Новини от област Стара Загора и България

Предстои извънредна среща в Народното събрание между протестиращите и властта

Предстои извънредна среща в Народното събрание между протестиращите и властта
Divident.€U Divident.€U

Среща между премиера Николай Денков и протестиращите енергетици и миньори в търсене на решение ще се проведе днес.
Късно снощи тя беше преместена в Народното събрание, след като стана ясно, че протестиращите настояват за разговори с представители на управляващите партии.

От ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са потвърдили присъствието си. На срещата ще присъстват и министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката.

Основната точка, по която не могат да се разберат протестиращите и кабинетът, е внасянето на плановете в Европейската комисия в този им вид. Според синдикатите плановете трябва да бъдат изцяло предоговорени, а според властта това ще доведе до загуби.

Синдикалистите от различните федерации успяха да постигнат съгласие за 6 основни искания.

Сред тях - ТЕЦ-овете да продължат да работят по изключение, да се напише нова енергийна стратегия и да не бъде създавано ново държавно предприятие.
Част от тези искания обаче влизат в противоречие с ангажименти, които България е поела пред ЕК.

Миньорите настояват исканията им да бъдат заложени в плановете за справедлив преход и дават срок от 2 месеца това да се случи. Блокадите на основни пътни артерии в страната продължават вече пети ден.

Според Радослав Рибарски – председател на Комисията по енергетика в НСq по някои от исканията ще бъдат постигнати споразумения веднага, други трябва да се обсъдят и редактират.

„Целта е решаване на този казус, който многократно беше обсъждан. Той се повдига в повечето случаи преди избори, използва се за политическо настройване на хората в този сектор“, каза Рибарски в „Тази сутрин“ по bTV. Надяваме се на постигане на консенсус, допълни той. Според Рибарски поредно отлагане на териториалните планове не решава проблема, то само го задълбочава.

Коментари към новината

Още новини от Икономика