Новини от област Стара Загора и България

Без споразумение

Представители на кабинета ще преговарят утре с миньори и енергетици в Раднево

Представители на кабинета ще преговарят утре с миньори и енергетици в Раднево
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Синдикатите остават в стачна готовност

Представители на Министерство на енергетиката и МРРБ ще се срещнат утре в Раднево с миньори и енергетици, тъй като до момента не е постигнато окончателно споразумение относно бъдещето на комплекса и предстоящите трансформации. Това съобщи за Divident.EU Наско Митев, председател на КНСБ в ТЕЦ Марица изток 2. Оставаме в стачна готовност, допълни той.

Предложението за среща в Раднево дойде от управляващите днес, след като Министерският съвет изтегли точката за териториалните планове на Стара Загора, Кюстендил и Перник. Точката трябваше да бъде обсъдена днес, тя беше част от дневния ред.
Под натиска на синдикатите беше решено, че обсъждането на т.нар. зелен преход да стане, след като властта постигне съгласие с миньори и енергетици.

Рано сутринта в ТЕЦ 2 обявиха стачна готовност, ако министрите приемат заложеното в предварителния дневен ред.
От КНСБ в ТЕЦ 2 публикуваха на страницата си в социалните мрежи следното: „Днес от 10.00 часа, седем часа преди нашата среща, Министерски съвет възнамерява да одобри Териториалните планове според т.26 от дневния ред. Десетките становища написани против плановете, несъгласието при обществените обсъждания, протеста на 10 000 души и преговорите по точно този въпрос явно не са от значение за правителството! Процедурата по изпращането им в Европа дори не е забавена и отложена до постигане на съгласие с обществото. Тече си си по план, независимо от всичко!“

Припомняме, че след протеста на 19 септември, правителството и синдикатите се договориха да бъде подписано споразумение за плавен енергиен преход.
В документа трябва да бъдат разписани ангажиментите на държавата към мините и въглищните централи. Споразумението трябва да гарантира работните места в сектора до 2038 г. До 15 октомври трябва да се създаде предприятие за конверсия на въглищните райони, което ще осигурява заетост на освободените от мините и тецовете.
По-късно „Подкрепа“ в „Марица изток“ се разграничи от споразумението с правителството, като заяви, че е категорично против създаване на държавно предприятие по рекултивация и конверсия на въглищните райони, което да поема съкратените миньори и енергетици.
Така, до момента, споразумение между правителството и синдикатите на миньори и енергетици няма.

Коментари към новината

Още новини от Икономика