Новини от област Стара Загора и България

Край на блокадите на АМ "Тракия" и Хаинбоаз, протестиращите замислят стачка през зимата

Край на блокадите на АМ Тракия и Хаинбоаз, протестиращите замислят стачка през зимата
Divident.€U Divident.€U

Протестиращите миньори, блокирали АМ "Тракия" и енергетиците на Прохода на Републиката решиха след протестните шествия в много градове от страната да освободят за движение пътищата. Блокадата на пътища продължи точно две седмици, но не успя да постигне основните искания на протестиращите - Териториалните планове за справедлив преход да не бъдат изпращани в Европейската комисия, а след като бяха изпратени, да бъдат изтеглени и преработени.

Точно в 20.00 часа председателят на КТ "Подкрепа" в комплекса "Марица Изток" Бисер Бинев обяви решението на протестиращите да се оттеглят от магистралите.

"Искам да започна с благодарности към всички в страната, които излезнаха по градове и села и ни подкрепиха в каузата, която сме започнали. С тази подкрепа българският народ показа, че все още има българи в България, които искат да останат в собственатта си държава, които искат за защитят енергийната си система и които не се страхуват най-вече да излезнат и да заявят своята позиция. Както ни е тук отстоявяхме 14 дни нашата позиция. Категорично заявяваме - ние не отстъпваме, ние просто се оттегляме от блокадите и продължаваме с последващи действия с които мислим, че могат да се постигнат нашите искания. Няма да се откажем, ще търсим подкрепата на целия народ и ще стоим докрай. Оттегляме се от магистралите, защото не искаме повече да създаваме неудобство на нашите съграждани. Но битката продължава до край".

Всичко започна на 29 септември, когато премиерът Денков обяви, че трябва да бъде спазен срокът 30 септември за изпращане на Териториалните планове. В противен случай, обясни той, България ще изгуби възможността да използва над 1,6 млрд лева за преобразуване на енергетиката ни в периода до 2038 година.

Текстовете в Териториалните планове обаче бяха остро критикувани както от протестиращите работници и синдикалисти от енергийните предприятия в страната, така и от опозиционните партии в парламента. Правителството на акад. Николай Денков премина през сложни преговори с протестиращите, включително с няколко часови диалози на енергийния министър Румен Радев на АМ "Тракия".

Надежда за прекратяване на протестите даде подписано споразумение с част от синдикалните организации, водещи протестите, в което залегнаха 7 точки, които трябваше да удовлетворят интересите на двете страни. В резултат на споразумението спряха протестите на енергетиците от ТЕЦ "Бобов дол", но останаха тези на работещите в комплекса "Марица Изток".

След двуседмицни обяснения и спорове дали правителството спасява или затрива българската енергетика се стигна до днешния 12 октомври, за който беше обявен национален протест, организиран от граждани. В същия ден се състояха и дебатите по поискания вот на недоверие към правителството от трите опозиционни партии в парламента - "Възраждане", ИТН и "БСП за България".

Около 20 часа тази вечер председателят на КТ "Подкрепа" в комплекса "Марица Изток" Бисер Бинев обяви, че протестиращите слагат край на блокадите, но не се отказват от изканията си. Предния ден те изпратиха отворено писмо с нови четири условия, сред които основното отново е изтегляне и преработване на Териториалните планове за справедлив преход.

Стана ясно също, че синдикатите започват организацията на ефективни стачни действия. Сред работещите в двете държавни предприятия в комплекса - "ТЕЦ Марица изток 2" и "Мини Марица Изток" започва събирането на подписка, като целта е в ефективната стачка да потвърдят участие повече от 50% от заетите в тях. Събирането на подписите ще започне още през следващата седмица. "След като твърдят, че могат без нас, ще пробваме през зимата ефективно и реално дали могат", каза Стойчо Стойчев, председател на "Подкрепа" в Рудник "Трояново 3".

 Видео от протеста в Стара Загора

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика