Новини от област Стара Загора и България

Премиерът Денков: Днес трябва да приемем териториалните планове

Премиерът Денков: Днес трябва да приемем териториалните планове
Divident.€U Divident.€U

Днес трябва да приемем териториалните плановете, а утре да ги изпратим към Европейската комисия. Това каза пред журналисти министър-председателят Николай Денков, който тази сутрин покани на среща президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов. Те са разговаряли във връзка с териториалните планове за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, но не са постигнали разбирателство.

Президентът на КНСБ настоя правителството и партиите от управляващата коалиция да предприемат всички необходими действия пред Европейската комисия за отлагане на срока за представяне на териториалните планове за справедлив преход", информират от КНСБ.
„В ЕК влизаме с пакет документи - внасяме не само териториалните планове, ние имаме пътна карта, обща програма „Региони в растеж“. Внасяме тези документи, за да започнем преговорите с ЕК как да бъде променен Плана за възстановяване и устойчивост. Ние сме едва в началото на този процес. Забавихме го от 30 юни до 30 септември. На 31 декември ние трябва да имаме съгласие не просто от ЕК, но и подпис и съгласие от всяка държава в ЕС, че са съгласни с това, което сме предложили“, каза премиерът пред Нова ТВ.
Той допълни, че не може да гарантира работни места и заплата на миньорите и енергетиците до пенсия. Няма такъв сектор в България и затова в преговорите с Европейската комисия се уточнява кое е реалистично и кое не е реалистично, каза премиерът пред журналисти относно протеста на миньорите и енергетиците.

Денков предупреди, че България освен 1.4 млрд. лв. по плановете за Стара Загора, Кюстендил и Перник, може да загуби още 3 млрд. лв. Правителството днес ще приеме плановете и утре ще бъдат изпратени в Европейската комисия. Кабинетът е използвал 3 месеца отлагане и плановете ще бъдат гласувани и изпратени.

Правителството се е съобразило доколкото е възможно с исканията на миньорите. "Голяма част от недоволството се основава на проблеми, които са решени в плановете. Ясно е, че говорим за 2038 г., никой не говори за друга дата в момента. Имаше възражения да отпадне 2026 г. за затварянето на ТЕЦ "Бобов дол" - отпаднало. Има време да се преговаря, защото това, което не разбират хората е, че започват преговорите с ЕК, които трябва да завършат докрая на годината", подчерта Денков.

Той вижда две причини в недоволството на миньорите - голяма част от информацията не стига до другата страна и единственият начин да се решават общи проблеми, е всички да седнат на масата на преговорите.

Денков изтъкна, че има комбинация от две неща относно протеста на миньорите и енергетиците - хората са напрегнати и политиците използват местните избори, за да си вдигнат рейтинга. Имаме възможност да преговаряме, имаме възможност да уточним текста на споразумението и имаме възможност да го подпишем. Първа точка е да се подготви национален план за съответния преход и това трябва да се направи до края на годината, обясни премиерът.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика