Новини от област Стара Загора и България

ГЕРБ-СДС издигна Антон Хекимян за кандидат за кмет на София

ГЕРБ-СДС издигна Антон Хекимян за кандидат за кмет на София
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Довчерашният директор "Новини и актуални предавания" в най-голямата частна телевизия в България bTV - Антон Хекимян, е кандидатът за кмет на София, издигнат от коалиция ГЕРБ - СДС. Това стана ясно тази сутрин при внасянето на документите за регистрация на листата с кандидати за съветници в столичния Общински съвет и за кмет на общината. Антон Хекимян се появи начело на групата от кандидати на ГЕРБ - СДС, като плътно зад него вървеше Томислав Дончев, който заяви, че са използвали целия възможен срок, за да конструират най-добрата листа и да издигнат най-добрия кандидат за кмет.

Пред журналисти Антон Хекимян сподели следното: "Намираме се в нестандартна ситуация. Решението няма как да бъде взето лесно. Взел съм го лично аз и напълно съзнателно, след време, което аз поисках, за да мога да преценя ситуацията. Всичко се случи миналата седмица. Имах среща с Борисов и получих поканата лично от него. Разбрах, че имам номинации от структурите на партията. Помолих го за време да помисля. Получил съм уверение, че ще имам възможност да вземам сам решенията си, да събера екип. През целия си път съм бил пред камерите и съм бил публична личност. Няма какво да крия".

Хекимян обясни, че е общувал с Борисов единствено като журналист. "През целия си път аз съм бил пред камерите. Никога не съм имал какво да крия. Съобразявал съм се с всичко, което трябва да запази моето добро име като журналисти медията ми", посочи той.

Хекимян подчерта, че живее вече 20 години в София. "Дойдох в столицата точно на 29 септември, датата, на която ще започне предизборната кампания. Като журналист и водещ в телевизията през цялато време съм критикувал неща, които са се случвали в Столична община и съм търсил решения. Визията ми е София да бъде модерен и зелен град, да привлича инвестиции, но като приоритет ще заложим на образованието. София трябва да се превърне в столицата, която да покаже първенството си в Европа", каза още Хекимян.

"Живея с проблемите на града, аз обичам наистина София. Основната ми мотивация е да направя най-доброто за себе си и за гражданите. Ще инспектирам абсолютно всички ремонти в града като първо нещо", добавя той и подчера, че ще разчита на експертизата на Георги Георгиев, който е втори в листата на ГЕРБ.

"Листата ни има изключителни попадения", каза Георгиев. По думите му е очевидно, че са на прав път. "Регистрираме не кандидат, а победата си. Интриги при нас няма, стратегията е ясна, екипът е железен", категоричен бе Георгиев и добави, че не си броят номинациите.

За Антон Хекимян:

Роден е на 22 май 1984 г. в Стара Загора. Майка му е българка, а баща му – арменец. Хекимян завършва езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора с немски и английски. След завършване на средното си образование започва да следва журналистика. Започва работа в bTV още докато учи в Софийския университет.

Започва професионалния си път още в първи курс като стажант в bTV през 2003 г., а от 2004 г. е репортер в сутрешния блок на телевизията. През септември 2013 г. става водещ на съботно-неделния сутрешен блок на bTV „Тази събота и неделя“[1].

От 2 юни 2014 г. води най-рейтинговото сутрешно предаване „Тази сутрин“ по bTV до 26 февруари 2021 г.

През 2015 г. продуцентите на сутрешния блок на bTV „Тази сутрин“ създават специална рубрика „Предизвикай Хекимян“, имаща за цел водещият да задава на гостите на предаването непопулярни зрителски въпроси, засягащи тежки обществени процеси, както и работата на управляващите[2].

Друга знакова рубрика, която Хекимян води е специалното издание на bTV Новините „Попитай…“, в които пред него застават най-важните обществени фигури на деня – Министър председателя и Президента, за да отговорят на въпросите, които вълнуват обществото.

През март 2020 г. Хекимян е водещ на специално предаване, посветено на настъпването в България на COVID-19, и на извънредното положение в България.[3] От 21 декември 2020 г. Антон Хекимян е директор „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV на мястото на Венелин Петков.

На 23 септември 2023 г. Хекимян съобщава в своя Фейсбук профил, че напуска bTV след 19 години трудов стаж в телевизията.[4] Два дена по-късно е издигнат от ГЕРБ за кандидат-кмет на София.

Коментари към новината

Още новини от Политика