Новини от област Стара Загора и България

Магазини и малки бизнеси в Раднево и Гълъбово затварят утре в подкрепа на енергетиците

8993 11/10/2023 10:07 Икономика Бизнес
Магазини и малки бизнеси в Раднево и Гълъбово затварят утре в подкрепа на енергетиците
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Утре, 12 октомври, в Раднево ще затворят врати магазини и малки бизнеси в подкрепа на протестиращите миньори и енергетици.
Те се отзоваха на призива на протестиращите: "Призоваваме всички, които не са на работа и искат да помогнат, да излязат и да протестират! Подайте ни ръка, за да помогнем и на вас!".

"Здравейте, съграждани и колеги. Нашият магазин "Маркет Енев" и нашите колеги напълно подкрепяме протестите на миньорите и енергетиците и в знак на подкрепа ще затворим вратите на магазина на 12.10.2023 г. от 18:00ч до 19:00ч.
Призоваваме всички колеги във всеки сектор да подкрепи протестите за нашето общо бъдеще". Това написа в профила си във фейсбук Боряна Енева, собственик на магазин „Марект Енев“. На призива и се отзовават десетки нейни колеги от миньорския град. Сред тях е и ресторант "Алеята" в Гълъбово.

13-ти ден продължава протестът на миньорите и енергетиците от комплекса „Марица Изток“. Основното им искане е да бъдат оттеглени Териториалните планове за справедлив преход.

Продължават да бъдат блокирани автомагистрала „Тракия“ край Стара Загора, Прохода на Републиката, Подбалканския път край Гурково, както и пътя Раднево – Нова Загора. Протестиращите призоваха жителите на цяла България в четвъртък, 12 октомври от 18 часа да излязат на протест по местоживеене в подкрепа на енергийната независимост на България. Подкрепящите протеста на миньори и енергетици ще се съберат пред Община Стара Загора и Община Гълъбово утре, 12 октомври от 18 часа.

Припомняме, че сред енергетици и миньори започна събиране на подписи по месторабота за започване на ефективна стачка в рудниците и тецовете на "Марица Изток".

В отговор вчера финансовият министър Асен василев заяви пред журналисти: "Изтеглянето на Териториалните планове няма да се случи, защото България ще загуби 1.6 милиарда. Миньорите да спазват закона, протестиране с прекъсване на пътни артерии е директно нарушение на закона и се преследва по НПК".

Коментари към новината

Още новини от Икономика