Новини от област Стара Загора и България

Връчиха наградите „Лекар на годината 2023“ на стилна церемония в Стара Загора

Д-р Красимир Пейчев
Връчиха наградите  Лекар на годината 2023  на стилна церемония в Стара Загора
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Управителят на ДКЦ "Районна поликлиника" в Казанлък, хирургът д-р Красимир Пейчев, е "Лекар на годината" в област Стара Загора

Районната колегия на Българския лекарски съюз връчи тази вечер наградите „Лекар на годината“ в област Стара Загора на стилна церемония, която беше водена от д-р Генка Пейчева, председател на РК на БЛС в Стара Загора.

„Винаги съм казвала, че Стара Загора е един късметлийски град, защото в него все още има много чудесни лекари. И когато отправяме номинациите всяка година, ние винаги много, много се затрудняваме“, каза в приветствието си д-р Пейчева.

Голямата награда „Лекар на годината“ заслужи хирургът д-р Красимир Пейчев, който от 3 години управлява ДКЦ „Районна поликлиника“ в Казанлък. Д-р Пейчев успя да реновира поликлиниката като направи значителни преустройства и модернизация в най-големия Медицински център на Казанлък в името на пациентите и по-добрата среда за работа на колегите си. Д-р Пейчев има дълга професионална биография, работил е 38 години като хирург и онколог първо в Окръжна болница Стара Загора, след това в Болница „Тракия“ и в Болница „Берое“.

Д-р Красимир Пейчев

„Ако оприличим живота на човек като една звезда, която оставя следа след себе си, мисля, че моята следа, заедно със съпругата ми д-р Генка Пейчева, ще бъде нашата дъщеря – д-р Ралица Пейчева и нашите внуци. Посвещавам тази награда на тях, както и на своите колеги в Казанлък, с които през последните години работим усилено“, каза развълнуван при получаването на отличието д-р Пейчев.

Наградата за дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос за развитието на специалност получи специалистът по патоанатомия д-р Иван Василев. Той започва дългия си трудов стаж на лекар от 80-те години, от 1987 година е преподавател в катедра „Обща и клинична патология“ на Тракийския университет. В продължение на 29 години преподава на студентите тази толкова трудна и в същото време важна специалност.

Д-р Иван Василев
При получаването на наградата си д-р Иван Василев разказа весела случка. Отишъл на преглед при свой колега и се оказало, че в четвърти курс го е скъсал на изпита. Почувствал се конфузно, но по младият му колега му благодарил, защото признал, че така научил материала по патоанатомия, че и до днес на сън да го бутнат, знае всичко.

Престижната награда за „Принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники“ тази година беше връчена на хирурга проф.д-р Александър Юлиянов, FACS, завеждащ отделението по „Хирургия“ в Болница „Тракия“ и неговия екип.

Проф. Александър Юлиянов и неговия екип

Под ръководството на проф. Юлиянов в болницата се извършват хирургични операции при онкологични заболявания на черния дроб, панкреаса, перитонеума и жлъчните пътища с иновативни методики, създадени и приложени за първи път от неговия екип. След получаването на наградата проф. Юлиянов представи в кратка презентация три от иновативните методи, които хирурзите прилагат в своята практика. Проф. Юлиянов подчерта, че в много случаи заради новия подход при лечението на онкологични заболявания в перитонеума и други колемни органи, пациенти, които са били определени като терминално болни, са били дефинитивно излекувани.

Презентацията на проф. Юлиянов

Днес екипът на проф. Александър Юлиянов е световно признат и носител на редица престигжни награди от Европа, САЩ и Азия. Създадените от тях технологии и проведени оперативни лечения на тежки онкологични случаи намират място в най-авторитетните медицински списания в света.

Отличието „Ти си нашето бъдеще“ за 2023 година получи младият лекар д-р Йордан Трифонов. Той роден в Стара Загора, завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан“, след което и Медицинския факултет на Тракийския университет. В момента работи като уролог в Болница „Берое“. Интересите му са насочени към безкръвните и лазерни операции. Има особени заслуги при учредяването на Младежката секция към РК на БЛС – Стара Загора.

Д-р Йордан Трифонов и д-р Генка Пейчева

Наградата за принос за развитие и утвърждаване на авторитета на съсловната организация получи председателя на сдружението на общопрактикуващите лекари в област Стара Загора – д-р Слави Славов. Отличието му беше присъдено от БЛС заради организирания от него протест в защита на личния лекар от Стара Загора д-р Девлова, която беше застрашена да изгуби правата да има своя практика.

Д-р Слави Славов

Празникът на лекарите в Стара Загора продължи с музикални изпълнения на рок групата на очния специалист д-р Станимир Трошев, с много поздравления и снимки за спомен.

Церемонията Лекар на годината се организира традиционно в навечерието на Деня на българския лекар – 19 октомври.

Д-р Генка Пейчева

Коментари към новината

Още новини от Здраве