Новини от област Стара Загора и България

На първо четене: Битовите абонати ще купуват ток от свободния пазар през 2026 година

На първо четене: Битовите абонати ще купуват ток от свободния пазар през 2026 година
Divident.€U Divident.€U

На днешното си заседание депутатите приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, който беше публикуван за обществено обсъждане от Министерство на енергетиката в края на юли. 98 от народните представители гласуваха "за" приемане на законопроекта, 49 гласуваха против. Съответно изменението беше подкрепено от депутатите на ГЕРБ/СДС с 40 гласа, ПП/ДБ с 41 гласа и ДПС със 17 гласа. Против гласуваха депутатите от БСП, ИТН и Възраждане.

Със законопроекта се предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електроенергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г. Прекратява се ролята на НЕК като обществен доставчик и се премахват квотите на производители за регулирания пазар.

Бившият енергиен министър от БСП Драгомир Стойнев подчерта, че промяната притеснява гражданите, които се опасяват от много по-високи сметки за ток. Според него е възможно трите електроразпределителни дружества да създадат обществени доставчици по новите изменения на закона, но не вижда как ще се получи по-виска цена на тока. Българите не са готови за пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия. Според Стойнев с измененията на закона се цели единствено да се усвоят пари от ЕС. "Нека преживеем една студена зима, за да се види, че България не може да съществува без въглищата и въглищните централи", подчерта бившият енергиен министър.

Повече конкуренция и по-ниски цени на тока ще бъде ефектът от приемането на законопроекта, контрира депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев. Павела Митова от ИТН заяви, че недоумява защо не се прави нищо в посока запазване на въглищните централи, а се търсят алтернативни варианти. От партията на Слави Трифонов подчертаха, че ще направят предложения между първо и второ четене в Закона за енергетиката.

Премахват се и квотите на производителите за регулирания пазар. В законопроекта е предвидено крайните снабдители на енергия, като доставчици на универсална услуга, да са задължени да снабдяват битовите клиенти, които обаче няма да са задължени да сменят своя доставчик.

По време на преходния период крайните снабдители ще снабдяват битови крайни клиенти по регулирани цени. Насърчават се крайните снабдители, които снабдяват битови клиенти, да закупуват част от нужната им енергия от нискоемисионни източници на организирани търгове по дългосрочни договори, ползващи публична подкрепа под формата на финансови гаранции или разликата с оглед на хеджиране на риска и осигуряване защита от нестабилност на цените на пазара на електрическа енергия на битовите потребители. Такива финансови гаранции се ползват и в момента.

Като общо правило е предвидена възможност за компенсиране на битовите клиенти за разходите за закупуване на електрическа енергия в рамките на регулаторния процес за периода до 2026 г.

Коментари към новината

Още новини от Икономика