Новини от област Стара Загора и България

В Народното събрание

Остри реплики и обиди при дебата за споразумението с протестиращите от сектор "Енергетика"

Остри реплики и обиди при дебата за споразумението с протестиращите от сектор Енергетика
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

След 15 минути ще започне гласуването на предложеното решение за споразумение с протестиращите от сектор "Енергетика"

На извънредно заседание парламентът приключва обсъждането на проекта на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор "Енергетика", което беше сключено вчера с част от синдикалните организации. Гласуването трябва да започне всеки момент.

Вносители на проекторешението са народните представители Кирил Петков и Атанас Атанасов от "Продължаваме Промяната - Демократична България", както и депутатът от ДПС Делян Пеевски. От парламентарната трибуна споразумението беше представено от председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

Депутати от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ" заявиха категорично, че няма да подкрепят предложеното споразумение. Бившият енергиен министър от БСП Драгомир Стойнев посочи, че в точките се повтарят вече взети решения от Народното събрание да не се закриват енергийни мощности. Той попита какво е направило правителството, за да бъде изграден в ТЕЦ "Марица Изток 2" пилотен проект на инсталация за улавяне на въглеродните емисии, какъвто многократно е бил предложен.

Искра Михайлова от "Възраждане" определи споразумението като "частично споразумение", подписано между министър председателя, представители на МС и представители на синдикалните организации, като поиска да бъде изяснено поименно кои точно са го подписали. Михайлова обвини управляващите, че със споразумението искат единствено да свалят напрежението сред енергетиците без да удовлетворят наистина исканията им и да разпределят между свои приближени фирми очакваните европейски средства по Териториалните планове за справедлив преход.

"Чакате да стане студено и протестите да спрат, но те работят в открити рудници на дъжд, студ и на пек и на смени. Тази глупост и подигравка, която вчера сътворихте, няма да мине пред българския народ“, посочи Михайлова.

Зам.-председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски поиска право на реплика: "От цялото й изказване не чух някакво предложение. Нарича споразумението „срамно“, но да не забравя, че то е подписано от голяма част от синдикатите и от енергетиците. Отново нейната партия се опитва да внесе едно разделение в сектора, което е най-малко нужно в този момент, в който се опитваме да запазим дейността на комплекса и да възобновим други сектори в региона.

Това е пореден опит за подвеждане и отлагане на проблема. Това безидейно дърдорене за пореден път задълбочава проблема и вече сме на път цялата зала да дебатира нещо, което вчера 8 часа беше разглеждано и което дойде именно като предложение от синдикатите.

Това бяха тези 6 точки, които бяха редактирани и разширени до 7. Взето беше под внимание и включено в списъка изпълнението на решенията на Народното събрание. Шест точки бяха предложени от сектора плюс двете решения, които са взети от Народното събрание, които вече са включени в споразумението и също ще се изпълняват", посочи Рибарски.

Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" определи изказванията на Искра Михайлова като част от предизборната й кампания за кмет на Стара Загора. "Единственото, което може да осигури вашата победа там, е тези хора да са боси, бедни, гладни и протестиращи. Защото, когато тези хора са щастлриви, и когато тези преговори се окажат в полза на всички, те ще бъдат във ваш ущърб". Искра Михайлова му отговори, че протестиращите миньори и енергетици живеят основно в общините на Раднево и Гълъбово, а не в Стара Загора.

Остър в изказването си беше и председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който отправи обидни определения към премиера акад. Николай Денков, който напусна залата. Председателят на парламента Росен Желязков се ограничи със забележка на Тошко Йорданов.

Депутатът от „Продължаваме Промяната“ Настимир Ананиев контрира, че „Хората трябва да видят, че има проблеми, но правителството дава решения за тях, и аз съм сигурен, че ще намерим решение и в тази зала. Но тези хора трябва да правят разлика между кампанията, която правят едни популисти, които използват трибуната на Народното събрание за предизборна кампания“.

Последва бурна поредица от изказвания, дуплики, реплики и отговори между депутатите Искрен Митев, Искра Михайлова, Станислав Балабанов от ИТН, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, Явор Божанков от ПП, в които преобладаваха взаимни обвинения в лъжи и липса на морал.

Бившият социален министър от "БСП за България" Георги Гьоков определи предложеното споразумение като несериозно. "В практиката си на народен представител по-нелепо и неграмотно и зле формулирано предложение не съм виждал", посочи той. Според Гьоков исканията на миньори и енергетици са подменени. "Бях сред протестиращите на магистралата, включително и снощи. Те не разбират какво в тярха полза и в полза на националната сигурност  ще постигне това споразумение? Министър-председателят трябва да отговори защо и това правителство не изпълнява решението на НС от 31 януари 2020 година за защита на въглищните централи?, попита Гьоков.

Преди гласуването на предложеното решение за споразумение взе думата министъра на енергетиката Румен Радев, който отново подчерта, че в предложените текстове са включени всички претенции на протестиращите и че те защитават в массимална степен техните интереси.

Последен преди гласуването думата взе премиерът Николай Денков, който също предизвика бурни реакции с обръщението си към демутатите" "Уважаеми и неуважаеми господа и дами..."

Опозицията отговори със скандиране "Оставка". Денков продължи с думите:

"Това, което чухме днес, съответстваше на това, което очаквах – разговорът беше политизиран, изпълнен с много неистини и откровени лъжи и допълнен с откровени простащини. Това е причината да се обърна към част от вас по тозци начин. Защото е срам за Надорното събрание да се води дебат по толкова важна тема и те да се примесват с просташки подмятания.

Споразумението, до което стигнахме накрая, беше текстът да бъде внесен в Народното събрание по настояване на протеститарище. Затова, който е против неговото гласуване, значи е против това, което искаха протестиращите. С внасянето на Териториалните планове за справедлив преход и предложенията за промени в Плана за възстановяване и устойчивост ние изпълняваме точно тези решения, които са в основата на Точка 2 от постигнатото споразумение. Затова трябваше да внесем плановете и да внесем документите в срок, за да можем да преговаряме с Европейската комисия. Защото ние трябва да изпълняваме европейските регламенти. Но понеже някои депутати искат България да излезе от ЕС, призовават да не изпълняваме европейските регламенти. Скритата им мисъл е да намерят начин България да излезе от ЕС, но за тяхно голямо съжаление населението на България в по-голямата си част е проевропейско". Изказването му отново беше последвано от викове „Оставка“, след които Тошко Йорданов поиска 15 минути почивка преди гласуването.

Извънредното заседание в парламента продължава и в този час. През това време остават блокадите на автомагистрала "Тракия" при Стара Загора и Прохода на Републиката, както и на АМ "Струма" при 59-ия километър. Не е ясно дали протестите и блокадите ще спрат, ако решението все пак бъде утвърдено.

Кадър: живо предаване на БНТ

Коментари към новината

Още новини от Икономика