Новини от област Стара Загора и България

Радослав Рибарски: Бавим се в нещо, което трябва да подпомогне въглищните региони

860 29/09/2023 15:03 Икономика Бизнес
Радослав Рибарски: Бавим се в нещо, което трябва да подпомогне въглищните региони
Divident.€U Divident.€U

Народният представител от "Продължаваме Промяната" в Стара Загора Радослав Рибарски коментира в кулоарите на парламента темата с протестите на миньори и енергетици срещу приемането на подготвения нов вариант на Териториалните планове за справедлив преход.

„Фактът, че всички държави от ЕС вече са подали своите Териториални планове за справедлив преход и те вече се възползват от тези пари, потвърждава, че ние отново се бавим в нещо, което трябва да подпомогне тези региони. И в Полша, и в Гърция, и в Чехия – навсякъде има подобни казуси, но те се възползват от тези средства, за да развият въглищните региони и в друга посока.

Никъде в териториалните планове не са заложени конкретни дати. Дори в тези решения, които приемаме, се залага датата 2038 г. Но ние виждаме, че политиката на ЕС за декарбонизация оказва пряко влияние върху работата на въглищните централи. Именно цената на въглеродните емисии прави тяхната енергия непродаваема и това са ефектите, които виждаме от тази декарбонационна цел, която следва цяла Европа. Този ефект трябва да бъде намален с тези пари от Териториалните планове за справедлив преход.

Правиха се няколко обсъждания в Стара Загора, на които аз присъствах, за разлика от колегата Красимир Вълчев, който очевидно не разбира темата и я използва в този момент за една предизборна кампания. Виждате и в залата какво се случва – добър старт на кампанията за местни избори.

От Министерство на енергетиката няколко пъти се срещаха с миньори, но когато няма диалог, се стига именно до това. На тези обсъждания винаги се е апелирало за предложения от заетите в този сектор. Всеки един план, който беше публикуван през годините, защото такъв план беше изготвен и по времето на ГЕРБ, винаги получава голяма доза критика, която виждахме и когато се говореше за Механизъм за капацитет. Преди 4-5 години, това, което в момента искат миньорите, беше също възможност пред България, но тя беше пропиляна по същия начин. Ако след 2 години ще търсим тези пари, които ще изгубим сега безвъзвратно, няма да можем да ги вземем повече и ще трябва да се справяме сами“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика