Новини от област Стара Загора и България

Министър Радев се срещна с протестиращите на АМ "Тракия"

Министър Радев се срещна с протестиращите на АМ Тракия
Divident.€U Divident.€U

Министърът на енергетиката Румен Радев разговаря с протестиращите миньори и енергетици на автомагистрала "Тракия" и изказа желанието си за диалог и чуваемост.
"Интересът за работни места и сигурност на системата е общ, ние не сме от двете страни, просто трябва добре да се планира", заяви той. По думите му изпратените днес териториални планове стартират преговорния процес с Брюксел, а не го предопределят, и обсъжданията със синдикатите ще продължат - но са проспани поне 10 години.

"Слагаме нещата на дебат и това ни води до доста негативи, винаги има недоволни. Водещото трябва да е консолидираният общ интерес", допълни още енергийният министър.
"Ако искаме да имаме успех в това, което правим, трябва да имаме подкрепата на всички, а не само нашата вътрешна. Ние говорихме часове с вашите стопански ръководители", заяви Радев.

Един от протестиращите се обърна към Радев с думите: "Не ни спасявайте. Уморихме се от това спасение. Сложихте ни примката на врата. Записаното в териториалните планове е краят на нашата работа, на нашите съдби. Буквално още от утре трябва да си търсим билети за някоя друга държава".

"Честно да ви кажа вие сте сред хората, заради които единствено си струва да положи човек усилие да е министър на толкова проблемно министерство", заяви той.

"Години наред се лъже. Правим се, че преход няма", каза им Радев. Протестиращи от другата страна на мантинелата призоваха за оставка.

Министърът обяви кои са трите най-важни активи - "Номер едно сте вие", обърна се той към протестиращите. По думите му предстоят още много трудни и тежки неща.
"Не се поддавайте на настроения един срещу друг", апелира Румен Радев. По думите му създаването на нови работни места трябва да става изпреварващо и изисква усилия от всяка от страните.

"Нямаме нужда от фалшива преквалификация, трябва да тръгнем от техническите умения, което е и същността на териториалните планове. Смисълът им е да създадат предпоставките за проекти, те могат да идват от частния сектор и от държавата. Регионът е най-атрактивният за инвестиране в Европа", заяви още Радев.

Министърът на енергетиката беше категоричен, че никой няма да остане необгрижен и ще бъде осигурена възможност регионите да се развиват по най-добрия начин за местните общности. Тепърва предстои още много работа по програмиране, изготвяне на насоки за кандидатстване и условията, по които ще се провеждат оценката и подборът на проектите.

В утрешния ден на среща в Министерски съвет са поканени ръководствата на енергийните дружества, протестиращите енергетици и миньори и представители на синдикатите.

Преди срещата си с протестиращите енергийният министър посети ТЕЦ „Марица изток 2“, където беше поканил на среща синдикатите и ръководствата на държавните компании - "ТЕЦ Марица Изток 2" и „Мини Марица-изток“. На срещата се отзоваха само ръководствата на двете дружества.

Във фокуса на срещата бяха бъдещето на дружествата и необходимите решения за запазване на работните места при прехода към нисковъглеродно производство. Основен акцент бяха също стъпките за сигурността на електроенергийната система и електроенергийното производство.

Подчертано беше, че са разглеждани в детайли също общият план за развитието на мината, годишните програми за дълъг хоризонт, включително до 2038-а година.

"Най-важният актив тук са хората. Има технически грамотни и отговорни хора, иначе не бихме имали комфорта на светлина и топлина, и те имат възможност за развитие, но това не може да стартира веднага", посочи министърът. По думите му желанието е преди всичко работните места да се запазят и доразвият чрез допълнителни дейности, в това число и рекултивация, подготовка и конверсия на района в други терени за икономически дейности и пр.

Според министър Радев трябва да започне да се действа, а не само да се говори за преход. "Териториалните планове за справедлив преход не налагат абсолютно никакви ограничения за работа на въглищните централи и мини. Те имат за цел да адресират ефектите от енергийния преход и нуждите на заетите в сектора", подчерта още той.

Коментари към новината

Още новини от Икономика