Новини от област Стара Загора и България

Край на зърнените протести - фермерите и правителството подписаха меморандум

8681 20/09/2023 17:03 Агро Земеделие
Край на зърнените протести - фермерите и правителството подписаха меморандум
Divident.€U Divident.€U

Протестиращите фермери и правителството подписаха меморандум, с който официално постигнаха споразумение по исканията на земеделския сектор.

Меморандумът регламентира забрана за внос на украински слънчоглед докато в страната е наличен български. Според подписания документ ще се проведат преговори с Европейския съюз да се забрани вносът на култури от трети страни, надвишаващи 10% от обема на нетното национално производство.

Държавата ще разработи и лицензионен режим за внос на култури като пшеница, царевица и рапица. Ще бъдат осигурени 63 000 000 лева компенсации на зърнения сектор.

"След един фалстарт важното е, че финиширахме успешно. Няма победени, няма отстъпили, всички печелим. Само по този начин можем да продължим напред, защото има изключително много проблеми, които предстоят да бъдат решени", каза министър-председателят Денков.

Премиерът направи извинение заради репликата си отпреди няколко дни, че "не преговаря с терористи".

"Искам да се извиня на всички хора, които работят в земеделския сектор, за това, че без да искам, ги обидих, използвайки думата "терористи". Тя не бе насочена към тях, тя бе насочена към хората, които отказаха да дойдат на отправената от мен покана", каза Денков. Фермерите го аплодираха за извинението.

Коментари към новината

Още новини от Агро