Новини от област Стара Загора и България

275 души се лекуват от ковид в болници в страната, от тях 2 в Стара Загора

275 души се лекуват от ковид в болници в страната, от тях 2 в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Започналата преди няколко седмици тенденция на увеличаване на броя на заразените с коронавирус се засилва. За изминалото денонощие в страната са регистрирани 445 нови случая на ковид, показва официалната статистика.

В болници в страната се лекуват от ковид 275 души, 19 от които са в интензивни отделения. През изминалите три дни са били приети нови 96 пациенти. Има само двама пациенти, приети с ковид в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, съобщи за Divident.EU директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев.

Преди няколко дни главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че със сегашните нива на тестове се хващат около 15% от реалната заболеваемост. За последния месец се отчита 7 пъти ръст в заразяването. Според него по-голямата опасност, която крият новите щамове на ковид са в постсиндромите, които се проявяват след преминаването на вируса и нерядко оставят тежки последствия.

Към днешна дата характеристиките на ковид се доближават все повече до тези на грипа. Очаква се тази зима грипната вълна да започне към края на януари и началото на февруари.

Ваксините, които се прилагат срещу ковид тази година, са съобразени с новите варианти на вируса, съобщи по bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
80 000 нови дози ваксини има в България, които са адаптирани към последните варианти на ковид.

Ваксинирането става през личните центрове и през РЗИ. Там хората могат да получат и консултация. С новите варианти на омикрон няма промяна на клиничната картина – повишена температура, отпадналост, болки в стави и мускули, хрема, подчерта тя. Проф. Христова препоръчва при тези симптоми хората да се тестват и да вземат съответните мерки срещу разпространяването на болестта.

Коментари към новината

Още новини от Здраве