Новини от област Стара Загора и България

Международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро"

Стара Загора става столица на куклено-театралното изкуство от 23 до 29 септември

606 21/09/2023 17:04 Култура Сцени
Стара Загора става столица на куклено-театралното изкуство от 23 до 29 септември
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Фестивалът ще събере в Стара Загора над 300 артисти и приятели от цял свят

Богата програма съпровожда и тази година Международният куклено- театрален фестивал за възрастни „Пиеро“, който ще се проведе в Стара Загора от 23 до 29 септември. Откриването му е на 23 септември от 13 часа в Художествената галерия на Стара Загора.
„Тази година фестивалът ще бъде пъстра палитра от различни жанрове в развитието на кукленото изкуство за възрастни. Основната цел на фестивала е именно да се грижи за развитието на този вид изкуство и да бъде един от най-стойностните форуми,“каза на пресконференция директорът на Кукления театър в Стара Загора Дарин Петков.

Организатори на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни са СНЦ „Пиеро“, Държавен куклен театър, Община Стара Загора, Министерство на културата, с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура.
15 са спектаклите, които са включени в конкурсната програма тази година. От тях българските трупи са четири, едната е копродукция на България, Германия и Люксембург. Чуждестранните трупи са от Италия, Израел, Полша, Сърбия, Гърция, Турция, Испания, Норвегия и Чехия.
Театърът от Бялисток, Полша ще разкаже с интересни изразни средства историята за Вирджиния Улф, Театър Плюс от Испания ще покаже интересния спектакъл „Геометриа на душата“, който спечели миналата година най-голямата награда в Испания. Кукленият театър от Русе пък ще представи мита за Орфей – чудесен спектакъл, номиниран за Икар. Това са само някои от акцентите от богата конкурсна програма. 

Сцените и пространствата, които ще използва „Пиеро“ тази година са седем. Те са предоставени от партньорите на фестивала – Държавна опера, Културен център, Художествена галерия, Регионална библиотека, къщата на арх. Димов, НЧ Климент Охридски.
Международното жури тази година е петчленно с председател д-р Ина Божидарова, драматург, автор и преподавател. Ката Чато е куклен режисьор и културен мениджър от Унгария, Катарина Кокутар е театрален критик, преподавател и културен мениджър от Словения.
В 13-то издание броят на всички събития- представления, изложби, майсторски клас, кинопанорама и концерт са общо 30.

В извънконкурсната програма са включени 7 спектакъла. Един от тях е премиерата на най-новия спектакъл на Старозагорския куклен театър „Честен кръст“. Пиесата е продуцирана на Бродуей през 2015 г. Режисьор е Цвети Пеняшки, преводът е на Любов Костова, музиката е на Милен Апостолов, сценографията на Ясмин Манделли.

Отделно в извънконкурсната програма Старозагорският куклен театър ще представи още две свои постановки за възрастни – „Хотел“ и „Завод“. По традиция театърът –домакин не участва в конкурсната програма.
Първият ден на „Пиеро“ ще започне с тридневен майсторски клас –анимационна работилница КОМПОТ колектив, който ще се провежда в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. На тема анимация пак там е и второто събитие фестивала – двудневна Анимационна кинопанорама, която ще бъде открита от проф. Надежда Маринчевска. На нея специален гост ще бъде Теодор Ушев, който в рамките на кинопанорамата ще представи филма си „ Физика на тъгата“, получил най-голямата награда в света на анимацията – „Кристал“ от Фестивала на анимационното кино в Анси, Франция.
Автор на голямата награда –статуетката „Пиеро“ е скулпторът Емил Иванов.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура