Новини от област Стара Загора и България

Ставри Сотиров, "Неутрална България": Парите от Европа да послужат за развитие, а не за затваряне на "Марица Изток". Иначе не ни трябват

Ставри Сотиров, Неутрална България: Парите от Европа да послужат за развитие, а не за затваряне на Марица Изток. Иначе не ни трябват
Divident.€U Divident.€U

Ставри Сотиров е член на ИБ на Националния политически съвет и секретар партийна политика на партия „Русофили за възраждане на Отечеството“. Той е кандидат за общински съветник от листата на коалиция "Неутрална България", която обядинява голяма част от лявото политическо пространство.

- Г-н Сотиров, как посрещнахте новината, че свещеници от Руската църква в София са прогонени заради обвинения в шпионаж?
- Събитията, на които ставаме свидетели през последните години, не са просто локален сблъсък между две съседни държави или два братски народа, а носят всички необходими белези за сблъсък на два вида култура на две цивилизации. Това е сблъсък между западните неолиберални и източните традиционни ценности и култура.

Колкото оскъдна и тенденциозно да е представена информацията от нашите официални медии за това, което се случва в Киевско-Печорската лавра, няма да е пресилено да се каже, че това е удар срещу православието. Само да напомня, че този манастир е водещ център за православното християнство в Източна Европа и духовна люлка за православните славяни по тези земи. А прогонването на свещениците от Руската църква в София е продължение на този удар.

- Не стана съвсем ясно в какво се е изразявала противодържавната дейност на прогонените свещеници?
- Вече стана обичайна практика на нашите служби за сигурност да не дават точна и ясна информация за своите действия. Така беше и с обвинения като руски шпионин Николай Малинов, за когото ДАНС още не може да внесе в съда годни доказателства за неговата шпионска дейност. Така е и с 70 дипломата и служители на Руското посолство, експулсирани преди време, така е и със свещениците от Руската църква. Липсата на информация от страна на службите за сигурност се прикрива зад някаква степен на секретност, но това води до недоверие към тях и все повече хора осъзнават, че тези действия са подчинени на конюнктурата във външната политика на държавата ни.

- И все пак, не трябва ли да правим разлика между любовта си към един народ, като руския, с който ни свързват важни исторически събития, и интересите на държавата, ако те наистина са били засегнати от чужди агенти – без значение дали някой работи за Русия или в полза на друга държава?
- Вижте, в какво се състои работата на чуждите агенти? Да събират секретна икономическа и всякаква друга информация за състоянието и процесите, които протичат в България. Това неминуемо води до отслабване на държавата. Затова, независимо от историческите, родови и партньорски връзки, дейността на тези хора трябва да бъде пресичана бързо, безусловно и твърдо - без значение за коя държава работят. Но това трябва да се прави само при наличие на безусловни доказателства, които след това да бъдат публично известни.

- Сякаш свикнахме с войната в Украйна. Там всеки ден умират хора, променят се съдби, а ние ходим на работа, на море и сякаш всичко е в реда на нещата. Кой първи трябва да каже стоп на военните действия – този, който напада или този, който е нападнат?
- Отговорът на този въпрос не може да бъде разгледан еднопластово. Да оставим настрана историческите дадености, които ясно доказват, че тези земи са исторически и духовно свързани с Русия и това е един народ, че Украйна е просто географско понятие, нещо като нашата Македония. Така, че първо нека видим причините довели до тази война. Аз твърдя, че агресора е Украйна. Повече от трийсет години Русия поддържаше нормални добросъседски отношения с нея. Агресорът е колективния Запад, като се използва Украйна като територия на военни действия, а украинските граждани като жива сила. Искам да припомня за преговорите в Истанбул, които започнаха още в началото на специалната военна операция. Тогава руската армия беше стигнала близо до Киев. В знак на добра воля войските бяха изтеглена от там. И това не беше проява на слабост от страна на Русия, а желание за мирно решаване на конфликта. Само че западните куратори на Зеленски не позволиха преговорите да продължат и вече сме свидетели на тази дълга и ужасна война. Война на изтощение между Изтока и Запада, която Русия печели по безапелационен начин, както във военен, така и в икономически аспект. И тук стигаме до отговора на въпроса, кой трябва да я спре тази война? Ами отговорът е елементарен - този, който я предизвика и който я захранва с оръжие.

- Излиза, че и ние можем да нахлуем с военна сила в Северна Македония, където знаем какви случаи на българофобия и физическа саморазправа има? Или в Западните покрайнини на Сърбия, където българското малцинство също има проблеми. Или Беломорието в Гърция, което е било българска територия? Как е възможно в 21 век в Европа да се води толкова ожесточена война? Събитията в Украйна отдавна не са погранична "специална операция".

- Мисля, че това сравнение е неудачно. Неудачно е, защото на Балканите, вследствие на османското робство, както и войните след това, са допринесли за натрупване на сериозно напрежение в тези райони, където са се омесили различни етноси и култури. Това може да бъде преодоляно само с подобряване на икономическите и културни връзки между страните. За съжаление тази българофобията е следствие не само на националния им шовинизъм, но и от действията на българските военни власти през 1941  - 44 година. На Балканите е сложно и неслучайно са наричани барутния погреб на Европа. Но вие сте абсолютно прав, че събитията в Украйна отдавна не са специална военна операция. Това е пълноценна война между НАТО и Русия, провокирана от САЩ.

- Коалиция „Неутрална България“ настоява страната ни да спре всякакви помощи за Украйна, особено военни. Това ще ни даде ли гаранции, че няма да бъдем засегнати по един или друг начин от военните действия в Украйна и евентуалното им разширяване в други страни от региона, за каквото не веднъж беше намеквано?
- В момента имаме следната ситуация, САЩ, или разбирайте НАТО, са в капан. И това не е просто капан, това е влизане в ситуация, в която за пръв път в историята на дълбоката държава не знаят как да излязат. Без да се усетят, подкрепяйки толкова дълбоко Украйна, те влязоха в капана почти целите. И сега не могат да излязат, освен ако не признаят поражение пред Русия и не приемат нейните условия или ако не започнат открита война с Русия, която ще загубят и те го знаят много добре. Затова се търсят други решения как да излязат от ситуацията. Едно от вече играните решения е не открита война, но случайна ескалация и то по възможност извършена от друг народ. Ето защо им е нужно укрепването на Източния фланг, ето защо в него и България е особено нужна, ето защо предадохме командването на българската армия в ръцете на чужди командни центрове.

Източният фланг ще бъде основната ударна група не за открито воюване с Русия чрез Украйна. Източният фланг ще бъде необходимата логистика за "случаен" не американски провокативен безкраен ресурс от възможности за ескалация на конфликта, за да могат да се измъкнат от капана. И в плановете, които си правят, им трябва някакъв случаен военен инцидент, например - да загине случайно натовски войник от Източния фланг, или още по-добре, войник от някоя нация от Източния фланг да порази достатъчно сериозна руска цел, за да предизвика отговор. Ето затова е нужно "укрепването" тук. И България има своето изключително важно място в този план, защото тя единствена от всичкия Източен фланг има русофилски народ. Ако успеят да ескалират чрез нас, то това ще е план максимум! Ние сме примамката. Как ще се развие ситуацията, предстои да видим. Но е факт, че Източна Европа чрез НАТО ще бъде използвана за опит за излизане. Според мен нямат никакъв шанс. Само луди и невежи могат да мислят, че ще победят Русия. Но за съжаление това не премахва заплахата, която е надвиснала над страната ни. Затова ние апелираме към пълно дистанциране на България от конфликта в Украйна. Участието ни на страната на САЩ/НАТО може да се окаже фатално за България.

- Коалиция „Неутрална България“ има за цел страната ни да поддържа добри икономически връзки както със Запада, така и с Изтока. Но отказът да бъдем съпричастни към съпротивата на Украйна срещу агресията на Русия няма ли да ни постави в черния списък на силните икономически западни инвеститори?
- Светът се променя, политическите и икономически баланси вече са изменени. Няма да е далеч времето, в което ЕС, ако иска да съществува, ще трябва да промени съществено своя начин на функциониране и вземане на решения. Ще бъде отхвърлено васалното поведение на европейския политически елит спрямо САЩ. Без Русия, без нейните ресурси, няма силна Европа. Затова България, като част от тази Европа и за да защити своя интерес, трябва да поддържа нормални политически и икономически отношения и на Запад, и на Изток. Така че няма да има опасност да попаднем в каквито и да е "черни списъци", напротив - ще бъдем много повече уважавани.

- Да се върнем в България и по-конкретно в региона на комплекса „Марица Изток“. Има ли вашата коалиция ясен план как трябва да стане плавният преход от въглища към зелена енергия до 2038 година така, че заетите от десетилетия в комплекса да не пострадат?
- Първо, нека да се върнем към генезиса на този проблем. Аз твърдя, че т.н. "зелена сделка" е замислена и създадена от мощни задокеански финансови кръгове с една единствена цел - като използват страха на хората да трупат огромни печалби от зелената енергия. За целта бяха създадени псевдонаучни институти, които имаха за цел, години наред, да манипулират общественото мнение в глобален мащаб и да го насочат срещу конвенционалната енергетика, като основен замърсител и виновник за някакво си глобално затопляне. Напълно бе заглушен гласа на редица световнопризнати учени, които се опитваха да докажат тезата, че това са нормални климатични цикли, които се наблюдават от хилядолетия.

Изхождайки от това, второто, което искам да кажа е, че със затварянето на комплекса на преден план ще изкочат със страшна сила два сериозни проблема. Единият е избухването на мощна социална бомба, която ще засегне хората от четири области. Другият е още по-страшен - България ще загуби своята независима енергетика. Затова ние категорично се противопоставяме на каквито и да е действия по затваряне на комплекса. Нещо повече, всеки, който предприеме каквито и да е действия по затварянето му, е национален предател. Виждаме в редица европейски страни, как започват да се връщат към термичните централи. Така че, да не бързаме. Само че, за съжаление ни управляват хора, които имат дефицит на държавническо поведение, мисъл и морал. Затова, при сегашните обстоятелства, не съм оптимист за бъдещето на комплекса. Но, както казах, геополитическите сили в света се променят и скоро ще дойде времето, когато "посолството" няма да може да определя сглобката или НЕкоалицията, която ще управлява България. Така че, да не бързаме да затваряме. Колкото до плавния преход, нека това стане, когато науката даде ясни гаранции, че зелената енергия може да осигури независимо, гарантирано, устойчиво и евтино производство на електрическа енергия. Производство, което няма да създава екологични проблеми. За такива гаранции до момента аз не зная. Говорят се само едни красиви общи приказки.

- Да си представим, че оставят миньорите и енергетиците на мира до 2038 година без съкращения. Какво, според вас, трябва да построим през това време с парите от Плана за възстановяване и устойчивост и Териториалния план за справедлив преход, ако от ЕК все пак ни ги дадат? Как трябва да употребим тези пари?
- България се надява да получи от Брюксел 12.6 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост. Искам да подчертая, че тези пари няма да бъдат подарени. Тези пари са част от общоевропейски заем, който страната ни трябва да връща. Нашето становище е, че тези пари трябва да бъдат употребени за нови научни разработки в областта на конвенционалната енергетика, които да осигурят още по-добра екологична среда. Порочната практика, която добре познаваме, ни кара да мислим, че за тези 12.6 млрд. лв. са наточили зъби мастити частни фирми, НПО-та и екологични организации, които ще усвоят тези средства предимно в своя полза. Така ефектът ще бъде нулев и България ще се лиши от единствения си целогодишен източник на ел. енергия – въглищата, осигуряващи половината от произвежданата ел. енергия в страната.

- Миньорите настояват изобщо да не вземаме тези пари и комплексът да продължи да си работи. Дали това е добър вариант или е ще бъде грешка, която би ни вкарала в капана на технологичните промени, които в бъдеще изглеждат неизбежни за производството и съхранението на електроенергия?
- Ами прави са хората. При сегашната цена на тон въглища и наличните промишлени запаси, които има в комплекса, цената им далеч надхвърля сумата от 12.6 милиарда лева. Като прибавим активите на дружествата, цената става изключително висока. Затова наред с нормалната и спокойна работа на комплекса, трябва да се работи в посока на нови технологии. Така ще избегнем капана на технологичните промени.

- Като кандидати за общински съветници на Стара Загора заявихте, че цел номер едно ще бъде икономическия просперитет на общината, чрез привличане на големи инвеститори с високоплатени работни места. Това означава ли, че левите формации в България се отварят към частната инициатива или все още смятате, че държавата е по-добрият стопанин?
- Държавата винаги е имала основна роля в икономиката. Друг е въпросът как се употребява тази роля. Частната инициатива е мощен фактор за икономически напредък и, съчетано с планиращите и координиращи функци на държавата, за сравнително кратко време може да се постигне икономически растеж. Нека се поучим от страна като Китай. Още е неофициално, но в близко бъдеще тя ще бъде обявена като страната с най-силна икономика в света. А през 70-те години на миналия век те имаха сериозни проблеми с изхранване на населението си.

- Заявихте намерение като общински съветници да приемете мерки за стимулиране на дребния и средния бизнес. Кои са най-важните?
- На първо място ограничаване на корупцията до минимални размери. Осигуряване на равен достъп до участие в обществени поръчки, касаещи Общината. Приемане на данъчни облекчения, касаещи местните данъци и такси и още редица други неща.

- След близо 35 години от демократичните промени сбогуваха ли се хората с леви убеждения с носталгията по комунизма? Какъв живот искат да строят те днес?
- Политическата и икономическа действителност у нас, през последните десет и повече години върна в голяма част от хората носталгията по комунизма. Хората искат сигурна работа, сигурни доходи, достъпност до здравеопазване и образование, да виждат бъдеще в утрешния ден. Сигурен съм, че това искат не само хората с леви политически възгледи, но и всеки един човек.

- Какво трябва да се направи, за да остават младите хора в Стара Загора, вместо да бягат към София?
- Преди всичко трябва да се създадат условия за работа. Работа, която отговаря на тяхното образование и квалификация. Работа, която ще им е интересна и ще им дава възможност за развитие. Предоставяне на жилища на социална цена, както и подобряване на средата, в която ще живеят и отглеждат своите деца, е още една правилна стъпка в тази посока.

Коментари към новината

Още новини от Политика