Новини от област Стара Загора и България

България е подала към ЕК второто искане за плащане по ПВУ

481 09/10/2023 13:25 Общество България
България е подала към ЕК второто искане за плащане по ПВУ
Divident.€U Divident.€U

Второто плащане е на ориентировъчна стойност от около 1,4 млрд. лева

България е подала към Европейската комисия второто искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от Министерството на финансите.
Това е станало възможно, след като в последните три месеца са изпълнени над 30 мерки. Така се е наваксало забавянето в изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост. Срокът за тези мерки е бил в края на 2022 г., но те не са били придвижени навреме.

С подаването отново се отваря достъпът до средства в размер на около 9 млрд. лв. за националните инвестиции от Механизма за възстановяване и устойчивост.
Второто плащане е на ориентировъчна стойност от около 1,4 млрд. лв. и включва 66 етапи и мерки за изпълнение, от които 22 са свързани със законодателни промени. От 66-е етапа са отчетени като изпълнени 62 етапа, или 94%. Това е най-сложното и най-значително откъм изисквания плащане по НПВУ, отбелязват от Министерството на финансите.

Европейската комисия разполага с два месеца за оценка на подаденото искане, след което е необходимо да се проведат консултации и с Икономическия и финансов комитет преди да се извърши самото плащане. За да бъде завършена оценката също така е необходимо да бъдат приети подзаконови нормативни рамки свързани със Закона за медиацията, Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, да бъде обявена процедура за изграждане на ВЕИ инсталации със задължение за системи за съхранение и да бъдат подписани договорите по проекта за дигитализация на отсечката Русe - Каспичан.

Коментари към новината

Още новини от Общество