Новини от област Стара Загора и България

Търговия

Вигинтас Шапокас, BILLA България: Догодина ще увеличим търговските си обекти с нови 16 магазина

905 03/10/2023 12:08 Икономика Бизнес
Вигинтас Шапокас
Вигинтас Шапокас,  BILLA България: Догодина ще увеличим търговските си обекти с нови 16 магазина
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Вигинтас Шапокас е изпълнителен директор на BILLA България. Има дълъг професионален опит в сферата на търговията с бързооборотни стоки. След дипломирането си в специалност "Политически науки и международни отношения" в Университета във Вилнюс през 2003 г. започва кариерата си в MAXIMA Grupe в Литва. В продължение на две десетилетия е част от висшия мениджмънт на компанията в различни страни и пазари. От тях 6 години заема длъжността "изпълнителен директор" на MAXIMA Grupe в България. През 2018 г. оглавява SuperSol Group - компания, класирана в топ 5 в търговията на дребно в Южна Испания, със 180 магазина и продажби в размер на 650 милиона евро. През октомври 2021 г. Вигинтас Шапокас става изпълнителен директор на "BILLA България".

- Господин Шапокас, защо BILLA България избра да изгради новата си логистична база точно в Стара Загора?
- Изборът не беше труден. Стара Загора е ситуирана в самия център на България. Това местоположение дава отлична възможност за добра логистика. Новата ни база ще обслужва региони като Пловдив, Бургас, Сливен, Ямбол.

- Съобщихте, че общата инвестиция в обекта ще бъде около 50 млн. лева. За какво конкретно са предвидени тези средства?
- Тук влиза цялостното строителство на обекта, енергоефективни хладилни инсталации, както и цялостното оборудване. В новата ни база ще бъде осигурена модерна и комфортна работна среда за служителите – просторни социални помещения, оборудвани кухни и външни беседки за почивка на открито.
Искам да обърна внимание и върху това, че сградата ни ще бъде сертифицирана по международния BREEM стандарт за енергийно ефективна сграда. Той гарантира, че складовата база ще бъде изградена и управлявана с минимален отпечатък върху околната среда и по най-високите стандарти за устойчивост. Ще приложим редица екологични решения в новия си обект, като 90% от необходимата за него електроенергия ще идва от фотоволтаичната система, която ще бъде изградена.

- Предвиждате да наемете на работа 200 човека. Какви специалисти ще ви трябват?
- Ще ни бъдат необходими широк кръг от специалисти в различни области – експерти в областта на логистиката и транспорта, специалисти в областта на човешки ресурси, специалисти по контрол на качеството, персонал, свързан с експлоатацията на стоките. Убедени сме, че няма да е трудно да ги намерим в Старозагорски регион, още повече, че освен модерна и комфортна среда за работа, ще им предложим и богат набор от социални придобивки, като безплатна готвена храна на място, ваучери за пазаруване, транспорт, допълнителна здравна застраховка и др.

- Колко нови магазини ще открие BILLA България до края на 2023 г?
- До края на годината те ще бъдат общо 12. Щастлив съм да споделя, че съвсем скоро отворихме нашия 150-ти обект в страната и първи магазин в град Чирпан. Градовете, в които ни предстои отваряне на нов магазин тази есен са Добрич, Троян, Шумен, Силистра, Хасково, Благоевград, София, както и село Граф Игнатиево.

- Към какво друго са насочени инвестициите ви?
Всяка година броят на нови магазини, които откриваме, се увеличава. Ако тази година те са 12, то догодина предвиждаме да открием нови 16 магазина. Вече сме 23 години на българския пазар, затова и заедно с откриването на обекти, работим активно и по нашата програма за реновиране магазините ни. На годишна база обновяваме цялостно между 10 и 15 обекта. Инвестираме също така и в зелена енергия, за поставяне на фотоволтаични инсталации на покривите на наши обекти за последните две години сме вложили 4 млн. лева. Ще продължим инвестициите си в тази посока, като в плановете ни влиза и изграждане на фотоволтаичен парк в България през следващите години.

- Кое е това, от което най-много зависи успеха в развитието на BILLA България?
- BILLA България не спира да се развива, търсим непрекъснато нови възможности за подобряване на цялостното потребителско преживяване в нашите магазини. Отделяме сериозни ресурси, за да надградим асортимента ни в ключови категории – плодове и зеленчуци, хляб и пекарна, месо и др.
Стремим се с всяко едно подобрение да направим пазаруването по-лесно, удобно и приятно за клиентите ни. Тази есен стартираме и с изцяло нова концепция магазини – BILLA Днес. За да бъдем още по-близо до нашите клиенти, паралелно с големите хипермаркети, ще отваряме и по-малки магазини в кварталите на големите градове и в по-малки населени места. Те ще бъдат с площ до 600 кв. м. и ще предлагат всичко необходимо за ежедневния семеен пазар на удобна локация, още по-близо до дома.

-Предвиждате ли складова база и на друго място в страната?
- Наскоро увеличихме складовите ни площи в област Елин Пелин с нови 8 000 кв.м, с което те стават общо 30 000 кв.м, а базата, която изграждаме в Стара Загора, ще бъде 16 500 кв.м. При тези темпове на експанзия, след още 5-7 години ще дойде момент за изграждане и на трета собствена логистична база в страната, но все още е рано да говорим за това.

Коментари към новината

Още новини от Икономика