Новини от област Стара Загора и България

Премиерът Денков: Зад протестите на енергетиците прозират политически интереси

610 01/10/2023 20:50 Общество България
Премиерът Денков: Зад протестите на енергетиците прозират политически интереси
Divident.€U Divident.€U

Зад протестите на енергетиците прозират политически интереси, подчерта многократно днес министър –председателят академик Николай Денков.
"Много от исканията днес се основават на невярна и изопачена информация. За съжаление, крайният срок за изпращане на плановете към ЕК съвпадна с началото на кампанията за местните избори. Това даде удобен повод политически партии и кандидати за местна власт да злоупотребят с опасенията на хората и да ги лъжат с нереалистични очаквания. Възмутително е, че протестите на "Мини-Марица Изток" се организират от водачи на листи за общински съветници", каза той.

Протестиращите миньори и енергетици, работещи във въглищните ТЕЦ-ове, не откликнаха на поканата от страна на премиера Николай Денков да се явят на разговор в Министерски съвет в следобедните часове на неделния ден.
Въпреки неявяването им планираният предварително брифинг се състоя, но само с представители на едната страна - Николай Денков, енергийният министър Румен Радев и регионалният такъв Андрей Цеков.

"Днес повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развие българската енергетика в следващите 20 години. Съгласие, основано на реални факти и истински прогнози, а не на политически измислици и нереалистични очаквания. За да има съгласие, трябва да има разговор, не чрез мегафони, а като седнат представителите на всички страни на една маса за преговори, за да бъде чут всеки и да се намери най-доброто за всички решение", разочаровано констатира Денков.
Денков призова - с протести, блокади и подхранване на политически амбиции решение не може да се намери.

Според премиера имало и доста представители на синдикатите, които са били готови да откликнат на поканата за разговор, но са имали притеснения как това ще бъде прието от протестиращите.
Министър-председателят преповтори и основните точки от плановете на държавата за зелен преход, изказани неколкократно в последните дни. Сред тях са - не се планира затваряне на ТЕЦ- ове и мини, като те ще работят до 2038 година, с предаването на документите към Брюксел преговорите тепърва започват, с плановете за справедлив преход не се поемат конкретни ангажименти, а само се очертава рамка. Стои се зад идеята за създаване на държавно предприятие, което да поеме съкратените работници, а тези, които не пожелаят да постъпят в него, ще вземат до 36 заплати.

Освен това - държавата в последните 4 седмици е привлякла инвеститорски намерения за инвестиции във въглищните региони в размер над 3,5 млрд. лева, които да осигурят над 4300 работни места. В крайна сметка, подчерта Денков - компаниите ще бъдат избирани сред прозрачен и честен конкурс.

Блокадите на магистрала „Тракия“ при Стара Загора и Прохода на републиката продължават, протестът на служителите на електроцентралите и мините не спира движението трети ден.
От МВР препоръчаха днес пътуващите по АМ „Тракия“ да ползват обходен маршрут - п.в. Чирпан – Стара Загора – Нова Загора – Сливен – АМ "Тракия" и обратно.
Пътуващите по главен път Хасково - Стара Загора да преминават през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе и обратно.

Пътуващите с леки коли през Прохода на Републиката от Стара Загора се пренасочваха на бензиностанция „Петрол“ през общински път към с. Конаре, с. Козарево, гр. Твърдица, гр. Елена и гр. Велико Търново или през прохода „Шипка“, информират от МВР.
Пътуващите през Прохода на Републиката в посока от север-юг преминаваха през общински път за с. Димовци към гр. Николаево и се включват чрез пътен възел на път I-6.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество