Новини от област Стара Загора и България

Асен Василев: „Лукойл Нефтохим“ е в процес на продажба

697 17/10/2023 17:30 Икономика Бизнес
Асен Василев:  Лукойл Нефтохим  е в процес на продажба
Divident.€U Divident.€U

Руският петролен гигант "Лукойл" е започнал процедура по продажба на рафинерията си край Бургас, съобщава финансовият министър Асен Василев в интервю пред британския в. "Файненшъл таймс".
Василев казва, че продажбата вероятно е резултат от натиска на българското правителство върху руските компании, изразяващ се освен в спазването на международните санкции и в увеличената такса за транзита на руски газ през България за Западните Балкани и Централна Европа.

Думите на Василев идват в момент, в който правителството увеличи до 50% извънредния данък свръхпечалба за компанията, който преди това беше 33%. Според „Файненшъл Таймс“, когато компанията бъде продадена, този налог ще бъде свален до 15% - очакваният размер на корпоративния данък за мултинационалните компании след Нова година.

Правителството не участва в продажбата на рафинерията, която доставя на международни клиенти повече от половината от продукцията си – включително важни доставки на дизел за Украйна в началото на руската инвазия, отбелязва "Файненшъл таймс".
Василев казва, че София ще запази поредица от наказателни мерки върху рафинерията, докато не се включат нови собственици.

Коментари към новината

Още новини от Икономика