Новини от област Стара Загора и България

Инж. Пламен Михалев, председател на ОП на КСБ: Готови сме на протест, ако не се решат проблемите в строителството

Инж. Пламен Михалев, председател на ОП на КСБ: Готови сме на протест, ако не се решат проблемите в строителството
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От Камарата на строителите в България изпратиха открито писмо с няколко основни искания към управляващите

Инж. Пламен Михалев е роден на 7.11. 1976 г. в Стара Загора. През 1995 г. завършва Строителния техникум в Стара Загора, след което Висше строително училище „Любен Каравелов“ - специалност „Строителство на сгради и съоръжения“.

Дипломира се като инженер-конструктор през 2006 г., а през 2014 г. завършва магистратура „Мениджър на инвестиционни проекти“ във ВСУ „Любен Каравелов“. Още от 1997 г. Пламен Михалев работи в семейната фирма „Лесо Инвест“, като преминава през всички етапи на развитие в компанията. Управител е на дъщерната фирма на „Лесо Инвест“ - „Изолинвест“ЕООД.

Инж. Пламен Михалев е в УС на Областното представителство на Камарата на строителите в България от 2016 г. През 2019 г. е избран за председател на КСБ в Стара Загора, а през 2022 г. е преизбран на същата длъжност. От 2022 г. инж. Пламен Михалев е и член на УС на Националната камара на строителите в България. Семеен, с 2 деца – син и дъщеря.

Разговаряме с него за равносметката за изминаващата строителна година в регион Стара Загора, за проблемите и предизвикателствата пред сектора.

- Инж. Михалев, на прага на приключването сме на строителната година. Каква беше тя за бранша в Старозагорски регион?

- Изпращаме една нелека година. Имаше достатъчно работа за всички строители в региона, но проблемът  с кадрите се задълбочава. За да оцелее една строителна фирма, трябва да запази кадрите си и задължително да привлече нови. Другият проблем е този с индексацията на обществените поръчки. До този момент той  не е решен.

На последното събиране на УС на КСБ, което се проведе в края на септември в Бургас, взехме решение да изпратим 5 основни искания до правителството, до председателя на НС Росен Желязков, министъра на финансите Асен Василев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Решихме, че е крайно време като най-голямата браншова организация в страната, да защитим интереса на всички наши колеги. Ако тези искания не бъдат разгледани и не се премине към реални решения до края на годината, ще преминем към протестни действия.

- Какви са  исканията на строителите към правителството?

- Основното ни искане е свързано с индексация на цените по обществените поръчки. Настояваме също да бъдат увеличени капиталовите разходи в бюджета за следващата година. Искаме да отпаднат промените в ЗОП, които предвиждат отпадане на застрахователните инструменти, като форма на гаранция за добро изпълнение на договорите в строителството. Настояваме строителството да стане приоритетен сектор за държавата и да се използват т.нар. договори по FIDIC, за да бъдат защитени както интересите на строителя, така и на инвеститора. Сега масово договорите  защитават инвеститора. На практика строителят е този, който поема всички тежести на обектите.

Анализът по възлагане на обществени поръчки с предмет строителство, показва че редица възложители системно нарушават разпоредбите на Закона за Камарата на строителите и по-специално, на изискването му определени строежи и видове СМР да се изпълняват от строители, които са вписани в Централния професионален регистър на строителите.

- Бяха предприети мерки за индексация на договорите по ОП. Защо не се изпълняват?

- На първо място няма ясни правила. Всеки ги тълкува, както намери за добре. На второ място, няма отделени пари в държавата за индексация по договорите в бюджета.

- Има ли в Стара Загора строителни  фирми, които са получили индексация по договор за обществена поръчка?

- В нашето Областно представителство до този момент не е пристигнала информация, че са индексирани цени по обществени поръчки. Вписани в Централния професионален регистър в Старозагорски регион са 287 фирми и никой от тях не е получил индексация. Друг проблем е, че общините тази година забавиха голяма част от инвестиционните си проекти заради липса на бюджет.  Надяваме се, че догодина бюджетът на страната ще се приеме навреме и общините ще имат нормална работа.

- Има ли нови проекти в областта на индустриалното строителство в Стара Загора?

- Билла започва строителство на логистична база, по всяка вероятност изпълнител там ще е софийска фирма. Всеки момент се очаква да излезе строителното разрешение за болница „Сърце и мозък“ в Стара Загора. Има запитване до старозагорски фирми, тепърва там предстои конкурс за изпълнител. „Еконт“ също строи голяма логистична база в Стара Загора и ще бъде необходим изпълнител. Надяваме се това да бъде старозагорска фирма. Има доста обекти и в Индустриална зона „Загоре“, които ще се строят през следващата година. Надявам се старозагорските строителни фирми да реагират успешно на новите предизвикателства.

- Приключи ли еуфорията покрай жилищното строителство в Стара Загора и в останалите градове на страната?

- Смея да твърдя, че голямата еуфория в жилищното строителство в региона приключи. Има спад в търсенето на жилища. Цените на имотите засега няма как да тръгнат надолу, защото при строителните материали отново имат тренд на поскъпване. Имайки предвид международната ситуация, няма как тя да не рефлектира и върху сектора. Не очаквам поевтиняване на имотите. Освен това при ръст на горивата, всички цени отново ще тръгнат нагоре.  

- Ще награди ли Камарата на строителите в Стара Загора и тази година успешните фирми на професионалния си празник - Димитровден?

- И тази година ще наградим наши колеги, като ще отбележим празника на 27 октомври. Ще има официална церемония, редно е да изпратим годината, както подобава за един успешен бранш като нашия. Изборът на компаниите не беше лек, защото имаме много добри строителни фирми в регион Стара Загора. На база на това как са се справили през изминалата година, връчваме голяма награда „Строител на годината“, награда за строител 1-ва, 2-ра, 3-та и 4-та категория. Засега ще запазя в тайна имената на наградените старозагорски компании.

Коментари към новината

Още новини от Строителство