Новини от област Стара Загора и България

Отчет за мандат 2019 - 2023

Кметът Ивайло Крачолов: Новооткритите работни места в Чирпан са без аналог за последните 30 години

3752 26/09/2023 11:59 Общество България
Кметът Ивайло Крачолов: Новооткритите работни места в Чирпан са без аналог за последните 30 години
Divident.€U Divident.€U

Кметът Ивайло Крачолов направи отчет на управленския си мандат в Чирпан. Специално внимание отдели в отчета си на направените инвестиции в общината през последните години.
„Чирпан в последните 2 години е с най-ниска безработица в областта. Новооткритите работни места са 221 за времето на мандата, без аналог за изминалите 30 години“, каза той пред събралите си съграждани.
Със стартирането на още две търговски вериги до края на годината, работните места ще са 260. От тях 60 % са в производствения процес.

Крачолов припомни, че инвестицията в мелница „Първи май“ е обявена за инвестиция на годината в област Стара Загора. 
Емблематичният за общината инвеститор - фирма „Роси“ закупи 20 дка терени и ще изгражда 10 хиляди квадрата търговска и производствена площ. В Чирпан ще бъдат производството и логистиката на фирмата.

„Инвеститорите се печелят със стратегия и знание, с много усилия, процесът е бавен. Има още трима предприемачи, които подготвят стартирането на проектите си. За да привличаме инвеститори е необходимо да имаме квалифицирана работна ръка, подходящи терени и инфраструктура, но и доверие към Общината. Скоро ще доведем докрай процесът за придобиване на терена на бившето поделение, един 4-годишен процес, който водихме с подкрепата на различни народни представители, ще приключи“, каза още Крачолов.
Кметът обърна внимание върху управленските си приоритети, които включват младежки политики, спорт и образование, грижа за майките и младите, както и подобряване на инфраструктурата в общината.

Наредбата за насърчаване на раждаемостта за семейства, които имат средно или по-висока степен на образование, насърчи млади хора да останат да живеят и работят в общината, а наредбата за насърчаване на учениците с по-висок успех стимулира чирпанските деца да учат повече.
Сред успехите на общината са въвеждането на безплатни детски градини преди държавата да направи това.
Изцяло е обновен градския стадион – това е притегателно място за деца, юноши и млади хора. Изградихме корт, игрище с изкуствена трева, възстановихме тревата на основното игрище, тренировъчното игрище е в перфектно състояние, до пролетта ще бъде изградено и второто игрище, допълни Крачолов.
В следващите месеци щебъде построена площадка за плажен волейбол. Изградено е игрище за бадминтон, силова и детска площадки. 

Образование След 30-годишна сага е изградена спортната зала в ПГСС, спортни площадки в СУ „Яворов“, ОУ „Кирил и Методий“ и ОУ „Васил Левски“ и в Зетьово, както и футболни игрища в село Рупки, Винарово, Спасово, Целина и Свобода. Площадка за стрийт баскет зад ДНА ще се изгради през ноември, стана ясно от отчета. В момента тече ремонт на физкултурния салон в СУ „Яворов“.

Стартират ремонти през МИГ на парковете до училище "Асен II", парк „Христо Смирненски“ и на ул. „Васил Левски“. МОН отпусна финанси за ремонт на училището в Зетьово и специализираните кабинети на ПГСС.
Общината работи активно за детската градина в село Свобода, възстанови се детската градина в село Гита.

Общата стойност на инвестициите в сферата на образованието е 4 млн. лв. Първият проект, финансиран от НПВР е за образователна инфраструктура в Чирпан и касае ОУ „Кирил и Методий“.

Инфраструктура Въпреки тежкото наследство за Община Чирпан, това, което се направи надминава онова, което е правено през изминалите 30 години, каза Ивайло Крачолов.
Ремонтирани са улиците „Гео Милев", "Еделвайс", "Димитър Благоев", Ларгото, "Яворов", " Крачолови", " Янко Кочев" и др.

За първи път от 40 години ремонтирахме улици в селата Средно градище, Винарово, в момента се подновяват тротоари в село Зетьово, приключва процедура на изпълнител за основен ремонт на главна улица в Златна ливада и за тротоари в село Целина.
„ В Чирпан изградихме над 17 000 кв.м нови тротоари, наложихме съвременен начин на строителство за комуникации под земята с оглед нов облик на града.От добрата комуникация с ВиК асоциацията и дружеството имаме подменен 14 км водопровод и нов водопровод на 12 улици в града“, каза кметът на Чирпан.

Решен е проблемът с водоснабдяването в Средно градище и Спасово. Цялостно реновиране на водопроводната мрежа в Спасово ще започне скоро.
През ноември ще стартира ремонт на първите 3 км от пътя Чирпан-Ценово. Подновени са над 6 000 пътни знака и табели на територията на Чирпан.

Културен туризъм В най-трудните времена променихме посоката на развитие на културата и туризма, отчете Крачолов. Само през 2023 г. общината е посетена от 80 000 човека.
„Министърът на туризма ме удостои с почетния знак „Българска роза“ за водещата роля на Чирпан във фестивалния туризъм, това е благодарение работата на моя екип, на всички читалища, на Историческия музей, на Къща музей „Яворов“. Да разработим галерия „Никола Манев“ предстои - кандидатстваме с проект пред Фонд „Култура“ за цялостно реновиране на три етапа, по изискванията на НИПК“, допълни той.

Сред постигнатите успехи по време на мандата си, той отчете и Международния фестивал на лавандулата, фестивалът „Гласове и ритми на Тракия“. Общината е партньор на Мидалидаре рок фест, съорганизатор на рок фест Чирпан, празникът на лютеницата.
„ Ние нямахме нито един подаден проект в завършващия програмен период в началото на мандата. Днес сме в пълна готовност с проекти за обекти от подземна и надземна инфраструктура, високо строителство и т.н., като строителните разрешения за обекти са стойност над 30 милиона лева“, каза Крачолов.

Кметът на Чирпан завърши с думите на Аристотел: „Ако искаш да не те критикуват – не казвай нищо, ако искаш да не те критикуват – не прави нищо, но живей с ясното съзнание, че след теб няма да остане нищо“. Тепърва по-доброто, което ще направим за общината, предстои!

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество