Новини от област Стара Загора и България

Ефективни стачни действия обсъждат протестиращите енергетици и миньори

Ефективни стачни действия обсъждат протестиращите енергетици и миньори
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Протестиращите миньори и енергетици от комплекса „Марица Изток“ обсъждат възможността през следващата седмица да започнат ефективни стачни действия. Това съобщи за Divident.EU Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ 2.

„В момента подготвяме с колегите един документ, отворено писмо, което все още е чернова. В него ще бъдат описани конкретни искания. Утре ще го съгласуваме с енергийни и минни експерти, за да бъде документът издържан съгласно всички законови изисквания и тогава ще го изпратим до Народното събрание, Президента и Министерския съвет. Прокрадва се идеята да направим подписка за преминаване към ефективни стачни действия, но все още такова решение не е взето“, каза Деян Дяков.

Днес блокадата на АМ „Тракия“ до Стара Загора и на Прохода на републиката продължи 10-и пореден ден. Миньори и енергетици обсъждат още организирането на национален протест в страната, който да обхване и хора извън сектор „Енергетика“, които подкрепят тяхната позиция за изтегляне на Териториалните планове за справедлив преход Плановете бяха изпратени в ЕК от кабинета на Николай Денков в първите дни на октомври.

Отвореното писмо до изброените институции вероятно ще съдържа срок за изтегляне на териториалните планове от Европейската комисия, след който, ако това не се случи, протестиращите ще преминат към ефективна стачка.

Десети ден преминаването по АМ „Тракия“ става чрез обход от пътен възел „Свобода“ след Чирпан, през околовръстното на Стара Загора до връзката с магистралата на Нова Загора и обратно. В определени часове на деня трафикът по пътя от Чирпан до Стара Загора е силно затруднен, образуват се задръствания и има опасност от верижни катастрофи.

Блокадата на прохода на Републиката отклонява трафика през Рижкия проход за товарните автомобили и през Шипка и Котел за леките автомобили.

Коментари към новината

Още новини от Икономика