Новини от област Стара Загора и България

Румъния ни изпревари – ще улавя и преработва въглеродни емисии с българска технология

15917 08/10/2023 15:00 Икономика Енергетика
Румъния ни изпревари – ще улавя и преработва въглеродни емисии с българска технология
Divident.€U Divident.€U

„ЕлфиТех“ строи в северната ни съседка инсталация за улавяне и преработване на въглероден диоксид, от който ще получава гориво с нулев отпечатък

Докато в България текат протести на миньори и енергетици, които се надяват да спрат закриването работните си места в комплекса „Марица Изток“ заради високата цена на въглеродните емисии, в съседна Румъния започват да строят инсталация за улавяне и преработване на въглеродния диоксид до полезен газ – диметил етил, наричан още горивото на бъдещето. Избраната технология е българска – на високотехнологичната компания от Стара Загора „ЕлфиТех“, а инвеститор е американски консорциум от Калифорния.

Строежът на пилотната инсталация ще започне след 10 дни - на 18 октомври, върху площадка в неработещо нефтопреработвателно предприятие край румънския град Плоещ. Инсталацията трябва да бъде готова за 5 месеца и през март да започне екпериментална утилизация на различни суровини – въглища, пластмаса, битов отпадък, автомобилни гуми и опасни медицински отпадъци. Капацитетът на инсталацията ще бъде за улавяне и преработване на 1 тон въглероден диоксид с краен резултат нулево отражение върху околната среда и добиване на полезен продукт - около 600 килограма диметил етил от 1 тон уловен и преработен въглероден диоксид.

„Имаме сключен договор както с румънската, така и с американската страна и вече подготвяме монтажа на инсталацията“, посочи основателя на „ЕлфиТех“, ученият проф. Жеко Ганев.

Технологията е разработена от неговия екип и притежава 5 международно признати патента. През последните 3 години технологията на „ЕлфиТех“ многократно беше представяна и пред българските власти като възможност за улавяне и утилизация на въглеродните емисии, изпускани от тецовете на комплекса „Марица Изток“ и по-специално от държавния ТЕЦ 2.

Според проф. Жеко Ганев отделяните въглеродни емисии от изброените суровини, които ще се преработват в Румъния, са значително повече като количество, отколкото емисиите, отделяни при горенето на лигнитни въглища от „Мини Марица изток“. Това означава, че инсталацията на „ЕлфиТех“  би била напълно ефективна в комплекса.

Съвместно с друга частна компания от България преди 2 години „ЕлфиТех“ инвестира близо 1 милион лева, за да изработи умален модел в мащаб 1:10 на новаторската си инсталация. За това време ефектът ѝ е бил демонстриран многократно пред различни енергийни експерти и представители на не едно правителство България.

Единственият „ясен“ отговор, който проф. Жеко Ганев получава, е бил от бившия енергиен министър Росен Христов от последното служебното правителство, който казал - „Не му е сега времето“.

„Докато в България се правят, че се интересуват от нашата технология, която няма аналог в света и е изградена на напълно новаторски принцип, сключихме договор с американска компания от Калифорния и с румънското правителство за построяване на общо две инсталации за утилизиране на въглероден диоксид с технологията на „ЕлфиТех“, посочи проф. Ганев.

Първата от двете е пилотната инсталация, която в момента се строи с американска инвестиция край Плоещ. „Когато резултатите от нея бъдат документирани, тя ще бъде демонтирана и пренесена в Калифорния, където ще утилизира въглероден диоксид, отделян при унищожаването на опасни медицински отпадъци – лекарства, ваксини, органични отпадъци и други. Плановете на американската компания са да изгради на различни места в САЩ общо 176 инсталации с технологията на „ЕлфиТех“, за да реши до голяма степен огромния проблем на страната с обезвреждането на опасни медицински отпадъци.

Веднага след пренасянето на пилотната инсталация от Плоещ в Калифорния, „ЕлфиТех“ ще започне изграждане на нова, постоянна инсталация на същата площадка, вече по проект на румънското правителство. Тя ще бъде предназначена за улавяне и преработване до полезен продукт от въглеродните емисии, отделяни при утилизацията на дробинки от пластмасови отпадъци.

Румъния обаче далеч не е първата страна в Европа, която ползва инованивните технологични решения на старозагорската компания. През 2016 година „ЕлфиТех“ изгражда инсталация на същия принцип за улавяне на въглеродните емисии от въглищна електроцентрала край малко градче в Швейцария. „Имаме официален документ от швейцарското правителство, че нашата технология е минала изпитания в триъгълника Швейцария-Франция-Германия, известен с въглищните си мини“, посочва проф. Ганев. Швейцарските експерти констатират, че инсталацията на „ЕлиТех“ дава нулев отпечатък върху природата след утилизация на въглеродните емисии.

„Там се обработват 800 кг въглища, които са с малко по-добри параметри от нашите лигнитни. Получават се 600 киловата електрическа мощност и 1,8 мегавата топлинна мощност със 105 градуса температура, което топли същото това 35-хилядно градче в Швейцария“, посочва ученият.

Съвместно с френска компания „ЕлфиТех“ изгражда пет такива по-малки инсталации в предградия на Париж.

„Искам да кажа, че проектът ни ще се реализира - независимо дали България се интересува от него или не“, посочи проф. Ганев. „Съжалявам единствено за изгубеното време да убеждавам българските властимащи, че под носа им в България има такова изобретение и не е нужно да бият път до Китай, за да открият топлата вода“, казва той. „Технологията в Китай не е приложима за условията на Старозагорски регион, защото нейният краен продукт е амоняк, който няма да се отрази добре на природата“, посочва Жеко Ганев. За сметка на това добиваният от неговата инсталация диметил етил е горивото на бъдещето.

По негови сметки всеки преработен тон въглероден двуокис ще намалява себестойността на произведената електроенергия от „Марица Изток“ със 17 евро, а с продажбата на получения газ печалбата ще бъде многократно по-голяма от цената на плащаните емисии.

Последно в базата на „ЕлфиТех“ идвал зам.-министъра на регионалното развитие Ангелина Бонева след злополучния опит за обществено обсъждане на Териториалния план за справедлив преход, прекъснат от протестиращи синдикалисти на Старозагорските минерални бани на 14 септември. „Може би това посещение и протестите на миньорите накараха управляващите през последните дни отново да заговорят на технологиите за улавяне и преработване на въглеродните емисии в полезен продукт,а не само за закриване на въглищни мощности и рекултивация на терени“, предполага проф. Жеко Ганев.

На 5 октомври в сутрешния блок на БНТ зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски посочи, че според него „улавянето на въглероден диоксид отменя всички останали въпроси, които стоят нерешени“. Според Рибарски има реална възможност тази технология да бъде изградена като пилотна в някои от централите, за да се види ефекта от нея”.

В ефира на БНТ той обърна внимание на шеста точка в подписаното преди дни споразумение с протестиращите миньори и енергетици, след което падна блокадата на магистрала „Струма“ – възможности за проучване и улавяне на въглероден диоксид.

„За мене това е разковничето за решаване на проблема. Това е тръгване в една съвсем друга посока, за каквото досега не се работеше. Преди десетина дни такава технология беше представена в НС. Досега се гледаше на тези технологии като неразвити и нови, но за мен това е начина в следващите години да се даде един по-широк хоризонт за работата на елекроцентралите“, смята Рибарски.

Проф. Жеко Ганев припомни, че на територията на „ТЕЦ Марица Изток 2“ е била изградена специална площадка, върху която да бъде монтирана пилотната инсталация на „ЕлфиТех“. Дори е бил сключен договор с ръководството на централата, но всичко е спряло дотам.

„Ако става въпрос да пренеса съществуващата инсталация в базата ни в Подслон, която е в мащаб 1:10 спрямо тази, която може да обхване целия дебит на шести блок на ТЕЦ 2, мога да го направя веднага. Големият проблем обаче са административните процедури, които трябва да се спазят за допускане до работа в стратегически обект като ТЕЦ 2 – те отнемат 8-9 месеца.

За построяването на подобна инсталация в електроцентрала в САЩ с капацитет подобен на този на българския ТЕЦ2, са предвидени 1,2 млрд. долара. „България обаче не е Америка. Смятам, че ако работим с около 10% печалба, стойността на един проект за ТЕЦ2 няма да струва повече от 450 милиона лева. Не долара, а лева“, подчерта проф. Ганев. Ефектът след това обаче ще бъде печалба за милиарди. Според него, ако се изградят инсталации на 8 или 9 блока, те ще хващат и преработват 70% от въглеродния диоксид от централите в България.

„Технологията на „ЕлфиТех“ се различава от всички останали, познати в света. При нас всичко работи при нормално налягане  и нормална температура, тъй като ние използваме физико-химични способи. Другото, което е много важно, е че няма никакви катализатори, които са на базата на преходни метали. Катализаторът е ултразвуково поле на базата на стоящи вълни. Принципът е абсолютно нов, няма нищо подобно с онова, което до този момент се прави по света. Това е качествен пробив, който, ако беше започнало внедряването му навреме, сега в България вместо да се занимаваме със стачки и блокиране на пътища, можеше да има сериозно химико-физическо машиностроене, което щеше да носи милиарди долари печалба на страната, вместо да чакаме на Териториалните планове“, смята проф. Ганев.

Коментари към новината

Още новини от Икономика