Новини от област Стара Загора и България

Хеликоптери пръскат срещу опасни гъсеници 3800 дка борови гори в Старозагорско

Хеликоптери пръскат срещу опасни гъсеници 3800 дка борови гори в Старозагорско
Divident.€U Divident.€U

Акцията е на Държавно горско стопанство - Стара Загора и цели унищожаване на популацията на упорития вредител

През първите дни на октомври върху 3 800 дка борови гори в ТП „Държавно горско стопанство - Стара Загора“, в това число и 214 дка общински гори на Община Стара Загора, се извършиха последните за годината въздушни пръскания срещу боровата процесионка.

Извършването на лесозащитното мероприятие е съобразено с развитието и биологията на вида. То е извършено и финансирано от ДГС-Стара Загора, част от териториалния обхват на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП Сливен, под методическото ръководство на ЛЗС Пловдив.

Първите въздушни пръскания се извършиха в началото на септември на територията на Регионална дирекция по горите – Кърджали, където бяха третирани иглолистни гори с обща площ 3 800 дка.

Авиоборбата се проведе в обекти, предвидени за третиране с годишната прогноза за очакваните нападения от вредителя и в които са извършени контролни обследвания от експерти при ЛЗС Пловдив. Навсякъде беше приложен биологичен препарат за растителна защита на основата на Bacillus thuringiensis.

Третиранията се извършиха с вертолет, снабден със система за ултрамалообемно пръскане, от лицензиран авиооператор, при подходящи метеорологични условия. Цялостната дейност по подготовката и провеждането на мероприятието се извърши под контрола на ДГС-Стара Загора и РДГ-Стара Загора, както и на ЛЗС Пловдив. Беше създадена необходимата организация и се спазиха всички изисквания съгласно нормативната уредба. Своевременно бяха уведомени пчелари и други заинтересовани страни в районите на пръскане.

Коментари към новината

Още новини от Общество