Новини от област Стара Загора и България

Шестима ще се борят за кметския стол на Стара Загора, регистрацията приключи  

Шестима ще се борят за кметския стол на Стара Загора, регистрацията приключи   
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

За едно място в Общинския съвет на Стара Загора ще претендират 16 души, кандидатите са общо 815

Шестима кандидати ще се борят на 29 октомври да бъдат избрани за кмет на Стара Загора през новия мандат 2023 – 2027 година. Това съобщи за Divident.EU председателят на Общинската избирателна комисия в Стара Загора Теодора Крумова малко след като в 17 часа изтече крайния срок за регистрации на кандидати от 26-те партии и коалиции. За сравнение, на предишните избори за кмет през 2019 година кандидатите са били 9.

Кандидат за четвърти пореден мандат е настоящият кмет Живко Тодоров, който реши да се кандидатира отново. Неговата кандидатура е издигната от коалиция ГЕРБ-СДС.

Коалиция „БСП за България“ издигна свой кандидат за кмет в лицето на председателя на РАО „Тракия“ и преподавател в Тракийския университет, настоящ общински съветник проф. Иван Върляков.

Кандидат за кмет е и председателят на настоящия Общински съвет в Стара Загора Мария Динева, чиято кандидатура е издигната от коалиция „Народен съюз“. Мария Динева е председател на една от партиите в коалицията – Земеделски народен съюз.

Кандидат за кметския пост е и Искра Михайлова, издигната от ПП „Възраждане“. В момента тя е народен представител от същата политическа формация.

Партия „Има такъв народ“ издигна своя регионален лидер Тихомир Тенев.

Партия „Продължаваме Промяната“ и коалиция „Демократична България“ днес регистрираха кандидатурата на общинския съветник Димитър Чорбаджиев от „Демократи за силна България“.

С изключение на Живко Тодоров, петимата останали кандидати за кмет са водачи и на листите за общински съветници на съответните политически формации.

26-те партии и коалиции, регистрирани за участие в местния вот на Стара Загора, са подали регистрации за общо 815 кандидати, които ще се борят за 51 места в Общинския съвет. Това означава, че за едно място в Общинския съвет ще претендират 16 души. „Кандидатите за общински съветници са с близо 200 повече, в сравнение с последните местни избори през 2019 година, когато бяха малко над 600“, посочи Теодора Крумова.

108 са кандидатите за кметове и кметски наместници на старозагорските села. Най-оспорвана ще е битката за кметския пост в старозагорското село Загоре, където се явяват шестима кандидати – толкова, колкото са и за Стара Загора.

На второ място по брой на кандидатите се нарежда село Могила с петима претенденти. Няма да е лесно и в селата, в които кандидатите са по четирима – Братя Кунчеви, Горно Ботево, Кирилово, Малко Кадиево, Оряховица, Преславен, Хан Аспарухово, Хрищени и Яворово.

Предизвестени победи ще има в четири села - Плоска могила, Пшеничево, Старозагорски минерални бани и Стрелец, където се е регистрирал само по един кандидат. Кандидат за кмет на Плоска могила е Недко Антонов Леонардов от ПП ГЕРБ, на Пшеничево Елена Енчева Костадинова от ПП ГЕРБ, на Старозагорски минерални бани Станчо Желев Станев от ПП ГЕРБ и на Стрелец Димитър Тенев Димитров, също от ПП ГЕРБ. Те вече могат да почерпят.

Още информация за кандидатите за кметове и общински съветници в Старозагорско можете да видите на сайта на Общинската избирателна комисия.

Коментари към новината

Още новини от Политика