Новини от област Стара Загора и България

Кандидатът за кмет инж. Димитър Чорбаджиев: Ще дам на Стара Загора нова енергия за развитие

Кандидатът за кмет инж. Димитър Чорбаджиев: Ще дам на Стара Загора нова енергия за развитие
Съдържание от Коалиция ПП-ДБ Съдържание от Коалиция ПП-ДБ

Имам ясна програма за чиста, подредена и сигурна община, казва кандидатът за кмет на коалиция „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“

Инж. Димитър Чорбаджиев е кандидатът за кмет на Стара Загора, издигнат от коалиция "Продължаваме Промяната" и "Демократична България". Той е и водач на листата с кандидати за общински съветници на ПП - ДБ.

Димитър Чорбаджиев е роден на 7 август 1978 г. в Стара Загора. Димитър Чорбаджиев е машинен инженер по специалност „Транспортна техника и технологии” и магистър по „Технология и организация на автомобилния транспорт”. От 20 години е мениджър продажби в голяма старозагорска търговска компания – оторизиран представител на немски автомобилен производител.

Димитър Чорбаджиев е общински съветник и председател на групата общински съветници на "Демократична България" в мандат 2019 – 2023 година. Председател е на Постоянната комисия по общинска собственост и стопанска политика в Общинския съвет на Стара Загора. Семеен е с две деца. От 2022 година е член на националното ръководство на ПП „Демократи за силна България“.

На изборите за кмет на община Стара Загора на 29 октомври се явява с бюлетина №66.

- Господин Чорбаджиев, кой беше основният Ви мотив да се впуснете в кметската надпревара в настоящите местни избори за кмет на община Стара Загора?

- Най-важният мотив за мен е, че на Стара Загора е необходима нова енергия. Този град трябва да бъде подреден, сигурен, чист и приветлив, както за гражданите, които живеят тук, така и за тези, които ще изберат за в бъдеще да живеят тук пред други градове. Не желая Стара Загора да изостава толкова чувствително от Пловдив и Бургас.

Мотивиран съм да работя за гражданите на Стара Загора. Имам натрупаните знания и опит през годините.

- Кои са основните проблеми в Стара Загора, които искате да решите като кмет на общината?

- На първо място трябва да се промени начина, по който се правят ремонтите и застрояването. Виждаме, че в момента тук е пълен хаос – един куп ремонти, кой ги прави, защо ги прави, няма яснота кога се започва и кога се свършва – все въпроси, които гражданите ежедневно си задават.

На второ място тези строителни работи трябва да се извършват качествено. Сега нещата не стоят добре – изпочупени бордюри, криво поставени шахти, унищожени дървета. Една улица я правим по 4 - 5 пъти! Много е важно да се спазват сроковете.

Другото, на което ще държа много, когато стана кмет, е задължително да се спазва Общия устройствен план. ОУП е документ, който дава перспектива за 15 години напред и не трябва да бъде променян. В първите няколко месеца, максимум до година, могат да се направят някои уточняващи неща. От там нататък той трябва да се следва. В него ясно са очертани зоните за жилищно, индустриално строителство, накъде трябва да се развива градът. Досега непрекъснато гласувахме в Общинския съвет промени при наличието на нов ОУП. На последната сесия имаше цели четири промени, на предпоследната още четири и т.н. Това е абсурдно!

инж. Димитър Чорбаджиев

- Според Вас накъде трябва да расте Стара Загора и кое в ОУП не се спазва?

- Според новия ОУП на запад и на север трябва да са жилищните зони, а на изток и на юг - индустриалните. Те са ясно очертани. Във всеки един квартал има определена площ за озеленяване. Колегите от ГЕРБ  променят тези зелени площи в зони за строителство.

Следващото, което спешно трябва да се свърши в нашия град, е организацията на движението. Вижда се, че то не е както трябва и непрекъснато има задръствания. Необходимо е да се преразгледа цялостната организация на движението в Стара Загора. Тук мога да кажа, че първата стъпка в тази посока вече е направена по мое настояване в настоящия Общински съвет. Ще имаме нова транспортна схема за обществения транспорт, от която ще е ясно накъде се движат автобусите, тролейбусите, в кои часове. Ще се настроят светофарните уредби и въз основа на тази схема автобуси и автомобили ще имат възможност да се придвижват безпроблемно. Удобният градски транспорт ще стимулира много хора да се откажат от колите си, за да ползват новите автобуси.

- Това означава ли, че в момента не се ползват достатъчно новите автобуси?

- Автобусите в Стара Загора не се ползват в достатъчен обем. Общинското дружество „Автобусни и тролейбусни превози“ е на загуба, няма достатъчно пътници. На последната сесия Общинският съвет на Стара Загора отпусна още 1 милион лева за нуждите на дружеството.

- Вие сте председател на Постоянната комисия по общинска собственост и стопанска политика в настоящия Общински съвет. Имате ли конкретни идеи как да се подобрят резултатите на общинските дружества?

- Разбира се, че има възможност да се постигнат много по-добри резултати в общинските дружества. Става въпрос за лошо управление в момента. Когато се избираше управител на „Автобусни и тролейбусни превози“, нашата група не го подкрепи, защото не виждахме в конкретната личност човек, който може да свърши тази работа. Мнозинството избра настоящия управител и виждаме какви са резултатите. През последните 7-8 години в „Автобусни и тролейбусни превози“ са вложени над 110 млн. лева. При това положение - дружеството да е на загуба и хората да са недоволни от транспорта, е недопустимо! Трябва да се избере нов управител, да се внедри новата транспортна схема, да заработи активно системата за самотаксуване, защото сега дадохме за нея 4 млн. лева, а почти никой не я ползва! Трябва да се закупят още апарати по всички спирки и да се внедрят нововъведенията, за да се връща ресто, да се плаща с кредитна, дебитна карта и да могат хората, които ползват градския транспорт бързо да заплащат. В момента сме с морално остарели апарати, които нито връщат ресто, нито съумяват навреме да чекират съответния електронен билет и т.н.

Друг пример - общинското дружество „Мересев“ основно е със социална дейност. Там не изискваме високи резултати. Общинският съвет е предоставил помещения, които да бъдат отдавани под наем. Въпреки всички облекчения, резултатите никак не са добри, дружеството е на загуба. Много спешно там трябва да се смени управителя. 

Повечето общински здравни пунктове са за доболнична помощ. Там има много да се работи. Необходимо е да се модернизира базата им от страна на общината. Когато говорим за управление, мога да посоча добрия избор на д-р Камелия Харачерова за управител на Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания. Тя доведе дружеството до 140 000 лв. печалба, като подобри условията за лечение и постоянно го развива. Щом един може, трябва и другите да могат!

- Вашата кауза е Стара Загора да бъде чист, подреден и сигурен град. Какво ще промените?

- Ще започнем от това – да поставим на възловите места в общината множество камери, където има повече нарушители на реда. Световните стандарти са от 4 до 6 камери на 100 души. В момента в общината те са 0,4 камери  на 100 души. С монтирането им хората ще се чувстват по-сигурни и в същото време ще се опазва общинската собственост. Ще поставим камери за скорост на проблемните места.

В община Стара Загора не се налага контрол. Не виждам общинска полиция в пълноценната ѝ роля. Даваме немалък бюджет от общината – около 600 000 лв. за общинска полиция. Ако трябва, той ще се увеличи, но ефектът от нейната дейност трябва да стане чувствителен.

Другото, което трябва да се направи на тема сигурност, е да се маркират правилно и еднакво всички пешеходни пътеки, да се осветят, за да могат хората да пресичат сигурно. Важно за сигурността  е уличното осветление. В твърде малко населени места от община Стара Загора работят улични лампи и то стари. Трябва да се сложат енергийно ефективни, лед лампи. Бюджетът, който харчим за сметки за осветление в момента е прекалено голям. Може да намалим значително разходите и да увеличим осветлението и в другите малките населени места. От „Демократична България“ предложихме също да се сложат на обществените сгради фотоволтаични панели.

- Какво ще направите по отношение на малките населени места в общината?

- Трябва да се делегират бюджети на кметовете на селата, не да се държим с тях като с подчинени. Всеки кмет трябва да си направи сметката в рамките на годините от мандата си и да има възможност да работи в собственото си населено място. Община Стара Загора трябва да направи в селата осветлението, да отдели пари за инфраструктура, сметосъбиране, сметоизвозване. Усилията трябва да бъдат и от двете страни.

- Какво бихте променили в работата на общинска администрация?

- Като кмет бих настоявал всички публични регистри да се дигитализират. Днес до голяма степен това е изпълнено. Другото, за което поемам ангажимент, е в рамките на кметския ми мандат да бъдат въведени всички електронни услуги в общината. Също всички съществуващи регистри да бъдат обществено достъпни и електронни, както и да се създаде система за бързо информиране на гражданите на Стара Загора. С тази система ще има и обратна връзка между гражданите и общината. Трябва да се влагат средства за модернизация на самата администрация – обучение, нова техника. Не може при 250 млн. лева бюджет да отделяме едва 25 000 лв. за модернизация на общинска администрация. Във всички нормални държави се отделят около 3% от бюджета за тази цел. В момента е проблем, че се набляга на количеството на администрацията, а качеството го няма.

Виждам лоши практики – държат се хората в общинска администрация на ниски възнаграждения, а на някои от тях през граждански договори им се плаща допълнително. Това не създава благоприятна среда за работа.

- Предстои икономическа трансформация на регион Стара Загора през следващите години. Доколко сме готови за нея?

- Не сме готови за тази трансформация заради лъжите, които се изричаха през последните 10 години, както и поради изпуснатите срокове. През 2018 г. имаше възможност да се договори дерогация, а през 2019 г. можеше да се договори механизъм за капацитет. Виновникът си има име – Теменужка Петкова и партия ГЕРБ. Хората, които протестират в момента имат право, защото бяха лъгани в продължение на години. Според мен, като кандидат за кмет, трябва да се използва ефективно новата възможност за Стара Загора. Ясно е, че преход ще има и ако някой твърди нещо друго, той продължава да лъже хората.

Средствата, които се отделят за прехода по Фонда за възстановяване и устойчивост и по Фонда за справедлив преход, се равняват на бюджета на община Стара Загора за 15 години, казано образно. Ако тези средства се вложат правилно и се работи умно, ще има резултат. Затова трябват нови хора с нови идеи.

Една от моите идеи е да се направи въглеродно независима индустриална зона, например в зона Еленино. Това ще привлече високотехнологичните производители.

- Как Стара Загора може да стане по-привлекателен за инвестиции град?

- Едната от причините, които се изтъкваха до момента за това, инвеститори да предпочитат други региони около нашия, е че тук средната работна заплата е висока, заради комплекса „Марица Изток“, а безработицата е по-ниска, спрямо Пловдив, например.

Казва се, че в Стара Загора няма големи индустриални площи, необходими за инвеститорите. Никой обаче не е казал, че тези големи площи трябва да бъдат на всяка цена общинска собственост. Инвеститорът може да купи парцел и от частни дружества. Трябва да се покажат предимствата на инвеститорите, защото ние имаме невероятна свързаност в Стара Загора – ж.п. транспорт, автомагистрала край града, намираме се на кръстопът север – юг, изток - запад.

Има един особен проблем, който трябва да се промени и това е свързаността на местната власт с определени фирми, което възпрепятства конкуренцията. Получавал съм оплаквания от инвеститори, че този вид свързаност ги притеснява. Други проблеми са административното обслужване, забавените срокове. Ако човекът, който управлява града, има енергията да среща инвеститорите, да ги убеждава, да им помага, те биха дошли в града. Вижда се ясно, че за последните 16 години няма голям инвеститор, дошъл в Стара Загора.

- Как ще изглежда Стара Загора в края на мандата Ви, ако старозагорци Ви изберат за кмет?

- Аз съм човек, който държи на думата си и когато обещая нещо, се старая да го изпълнявам. Убеден съм, че след 4 години, ако успеем да изпълним дори 50% от програмата, която имаме, Стара Загора ще бъде подреден, чист, сигурен, привлекателен, както за хората, така и за инвеститорите град. Вярвам, че е възможно и ще се стремя към това, когато минем по централна градска част да виждаме много повече млади хора, които са предпочели да живеят и да се развиват професионално в община Стара Загора.

За инж. Димитър Чорбаджиев като кандидат за кмет и кандидат за общински съветник на Стара Загора гласувайте с бюлетина №66.

Купуването и продаването на гласове са престъпления.

Коментари към новината

Още новини от Политика