Новини от област Стара Загора и България

Взаимни обвинения и подигравки по време дебатите за вот на недоверие към правителството

3561 12/10/2023 12:12 Политика Власт
Взаимни обвинения и подигравки по време дебатите за вот на недоверие към правителството
Divident.€U Divident.€U

Едва 145 депутати започнаха днес заседанието по искане на вот на недоверие към правителството на Николай Денков. Вотът на недоверие е вресен от депутатите на "Възраждане", "Има такъв народ" и коалиция "БСП за България".

Искра Михайлова от "Възраждане" представи мотивите за искания вот на недоверие, внесен от трите политически сили. Според вносителите, заради водената политика в областта на енергетиката, "България е на път да се превърне от износител на електроенергия във вносител, с всички произтичащи от това рискове".

"Безотговорните действия на това правителство подписаха смъртната присъда на българската енергетика", каза още Искра Михайлова. "Цели региони в Южна България са под риск от икономическа катастрофа, която ще доведе до обезлюдяване, в последна сметка до демографски колапс. Общественият кредит на доверие към това правителство е напълно изчерпан. Продължаването на неговата работа би довела до изключително тежки последици за България в дългосрочен план и сме на мнение, че то не е способно да защитава националните интереси. Лобизъм, корупция, некадърност в сферата на енергетиката, ще доведат до загуба на хиляди работни места и обезлюдяването на тези региони", посочи още Михайлова в мотивите за искане на вот на недоверие.

"Близо 15 години управляващите от ГЕРБ не направиха нищо, за да защитят националния интерес - нещо, което видяхме нагледно, че е възможно и в рамките на ЕС, тъй като днес поляците не се притесняват за своите мини и тецове. Сегашната управляваща коалиция продължи тази политика и днес тя достига до своя логичен край, под опеката на най-безпринципната политическа сглобка в новата българска история", заяви в изложението си Михайлова.

В мотивите се отбелязва още, че в 44 НС, на 31 януари 2020 г. е прието решение, което гарантира, че въглищни централи в България няма да бъдат закривани в обозримо бъдеще и държавният ТЕЦ "Марица Изток 2" ще бъде обезпечен да работи на пълен капацитет в дългосрочен план. На 12 януари тази година, на практика с пълно мнозинство в Народното събрание, беше прието решение за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика и по-конкретно да отпадне ангажиментът за намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 г. спрямо 2019 г., припомниха вносителите на вота.

През юли тази година беше прието решение, което гарантира, че терени на "Мини Марица-изток" няма да бъдат разпродадени на различни компании - процес, който щеше да ускори неимоверно ликвидацията на въгледобива в региона на Стара Загора. Решение, което обаче беше напълно неглижирано, както от служебния министър на енергетиката Росен Христов, така и от неговия наследник Румен Радев, заяви Михайлова.

На фона на всичко това, българското правителство изпрати на Европейската комисия Териториални планове за справедлив преход, които противоречат на редица вече взети в НС решения. В мотивите се припомня, че на 13 септември тази година Министерският съвет е приел Пътна карта за климатична неутралност. Според тази карта закриването на термичните централи става необратимо, заявяват вносителите и изтъкват, че до 2026 г. базовите мощности на въглища трябва да се намалят до 2900 MW, което означава намаление с близо 1200 MW за следващите две години. До 2030 г. тези мощности трябва да се свият до 1600 MW, а до 2038 г, да бъдат изцяло ликвидирани, зави Михайлова.

В мотивите се допълва, че общата загуба за икономиката ще бъде над 2 млрд. лева годишно, на база 1,7 млрд., които евентуално ще получим еднократно по плановете от ЕС.

Емоционално изказване направи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, който обвини опозицията, че всява страх от студ и глад, борави с лъжи и неистини.

Той посочи, че правителството е на власт едва от 128 дни, докато в мотивите на "Възраждане", ИТН и БСП са посочени проблеми в енергийния сектор от последните 30 години.

"Явно според вас Денков носи отговорност за изминалите 30 години. Сигурен съм, че ще плашите избирателите със студ и глад. Много от вас си служат с неистини фалшиви новини и лъжливи внушения. Но нека кажем истината на вашите избиратели, за да са малко по-спокойни", каза Петков в емоционална реч от трибуната.

Миналата седмица заедно решихме да не ограничаваме въглищните мощности чак до 2038 г. Да, има опасност да се намалят възможностите за американските централи след 2026 г. на база на пазарните сили. Именно заради това ни трябват парите от Европа, за да помогнем точно на работещите в сектор "Енергетика". Ето защо кабинетът изпрати плановете, за да не се загубят 1,6 млрд. лева, както миналата година загубихме 200 милиона, когато служебното правителство не изпрати тези планове. 200 милиона са равни на около 30 хиляди лева за всеки работник в мини "Марица Изток".

Какво точно означава да 1,6 млрд. лева оставям на всички българи да кажат дали са малко или много. Ако ги загубим, тези средства няма да отидат нито за социални мерки, нито за преквалификация, нито за енергиен преход, нито за ново икономическо развитие. След като бяха пратени плановете, беше ясно обяснено, че в следващите три месеца ние можем да работим с профсъюзите и работещите в сектор "Енергетика", за да направим максимално доброто за хората. Затова и кабинетът "Денков" подписа споразумението", подчерта Петков и припомни какво е записано в него като гаранции за сектора и работещите в него.

Той добави, че подозира, че част от представителите на опозицията "съжаляват, че сме в ЕС", други - че биха се радвали, "ако можеше да сме част от Евразийския съюз на Путин, а трети биха говорили просто за Македония, без да има нищо общо със сектор "Енергетика".

Кирил Петков обвини опозицията, че използва вота на недоверие като част от предизборната си кампания.

"Реално вие нямате решения, не говорите за бъдещето, нямате визия за България. Имате само пропаганда, основана на страха и омраза. Хората искат решения, помислете за позитивни такива, вместо да вкарвате избирателите си в блатото на страха и омразата. Вашите избиратели заслужават повече. Този вот няма да мине, но нека ви е ясно, че ние ще продължим да се борим за хората в енергийния сектор, ще се борим за България с чист въздух, за здрави и образовани деца, за модерна България, за по-високо платени работни места, ще се борим за българите като първа класа европейци, ще се борим за нашата Родина!"

Тошко Йорданов от ИТН размаха от трибуната листи, които според него представляват предварителни опорки към министрите от кабинета, с разпределение кой какво да говори. Йорданов се подигра на Кирил Петков, че объркал репликите и казал тези на премиера Денков.

Министърът на енергетиката Румен Радев настоя за разговор за предизвикателствата пред сектора. По думите му властта искала да запази въглищните централи, а разговорите за предоговаряне на ПВУ са от първия ден и продължават и в момента. Не се предвижда ликвидиране на мощности, увери той. А присърце властта взела въпроса за запазване на работните места.

Той очерта промените в сферата на енергетиката. Стана ясно, че на площадката на АЕЦ "Белене" трябва да се строят нови блокове, тъй като тя е подходяща за целта, а на АЕЦ "Козлодуй" също трябва да се изгради нова мощност. За оборудването на втората атомна централа, което бе решено да бъде продадено на Украйна, предстои делегация от воюващата страна да дойде у нас на оглед.

До края на годината са осигурени всички необходими количества газ, успокои още министър Радев. На 96,2% е запълнен Чирен. Дори и най-студената зима да дойде, ние сме обезпечили нуждите на бизнеса и гражданите, увери той.

От ГЕРБ предварително обявиха, че няма да подкрепят вота, което би трябвало да означава, че той няма да мине.

Снимка: БТА

 

Коментари към новината

Още новини от Политика