: “Кажи на татко, че не е харчил напразно парите си, за да ме изучи; и нека да бъде горд с мене - показах се като истински лекар…”.

През годините отличията са претърпели малки промени, имало е години, в които „Лекар на годината“ са били няколко медици, но във времето традиционните категории за „Лекар на годината“ са следните:

1. “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“

2. “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“;

3. “Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България;

4. “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“;

5. “Лекар на годината.”

Идеята за отличието "Лекар на годината" е на проф. Андрей Кехайов и вече две десетилетия на своя празник гилдията награждава най-заслужилите свои членове.

Коментари към новината

Още новини от Здраве