Новини от област Стара Загора и България

В Раднево:

Срещата на синдикатите с министерството във връзка с териториалните планове не се състоя

8469 28/09/2023 12:09 Икономика Бизнес
Срещата на синдикатите с министерството във връзка с териториалните планове не се състоя
Divident.€U Divident.€U

Планираната за днес среща в Раднево, на която трябваше да се обсъди териториалния план за Стара Загора така и не се състоя. Миньорите посрещнаха с освирквания и призиви за оставка зам.-министъра на енергетиката Красимир Ненов. Енергетиците не пожелаха да го изслушат и заплашиха с нови протести.

Енергетиците настояват приемането на Териториалните планове за справедлив преход да се отложи поне с месец. До края на месеца обаче документите трябва да бъдат предадени на Европейската комисия.
По думите на синдикалният лидер на КНСБ в ТЕЦ "Марица-изток 2" Деян Дяков в плановете трябва да бъдат заложени разкриването на конкретни предприятия с висока добавена стойност, които да създадат реални работни места.

Припомняме, че ден по-рано работниците в "Марица-изток" заплашиха с нови протести и пътни блокади в цялата страна, ако точката за териториалните планове за справедлив преход не отпадне от дневния ред на Министерски съвет. Министърът на финансите Асен Василев заяви на брифинг, че в крайна сметка точката ще отпадне от днвния ред, но ще бъде разгледана на извънредно заседание на 29.09.2023 г.
По-рано този месец миньори и енергетици излязоха на национален протест срещу закриването на въглищните централи, което завърши договорката да бъде подписано споразумение за плавен енергиен преход.
По-късно от „Подкрепа“ се разграничиха от постигнатата договорка за споразумение..

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика