Новини от област Стара Загора и България

Нов институт откриват към Тракийски университет - Стара Загора, търсят докторанти

Нов институт откриват към Тракийски университет - Стара Загора, търсят докторанти
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Институт по зоонози ONE HEALTH (едно здраве) ще бъде открит в структурата на Тракийски университет - Стара Загора, реши миналата седмица правителството.
Основните цели на Института са свързани с приложна епидемиология. Институтът ще извършва научно-приложна и развойна дейност посредством приложни научни изследвания и експериментална развойна дейност, научно-образователна и проектна дейност, както и информационна и комуникационна дейност.

„Стартираме, тепърва ще разширяваме възможностите си. Тракийски университет – Стара Загора има нужда от кадри, които искат да се развиват в областта на инфекциозните заболявания. Още през миналата година, само за Ветеринарномедицинския факултет сме обявили 30 докторантури. В момента кандидатите подават документи. Конкурсът ще се проведе през декември. През януари ще има нова сесия за докторантите. Обикновено ректорът ги зачислява в края на март или през април“, съобщи за Divident.EU деканът на Ветеринарномедицинския факултет проф. Тодор Стоянчев.

На този етап Тракийски университет – Стара Загора може да предложи 20 специалисти за новия институт, но екипът му ще се разраства постепенно и ще стигне до 60 научни работници. Имаме подготвени специалисти по заразни болести, хуманна медицина, както и такива, свързани с вируси и молекулярно-биологични методи. Те досега работеха самостоятелно. Сега институтът ще ги обедини и те ще бъдат в един екип, допълни деканът.

Към момента у нас липсва регламентирано научно звено, което целево да осъществява дейност, свързана с приложна епидемиология на зоонози. Зоонозите са група от инфекциозни и паразитни болести, които могат да се предават от животните на хората и обратно. Освен че са проблем за общественото здраве, много от основните зоонозни заболявания пречат на ефективното производство на храни от животински произход и създават пречки пред международната търговия с животински продукти. Липсата на такова научно звено лишава страната ни от извършването на приложни научни изследвания и експериментална развойна дейност, научнообразователна и проектна дейност, както и информационна и комуникационна дейност на национално и международно ниво, мотивират се от МОН.
Институтът за зоонози ONE HEALTH е политика на ЕС, която трябва да се постига от всички страни, членки на съюза. Институтът свързва ветеринарна медицина и аграрни науки, включително хранителните технологии.

„При нас, по отношение на зоонозните заболявания, имаме няколко пропуска във ветеринарната медицина – първият е, че не използваме достатъчно молекулярната биология, генетичните методи за идентификация на патогени. Добри сме в бактериологията – изолиране, диагностика, но имаме пропуски за вируси и микропаразити. Институтът ни дава възможност да работим с големите партньори от чужбина. Те са много силни във вирусологията и диагностиката на микропаразитите. Ние имаме техниката, но нямаме достатъчно обучени хора. Сега ще ги обучим и ще изпратим докторанти в чужбина. До момента не е определено точното място, където ще бъде поместен института по ONE HEALTH“, каза проф. Стоянчев.
Институтът в Стара Загора трябва да покрие и направление, свързано със заболявания при дивеча.

Партньор на новия институт в страната е Българската агенция по безопасност на храните. Редовно има заболявания, които избухват и се налага да се изпращат изследванията в друга държава, която често се бави. Сега те ще бъдат правени тук, в страната. С института постигаме качество и капацитет, каза проф. Стоянчев.

Коментари към новината

Още новини от Образование