Новини от област Стара Загора и България

БСП представи кандидата си за кмет на Стара Загора проф. Иван Върляков и пълна листа за общински съветници

БСП представи кандидата си за кмет на Стара Загора проф. Иван Върляков и пълна листа за общински съветници
Divident.€U Divident.€U

Коалиция „БСП за България“ внесе тази сутрин в ОИК документите си за регистрация на кандидата си за кмет на Стара Загора проф. Иван Върляков и кандидатите за кметове на 11 населени места, както и пълна листа с 51 кандидати за общински съветници.

Кандидатите бяха представени на брифинг от председателя на Общинския съвет на БСП – Стара Загора, юристът Велина Атанасова.

„Впускаме се в предизвикателството на изборите за местна власт, убедени и вярващи в потенциала за развитие на нашата община. Листата ни е с 51 кандидати за общински съветници и 11 кандидати за кмет на кметства – Богомилово, Загоре, Змейово, Кирилово, Маджерито, Малко Кадиево, Оряховица, Малко Кадиево, Могила, Саумилово, Хрищени и Яворово.

31 от кандидатите за общински съветници са мъже, а 20 са жени. От кандидатите за кметове са 9 мъже и 2 жени. Двама от кандидатите за общински съветници са на 21 години – единият от тях е и кандидат за кмет на село Богомилово – Стефан Стефанов“, посочи тя.

Голяма част от кандидатите за общински съветници на „БСП за България“ са общински съветници и в момента или са били такива в предходни мандати и имат богат опит в местоното самоуправление. 39 от кандидатите на социалистите са с висше образование, сред тях има и няколко студенти.

„При формирането на листата се постарахме да включим представители от широк кръг професии – сред нас има лекари, инженери, юристи, ветеринарни лекари, специалисти в областта на образованието и културата, в областта на социалните дейности, икономисти. Обединени сме от една обща цел – да работим за благото на общината и да служим на нейните граждани. Екипът ни съчетава опитни обществени дейци, професионалисти и млади ентусиасти. Като политическа сила имаме доказан опит в предлагането и изпълнението на устойчиви решения“, посочи Велина Атанасова.

От „БСП за България“ са убедени, че в следващия местен парламент на Стара Загора ще имат значително по-голямо представителство, в сравнение със сегашните 7 съветници.
„Така ще имаме възможност да реализираме идеите си за по-добро образование, здравни грижи, подкрепа на бизнеса и привличане на нови инвестиции, с по-добри заплати и услуги за гражданите“.

Депутатът и бивш социален министър Георги Гьоков подчерта, че местните избори са по-близки до хората, защото решават проблемите им на места. „Силно се надявам, че в Стара Загора кандидатите на социалистическата партия ще бъдат припознати като хората, които чуват и решават техните проблеми и искания и отговарят на техните очаквания“.



Гьоков подчерта, че кампанията на „БСП за България“ отново ще бъде позитивна, интелигентна и градивна. „Ще кажем повече за това какво ние бихме направили, но няма да прескочим и грешките, които са направени от нашите опоненти. Защото всеки момент ще ни връхлети проблемът с комплекса „Марица изток“. А БСП от самото начало има ясна позиция , която по-късно стана основа на декларацията, приета на ОбС – Стара Загора. Имаме идея за развитие на града и поставяме като първи приоритет развитието на работните места – сигурност и високи доходи. Няма да отправяме безпринципни критики и празни лозунги, а само ясни послания с конкретни приоритети.

Проф. Иван Върляков призна, че кандидатурата му за кмет на Стара Загора за него е предизвикателство и отговорност. „Кандидатирам се за втори път, защото обществото много ми е дало и ми е време да върна това, което съм насъбрал. Много е лесно да отида в една богата държава и да живея спокойно. Но какво ще стане с този хубав град, с моите деца и внуци, с бъдещето? Те са мотивът ми да остана тук“ посочи той и добави:

„На миналите избори тръгнах като кандидат с компетенции и информация, която имах за Стара Загора от 20 години. През тези 4 години като съветник в Общинския съвет надградих тази информация, получих възможността да се запозная с общинската администрация, да опозная проблемите на града и да се чувствам сигурен.

В същото време изпитвам силно безпокойство за мандата, който ни предстои – за проблемите, които трябва да решаваме в новата ситуация с комплекса „Марица изток“, която и да не искаме, ще трябва да преживеем.

Следващият Общински съвет ще бъде различен! Преди два мандата ГЕРБ имаше 28 общински съветници, в този 21. И с една малка подкрепа, нас не ни брояха. Близо 50% от въпросите и питанията бяха наши. Сега е важно в Общински съвет да бъдат хора, които знаят какво и как се прави. За да има резултати, за да има хора тук и да има община и поминък“

Проф. Върляков припомни, че Стара Загора е имала години, в които е била на първо място - пред София, като икономически резултати. „В момента статистиката показва, че Стара Загора е равна по заплати с Чирпан и Гурково! Трябва да има инвестиции и то такива, които да карат хора от Пловдив и София да искат да идват тук, за да работят, а не обратното. Изтичането на млади хора - около 60%, към Пловдив и София, показва, че някои неща не правим като хората. Ние не можем лесно да променим приходоизточниците, които има общината. Това е въпрос на децентрализация. Но можем да направим друго – да стегнем кранчетата, от които изтичат средства. Да не казваме, че проектантът ни бил казал, че в автобуса трябва да има апарат за таксуване само в средата и то, който не връща ресто. Имаме нужда от стопанин, който да знае, че публичните пари са по-голяма отговорност, отколкото са личните пари. С личните пари можеш да правиш грешки и експерименти – с публичните не. Защото да управляваш община или държава е по-опасно, ако не си подготвен, отколкото автобус, за който искат лиценз. Имам достатъчно експертиза, контакти с другите общини и опита за ги използвам ефективно“, каза още проф. Върляков.

„Бях упрекван миналата кампания, че била беззъба, била без бутонки и без ритане. Няма да се променя. Защото кампанията трябва да бъде борба на идеи, на виждане какво и как искаш и можеш да промениш“, подчерта той.

Коалиция „БСП за България“ издига кандидати за кметове във всички 11 общини на Старозагорска област. В някои от тях ще подкрепи независими кандидати. В Раднево БСП издига общинския си председател Красимир Куртев, в Чирпан също лидерът на партийната структура Георги Николаев. „В Гурково подкрепяме независимия кандидат за кмет Кънчо Папазов, в Николаево – Константин Руйчев, в Гълъбово – Николай Тонев, в Казанлък издигаме д-р Иван Колев, а в Мъглиж даваме подкрепата си за независимия кандидат Любомир Корадов. Ако някой е отписал Гурково, Николаево и Мъглиж, ние не сме“, подчерта Георги Гьоков.

Професор Върляков коментира очакваните пари от Европа по териториалните планове като „черешката на тортата“, заради която не трябва да забравяме, че веднъж „ручахме жабетата“ със затварянето на ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“. „Без коментар е дали сега трябва да закрием и мощности от Марица изток, които дават 50% от енергията на България и защитават нейната независимост. На европейско ниво обаче смятат, че в България всичко е предрешено. Като им кажем, че ще има стачки, те се учудват – ама за какво ще стачкувате? Информираността им е никаква. Ножът тук е опрял до кокала и това трябва да се промени“.

Според проф. Върляков Стара Загора няма никакъв шанс да има гражданско летище, гледайки какви са резултатите на летищата в Пловдив и Бургас. „Като карго летище се оказа, че на големите самолети са нужни 200 км заход, за да кацнат. Няма алтернатива. Може да се остави писта за дронове, но това е въпрос на планиране. Мога да отправя критика към кмета Тодоров, който имаше решаващ глас през последните 12 години, но не се намеси, за да стане територията на старозагорското летище общинска собственост. То има площ, но няма инвеститор който да направи неговата инфраструктура. Затова искахме 70 милиона, за да се закарат до него ток газ и всичко останало, за да добие то вид на индустриална зона“, каза Върляков.

Според него едно от нещата, които пречат на Стара Загора да привлече инвеститори е интересът на местния бизнес да не допуска такива, за да не го застрашат. Той обеща да работи това да се промени.

Ето и пълната листа на БСП за общински съветници на Стара Загора и кметове на населени места в общината:

Кандидати за общински съветници:

1. Иван Стоянов Върляков – кандидат за кмет на община Стара Загора и водач на листата

2. Велина  Димитрова Атанасова

3. Валентина Стойчева Бонева

4. Климент Павлов Пенчев

5. Неделчо Кръстев Маринов

6. Галина Куманова Господинова

7. Даниела Ангелова Лекина

8. Сашко Иванов Лозанов

9. Владимир Любомиров Грамовски

10. Радослав Георгиев Георгиев

11. Неделин Костадинов Марков

12. Вяра Жекова Жекова

13. Милена Златева Данкова

14. Радиана Георгиева Неделчева

15. Яна Василева Тюркеджиева

16. Неделин Вълчев Матев

17. Светослав Филипов Влахов

18. Красимир Иванов Ончев

19. Искра Димитрова Иванова

20. Кольо Димов Колев

21. Цветан Кънчев Кашеров

22. Евгения Драгомирова Драганова

23. Павлина Динева Арнаудова

24. Диян Антонов Донев

25. Нанко Генчев Генев

26. Стоимен Ивелинов Запрянов

27. Георги Димитров Орханкелиев

28. Николай Стефанов Атанасов

29. Мая Лефтерова Славова

30. Йонка Лукова Стоянова

31. Валентин Спасов Ненов

32. Стефан Генков Стефанов

33. Руси Тодоров Русенов

34. Евгени Минев Минев

35. Мариан Господинов Тенев

36. Петър Генчев Петров

37. Таньо Димитров Танев

38. Атанаска Митева Ганчева

39. Тихомир Георгиев Кишнев

40. Стефка Николова Иванова

41. Кольо Стоянов Динев

42. Донка Желязкова Динева

43. Йордан Георгиев Христов

44. Деляна Янкова Цонева

45. Исмира Башич

46. Митко Димитров Митков

47. Мирослав Атанасов Атанасов

48. Донка Маринова Черковска

49. Огнян Стайков Маринов

50. Ива Минева Иванова

51. Мариус Иванов Кирков

Кандидати за кметове на кметства

 1. Стефан Генков Стефанов - с. Богомилово

2. Кольо Стоянов Динев - с. Загоре

3. Руси Тодоров Русенов             - с. Змейово

4. Евгени Минев Минев - с. Кирилово

5. Мариан Господинов Тенев - с. Маджерито

6. Таньо Димитров Танев - с. Малко Кадиево

7. Петър Генчев Петров - с. Могила

8. Валентин Спасов Ненов - с. Оряховица

9. Атанаска Митева Ганчева  - с. Самуилово

10. Тихомир Георгиев Кишнев - с. Хрищени

11. Стефка Николова Иванова - с. Яворово

 

Коментари към новината

Още новини от Политика