Новини от област Стара Загора и България

Живко Тодоров обяви: Ще се кандидатирам за четвърти кметски мандат на Стара Загора

Живко Тодоров обяви: Ще се кандидатирам за четвърти кметски мандат на Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви тази вечер решението си да се кандидатира за кмет на общината за четвърти пореден мандат. Тодоров съобщи решението си от сцената на Летния театър пред граждани, симпазанти и съмишленици, които  беше поканил при вход свободен няколко дни преди това.

Всички очакваха събитието да протече по традиция - с много хора на сцената и непременно с присъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Вместо това на сцената се оказа само един стол и малък екран. Пред аудиторията Живко Тодоров излезе сам и остана сам до края на личния си разказ, с който обясни причините, поради които е решил да промени решението си и да се кандидатира отново.

Тодоров започна със шега за времето, когато на 29 години се явява за първи път като кандидат за кмет. „Тогава опонентите ми измислиха прякор – Живко Памперса, за да подчертаят как имам жълто около устата, колко съм млад и неподготвен за тази работа. Когато се явих за втория си мандат, казаха – ГЕРБ едно магаре да вържат, пак ще го изберат за кмет. Едва когато се явих на изборите за трети път опонентите ми ме взеха на сериозно и започнаха да търсят сериозни аргументи в предизборната битка“.

Живко Тодоров призна, че не е лесно като кмет да отговаряш за всичко – дори за всяка счупена пейка или разместена плочка на тротоара. „Днес хората не помнят, но когато станах кмет, кварталите „Кольо Ганчев“ и АПК нямаха канализация и трябваше да я довършим, а целият град беше в онези шестоъгълни тротоарни плочки. В първите ми дни като кмет се разхождах по „Гурко“, беше валяло и една от плочките хлътна и ме оплиска целия с кална вода. Когато посетих няколко от старозагорските села тогава, видях колко много работа ни чака, за да подобрим средата в тях по начин, който да ги направи привлекателни за живот. И да – след като направихме толкова много, дойде момент, в който реших, че и аз имам свои мечти, свой личен живот, свои планове. Реших да не се кандидатирам повече за кмет.

Но в края на третия си мандат започнах да срещам хора, които не скриваха разочарованието си от това мое решение. Те имаха очаквания започнатото да бъде продължено“.

Тодоров призна, че за решението да се кандидатира отново натежали и масовите номинации от структурите на ГЕРБ в Стара Загора, както и появата на Инициативния комитет от 50 известни старозагорци, които със своя авторитет и аргументи са повлияли на решението му.

В няколко слайда настоящият кмет на Стара Загора представи акценти от програмата си за развитието на Стара Загора в следващия кметски мандат. Тодоров говори за идеите си за премахване на бюрокрацията в общинските услуги, облекчени процедури за бизнеса, бъдещето на индустриалните зони в Стара Загора, между които проектът в такава да бъде превърнато летището на Стара Загора. „Но като запазим пистата му – не за полети, а за провеждане на изложения, панаири, фестивали и други мащабни събития“. Тодоров очерта намеренията си да изгради инфраструктура и върху пустеещата индустриална зона „Еленино“ и привличането на инвеститори с принадена стойност на работните места, които ще разкрият.

Той засегна още виждания си за решаване на конкретни проблеми в сферите на образованието, социалните дейности, спортните дейности, културата и туризма, здравеопазването – всичко онова, което създава общност и би задържало младите хора в родния им град.

Живко Тодоров завърши презентацията си разказ за своята мечта за Стара Загора и за бъдещето, което трябва да получат днешните деца, започнали да учат тази година в престижните учебни заведения на Стара Загора. Той разказа историята на едно измислено момче – наречено Иван, на 14 години, което тази година е започнало да учи в новата гимназия по компютърни науки „Проф. Минко Балкански“. „На 18 години Иван ще започне да учи в Тракийския университет, специалност програмиране и компютърен дизайн. На 23 години той ще основе първата си ИТ компания и ще реализира първия си стартъп в Стара Загора, а ние ще създадем специален фонд, с който Община Стара Загора ще подкрепя развитието на успешните стартъп идеи. На 40 години той ще е успешен мениджър и може би ще бъде следващият кандидат за кмет на Стара Загора“.

Историята на измисления Иван може да бъде историята на всяко дете, което расте в момента в Стара Загора. „Тази моя мечта не може да се осъществи за 4 години, нито за 8. Но тя е мечта за бъдещето, която трябва да създадем заедно, завърши Живко Тодоров и получи аплодисментите на присъстващите на срещата. Кандидатът за кмет обеща в най-скоро време визията му за бъдещото развитие на Стара Загора да бъде разпечатана и разпространена по най-достъпен начин.

Коментари към новината

Още новини от Политика