Новини от област Стара Загора и България

В Казанлък

Намушканият полицай е бил невъоръжен, колегата му е спасил живота (ВИДЕО)

Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Наръганият с нож полицай в Казанлък вчера е бил невъоръжен. Той и колегата му, с когото през деня са посетили ромския квартал „Казмера“, са били разследващи полицаи, които не разполагат със служебно оръжие. Това обясни на брифинг днес директорът на ОДМВР – Стара Загора старши комисар Лазар Христов, в който участва и зам.-окръжният прокурор на Стара Загора Гриша Мавров.

„Тактическа грешка от страна на колегите е да влязат в територия, в която живее силно маргинализирано население със занижени възприятия за законност“, призна комисар Христов. Въпреки това той не упрекна колегите си, тъй като са взели решение да приключат сами досъдебно производство срещу друго лице, живеещо в квартала, тъй като в момента голямата част от полицейските служители са заети с охраната на протестите и блокадите на пътните артерии от миньори и енергетици. „Разследващите полицаи от нашия район са най-натоварените колеги в цялата страна – те са 21 на брой и имат от началото на годината 2100 досъдебни производства, по които съвестно работят се стремят да ги приключат“, подчерта Лазар Христов. Той посочи, че 3 месеца преди инцидента единият от двамата разследващи полицаи е работел на терен в същия казанлъшки квартал и е познавал голямата част от живеещите там, както и те са го познавали. Вероятно това го е накарало да реши, че може в светлата част на деня на влезе невъоръжен в ромското гето.

След като не са открили търсения от тях човек на адрес, двамата полицаи тръгват да излизат от квартала. В този момент са нападнати в гръб от 20-годишен криминално проявен мъж, който най-вероятно е помислил, че полицаите идват за него. Изважда два ножа, блъска в гръб единия от полицаите, който пада и нападателят успява да го прободе в гърба. Колегата му успява с голи ръце да предотврати втори удар с нож, който е можело да бъде фатален

Острието е проникнало в тялото на полицая, достигайки до плеврата и част от белия дроб. Пострадалият е бил опериран по спешност и все още е в реанимация, допълни прокурор Гриша Мавров. От прокуратурата очакват документацията от проведеното лечение и съдебно-медицинската експертиза.

Нападателят е задържан. Повдигнато му е обвинение в опит за убийство на полицай. Грози го присъда до 30 години затвор и дори доживотна присъда без право на помилване. Оказва се, че той е с чисто съдебно минало, въпреки че има регистрирани три криминални прояви само през 2023 година и една в миналото. „Той няма влязла в сила присъда. Направена е организация да бъдат обединени три от досъдебните производства срещу него, за да се поиска по-голямо наказание, но за нещастие заповедта за задържането му под стража е била изпреварена от вчерашния случай, при който той пробожда с нож полицай“, посочи комисар Лазар Христов.

„Това е грубо посегателство не само спрямо здравето и живота на един български гражданин, но и спрямо държавността“, подчерта комисар Христов.

В отговор на нападението днес в три квартала на Казанлък се проведе масирана акция, в която са взели участие над 150 полицаи и жандармерия. Задържани са общо 3 лица, обявени за общодържавно издирване и други две криминално проявени, образувани са 4 бързи производства и 2 досъдебни. В двора на къща е разкрито насаждение от рода на конопа, иззет е газов пистолет, издирва се едно лице.

„Нашите действия ще бъдат такива и занапред. Амбицията ми е да изведем в известност всички онези лица, които досега са се укривали или са оставали извън нашия обсег“, заяви комисар Христов.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред