Новини от област Стара Загора и България

Започнаха тържествата за Деня на Стара Загора с молебен и вдигане на знамето

Започнаха тържествата за Деня на Стара Загора с молебен и вдигане на знамето
Divident.€U Divident.€U

С молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан в Катедралния храм „Св. Николай Чудотворец“, започна честването на Деня на Стара Загора. Венци и цветя, в знак на признателност към знайните и незнайните герои, съградили от пепелта града преди 144 години, поднесоха представители на държавни и местни институции, граждански и политически организации, деца от училища и детски градини от общината пред паметниците „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877“ и символичния камък за възстановяване на града.

С тържествен ритуал бе издигнато Националното знаме на Република България пред сградата на Общинска администрация в присъствието на ръководството на общината – зам.-кметовете Радостин Танев, инж. Янчо Калоянов, Надежда Чакърова, Красимира Чахова и Милена Желева, секретаря Делян Иванов, общински съветници, Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан, народни представители, областния управител Ива Радева и заместниците ѝ Теодора Нончева и Методи Марков, общественият посредник на общината Иванка Сотирова, ръководители на местни и държавни институции, командира на Втора Тунджанска механизирана бригада бриг. ген. Станимир Христов и други.

Пред основния камък на Стара Загора

„Чест е, че на този така празничен за всички ни ден, имам възможност да застана пред вас. 5-и октомври е специална дата - ден, който всеки имащ частица от Стара Загора в сърцето празнува. Имаме град, устоял на неволи и перипетии, изпепеляван, но въздигнат от пепелта, съграден от своите хора. От своите герои“, започна словото си Радостин Танев, зам.-кмет на общината. „8000 години история – неприкосновена, богата, вечна. Днес Стара Загора е модерен европейски град, град с млади и усмихнати хора, с мъдрост и устрем, град с успешно бъдеще. Него градим всички ние заедно, ден след ден, за да пребъде, за да я има нашата Стара Загора. Честит празник!“, каза още той и връчи атрибутите на избрания за Почетен гражданин на Стара Загора Евгени Янчовски. Легендарният футболист, треньор и рекордьор на футболен клуб „Берое“ бе удостоен със званието на 28 септември 2023 г. „Благодаря на кмета Живко Тодоров, на Общинския съвет на Стара Загора, на всички граждани и всички фенове на „Берое“ за високото отличие. Да живее Берое! Да живее Стара Загора!“, развълнувано каза Янчовски.

Новият почетен гражданин на Стара Загора Евгени Янчовски

Традиционно, по време на официалното отбелязване на 5-и октомври на площада пред Общината, се връчва символичният Ключ на Стара Загора на избрания кмет на Млада Загора. Оспорвана бе тазгодишната междуучилищна надпревара. С минимална разлика за 28-и кмет на младите хора за мандат 2023-2024 г. бе избран Никола Кирилов от ППМГ „Гео Милев“, а за негов заместник Ивайла Кирилова, възпитаник на ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Радостин Танев предаде символите на управление с думите - „Не губете ентусиазма, който имате. Днес празнуваме Деня не само на Стара Загора, но и Международния ден на учителя - това са хората, които спомагат да имаме бъдеще. Пазете тях, пазете и нашия град – нека бъде млад и проспериращ“.

Кметовете на Млада Загора 2023

„За мен е чест и отговорност да бъда представител на младите хора. Смятам, че е редно да съхраним богатата си история, културата си. Вярвам, че с моя екип ще бъдем креативни, упорити и постигащи целите си. Честит празник“, сподели с присъстващите градоначалникът на Млада Загора Никола Кирилов. Поздрав към старозагорци отправи и Ивайла Кирилова.

Водещи на събитието пред Община Стара Загора бяха ръководителите на Драматичен театър „Гео Милев“ Светла Тодорова и Димитър Митев. В отбелязването на 5-и октомври се включиха и децата от Центъра за подкрепа за личностно развитие.

Празничната програма продължи с музикално-поетичен спектакъл на ДТ „Гео Милев“ – „Стара Загора – живо цвете“, и с фолклорен концерт с участието на ДЮТС „Броеничка“, Гайдарски състав при НЧ „Настроение - 2017“, ДЮХНП „Жарава“, фолклорна танцова формация „Орисия“ и Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ на площада пред Общината.

От 16.30 до 19.30 часа, популярни лица от риалити форматите „Фермата“, „Гласът на България“ и MasterChef ще бъдат специални гости на града и заедно с анимацията на Батко Тоци ще допринесат за празничното настроение. В 19.30 часа, на сцената се качват Иван и DRUN4FUN, ABBA REAL TRIBUTE by ABBA RING и ГРАФА.

Есенен салон 2023 – традиционната годишна изложба на старозагорските художници, ще бъде открит в 18.00 часа в зала „Байер“.

За любителите на спорта Стара Загора предлага няколко събития в празничния си ден – Балканиада по спортен бридж, турнири по футбол за деца, по спортна стрелба и по спортна гимнастика.

На 5-и октомври Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ и музей „Неолитни жилища“ ще бъдат отворени за посещение до 18.00 ч., с вход свободен.

Снимки: Жейна Колева

Текст: Красимира Кънева - Пенкова

Коментари към новината

Още новини от Общество