Новини от област Стара Загора и България

Протестът на енергетиците

Споразумение след 7 часа преговори! Блокадата на АМ "Тракия" остава засега

Споразумение след 7 часа преговори! Блокадата на АМ Тракия остава засега
Divident.€U Divident.€U

Кабинетът на Николай Денков подписа крайно споразумение с преговарящите представители на протестиращите миньори и енергетици, които вече пети ден са блокирали основни пътни артерии в страната. След него обаче започва второ, по-подробно обсъждане, каза премиерът Денков.

Споразумението обаче все още не е подписано от една от синдикалните организации, участвали в преговорите. Денков не уточни коя е тя. Затова на АМ "Тракия" блокадата остава и тази нощ. Тошко Йорданов от ИТН заяви че пада блокадата на Прохода на Републиката, но до момента нямаме потвърждение дали това е така.

Утре 7-те точки от споразумението ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решение, което обвързва като ангажимент парламентарно представените партии.

Първите две точки регламентират, че държавата няма да затваря административно електроцентрали, които са на въглища. Според Николай Денков пазарът ще реши кои да останат.

Възможност за спиране на протестите има, но има и подводни камъни. В една от точките споразумението задължава кабинета да преговаря с Европейската комисия за недопускане на затваряне на въглищните ТЕЦ-ове.

Споразумението ще бъде гласувано и от Народното събрание, за да се покаже, че волята е не само от страна на правителството, а и от парламента, подчерта премиерът. За целта Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че ще говори с председателя на парламента утре да бъде свикано извънредно събрание.

"Държавата няма да затваря административно централи на въглища, независимо дали държавни или частни. Те имат свободата да работят и пазарът ще реши кои ще останат. Но наред с това имаме нужда от базови мощности, за да е стабилна енергийната система. Първите две точки означават, че системата ще работи стабилно", увери той.

Все пак, подчерта Денков - има европейски правила, които ще се спазват, но крайната цел е ТЕЦ-овете да работят толкова, колкото им позволява пазара и да не се нарушава енергийната сигурност. "Поемам ангажимента, че тези точки ще бъдат изпълнени с една уговорка - че те не противоречат на европейските регламенти."

"Една от организациите, отказала да подпише споразумението, щяла да го представи първо на протестиращите и едва тогава да реши дали ще спре с протестите, добави министър-председателят. "Има разнобой между различните участници в протестите. Част от организациите казаха, че спират с протестите, друга част, че ще спрат, когато се гласува в Народното събрание, трети казаха, че първо ще питат хората", каза Денков.

"Бих казал, че в някои от изказванията на представители на ГЕРБ през предишните седмици, имаше проблемни точки, които пречиха да се вземе решение. Днес и представителите на ГЕРБ, и представителите на ДПС, разбира се и ПП/ДБ, бяха много конструктивни. Много от социалните партньори бяха много конструктивни и разбраха в хода на дискусията, че ние искаме да направим нещо полезно за тях. За мен е важно да има правилно решение, което да бъде подкрепено в НС. Оттам нататък - ако го гласува дори и ИТН, "Възраждане", БСП, нека, ако е правилно", отговори Денков на въпрос на News.bg дали вече има доверие на ГЕРБ и част ли е ДПС от "некоалицията".

Според Делян Пеевски от ДПС протестите ще спрат. Удовлетворение от постигнатия резултат изказа и бившия енергиен министър ог ГЕРБ Теменужка Петкова.

Сред въпросните 7 точки е заложено гарантиране на наличието на базови мощности, които да са основават на зеления преход, правителството да започне разговори с ЕК за недопускане на затварянето на централи в обозримо бъдеще, разработване на енергийна стратегия до 2030 година с хоризонт до 2050 година, да не се създава държавно предприятие, което да наема уволнени работници, както планираше първоначално държавата, прозрачни тръжни процедури, проучване на опциите за изграждане на модерни системи за улавяне на емисиите от ТЕЦ-овете, както и да продължи диалога между социалните партньори.

Коментари към новината

Още новини от Икономика