Новини от област Стара Загора и България

Искра Михайлова е кандидатът за кмет на Стара Загора от „Възраждане“

Искра Михайлова е кандидатът за кмет на Стара Загора от  Възраждане
Divident.€U Divident.€U

 Народният представител о ПП „Възраждане“ Искра Михайлова беше представена днес като кандидат за кмет на Стара Загора, издигнат от партията.

„Влизам в предизборната кампания за управлението на община Стара Загора с огромна мотивация и желание за победа. В същото време съм спокойна, защото отдавна не съм непознато лице за старозагорци, които вече добре знаят какво мога и че съм способна да променя града към добро“,  посочи Михайлова.

Искра Михайлова има много спечелени битки в гражданския сектор, тя е способна да изгради силен кметски екип и да постави интереса на Стара Загора над всичко останало, каза нейният колега в парламента и областен координатор на „Възраждане“ Даниел Йорданов. Той припомни, че Стара Загора вече 16 години се управлява от една партия, като резултатът за града, според него, не е добър.

От „Възраждане“ признаха, че са очаквали ГЕРБ да издигнат друг кандидат за кмет на Стара Загора, след като още в началото на третия си мандат Живко Тодоров заяви, че повече няма да се кандидатира. „Състоянието на Стара Загора от години е трагично. Живеем като във война, човек не може да се придвижи от една до друга точка на града нито пеша, нито с колело, нито с детска количка, нито с автомобил“, посочи Даниел Йорданов. Според него причината за това е бързането да се усвояват пари, вместо управляващите да се съобразяват с интересите на жителите на града.

„В края на 2023 година Стара Загора е един от лошите примери по икономически показатели като ръст на заплатите и като добавена стойност на човек. Областният център се нарежда едва на четвърто място сред останалите общини в региона, като почти двойно ни изпреварва една малка община като Раднево, друга малка община като Гълъбово, изпреварени сме и от Казанлък“, посочи Искра Михайлова.

Според кандидатът за кмет на „Възраждане“ това са много ясни показатели за начина, по който се разсъждава за управлението на нашата община. „Смятаме, че през тези 16 години забравихме какво означава да планираме отдолу нагоре – от хората към местната власт, към държавната политика и в последствие към европейските партньори, които би следвало да подкрепят нашето развитие“, обясни Михайлова. Тя припомни, че в същото време сме застрашени да изгубим и най-големият източник на финансиране в региона – комплекса „Марица Изток“.

Една от идеите, които Искра Михайлова ще постави като кмет пред Общинския съвет на Стара Загора, ще бъде връщането на административното райониране на община Стара Загора. „Ние смятаме, че фокусът на общинската администрация трябва да излезе от централизацията и да започне да решава проблемите с по-голяма самостоятелност в различните и райони, както и в малките населени места“.

В община Стара Загора ние имаме предимството да обхващаме много на брой населени места. Смятам, че създавайки по-високо качество на живот в малките населени места ние можем да разредим пренаселването в големия град, каза Михайлова.

Имаме идея за мащабно събитие в областта на културата, което да превърне община Стара Загора в лидер сред останалите общини. Събитието ще привлича туристи както от страната, така и от чужбина. Сега също имаме много красиви инициативи, но нямаме нищо мащабно, посочи кандидатът за кмет на „Възраждане“.

„Важно е една власт да защитава интересите на тези, които са избрали, а не тези, които са избрани“, каза още Искра Михайлова. Тя определи настоящият кмет на Стара Загора и кандидат за четвърти мандат Живко Тодоров като сериозен опонент, за когото дълго време е било вменявано, че не може да бъде победен. „Аз смятам, че той ще бъде победен и това ще стане на тези избори“, смята Искра Михайлова.

Листата с кандидати за общински съветници на "Възраждане" вероятно ще се състои от 40 имена и ще бъде внесена утре, каза Даниел Йорданов. Според него стремежът да се изпълнят всички 51 възможни места в местния парламент е безсмислен, по-важно е в листата да влязат хора с качества. Той потвърди, че "Възраждане" ще издигне в областта общо шестима партийни кандидати за кметове на общини, ще дадат подкрепата си за един и ще участват в местна коалиция за друг.

Коментари към новината

Още новини от Политика