Новини от област Стара Загора и България

Протестиращите решават дали да свалят блокадите, готвят стачка през зимата

779 12/10/2023 09:12 Икономика Бизнес
Протестиращите решават дали да свалят блокадите, готвят стачка през зимата
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Протестиращите енергетици и миньори от комплекса "Марица Изток" ще решат до края на деня дали да прекратят продължаващите вече две седмици блокади на основни пътни артерии в страната, които затрудняват движението и създават напрежение сред пътуващите и ангажират твърде голям полицейски ресурс за охрана. Вчера председателят на КНСБ в "ТЕЦ Марица Изток 2" Деян Дяков коментира пред Divident.EU, че не може страната да се държи повече блокирана и трябва да се потърси друго решение. Според председателя на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“ Бисер Бинев дори да бъде решено блокадите да паднат, още от началото на следващата седмица в комплекса ще стартира подписка за ефективни стачни действия в ТЕЦ „Марица-изток 2“ и „Мини Марица-изток“. Синдикатите ще търсят подкрепа на над 50% от заетите в двете държавни дружества.

Днес протестиращите миньори и енергетици ще се включат в насрочените за вечерта от 18 часа национални протести на различни места в страната. Очаква се граждани и служители от топлоцентрали във Враца, Русе, Плевен, Перник, Бобов дол, Бургас, Сливен, Гълъбово и Димитровград да излязат пред предприятията си в знак на солидарност със своите колеги. Очаква се граждани, които подкрепят миньорите, да излязат на шествия пред сградите на общинските администрации в различните градове. Такъв протест ще има и пред сградите на общините в Стара Загора, Раднево и Гълъбово.

В момента в парламентарната зала текат дебатите по внесения вот на недоверие към правителството на Николай Денков. Вчера протестиращите миньори и енергетици изпратиха до всички институции в България ново писмо, в което формулираха отново 4 искания, за да спрат протестите. Ето пълният текст на протестното писмо:

"Уважаеми управляващи, настояваме:

1. Незабавно да бъдат предприети действия за изтегляне на Териториалните планове за справедлив преход на Република България.
2. В тях да бъде записано количеството произведена електроенергия от въглищни мощности и съответно необходимите количества въглища съгласно решенията на Народното събрание от 31.01.2020 г. и 12.01.2023 г. Да се гарантират приходите и социалната програма по Колективния трудов договор 2022 г. на „Мини Марица-изток“ ЕАД не по-малко до размера на разходите през цената на тон условно гориво при заетост по норматив.
3. Незабавно да започне работа по преработване на всички програмни и съпътстващи документи, за да се гарантира изпълнението на двете гореспоменати решения на Народното събрание. След преработването им да ни бъдат предоставени в 14-дневен срок преди внасяне за гласуването им заедно със становища, анализи, модели и др., използвани за разработването им.
4. Незабавно изготвяне на енергийна стратегия от експерти на РБългария и други стратегически документи, гарантиращи устойчиво развитие на сектор енергетика по години.

Протестиращите миньори и енергетици от „Марица Изток“ отправиха следното "Обръщение" към всички граждани на Република България:

„Уважаеми сънародници, дами и господа,

Свидетели сме на безпрецедентни световни политически, икономически и социални катаклизми. С последните събития и започналата поредна пълномащабна война в Близкия изток стана напълно ясно, че световният ред в досегашния му вид рухва пред очите ни. Заедно с това обаче става ясно, че колективните системи за сигурност вече не ни дават никакви гаранции за това, за което са създадени. В такива моменти политически зрелите общества и държави се обръщат най-вече към основните си национални суровини и ресурси, които във всички времена и за всички нации са били източник на стабилитет и независимост. Те и само те могат да послужат за оцеляването и на нашето общество и държава в тези смутни времена.

Предвид на това ние, миньори и енергетици, Ви призоваваме да изразите своята гражданска позиция с всички позволени от закона средства. Всички ние, заедно с Вас, трябва да убедим нашите управляващи да предприемат мерки за запазването на всички наши стратегически суровини в Р България и най-вече на първо място производството на електроенергия чрез въглища от източномаришкия басейн, което е фундаментът на енергийния ни суверенитет.

В България вече почти няма сфери и дейности с ясни характеристики на национален суверенитет. Ние твърдим, че в електроенергийната архитектура на страната, в самата нейна основа стоят именно базисните мощности от комплекса „Марица изток“ и в това се състои нейната уникалност и значимост.

Уважаеми сънародници, на всеки от Вас трябва да стане ясно, че комплексът „Марица изток“ не произвежда само електрическа енергия. Той произвежда преди всичко енергийна независимост и национална сигурност. И за това още веднъж призоваваме всички Вас да изразите активно и твърдо гражданската си позиция повсеместно, за да стане най-накрая ясно на управляващите политици, че не трябва да слушат европейските чиновници, а да послушат собствения си народ.

Отправяме искрените си благодарности към всички Вас, които подкрепихте до този момент и изразихте гражданската си позиция“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика