Новини от област Стара Загора и България

3500 миньори и енергетици от „Марица изток“ тръгнаха на протест в София

3500 миньори и енергетици от  Марица изток  тръгнаха на протест в София
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общо 10 000 протестиращи се очаква да се съберат на жълтите павета от трите региона, засегнати от Териториалните планове

3500 работници потеглиха рано тази сутрин за София. Те се събират в 11 часа на площад „Александър Невски“. От там повеждат шествие до Народното събрание. В 12 часа започва протеста пред Народното събрание, съобщи за Divident.ЕU Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“. Той допълни, че исканията на миньорите и енергетиците ще бъдат връчени на място на министър председателя Николай Денков.

"Настояваме за запазване на енергийното сърце на България минимум до 2038 г., както е прието през януари, миналата година от Народното събрание", каза Дяков. Липсата на яснота за бъдещето на заетите в комплекса „Марица изток“ е основното притеснение на работещите. Според тях Териториалните планове предвиждат съкращаване на хиляди миньори е енергетици, без ясна алтернатива за нова трудова заетост, както и за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на България. В протеста ще се включат и колегите им от Перник и Кюстендил.

„Хората са уплашени и ядосани, защото бяха подлъгани. На 12 януари тази година парламентът взе решение да даде мандат на изпълнителната власт да предоговори условията с ЕК по Плана за възстановяване и тези 40% намаление на въглеродните емисии от енергетиката до 2026 г. да бъдат предоговорени, защото България от десетилетия наред е лидер в намалението на въглеродните емисии. Девет месеца след това няма нищо направено. Поради тази причина днес 10 000 миньори и енергетици ще дойдат в София от Раднево, Гълъбово, Перник и Кюстендил. Ще присъстват представители на двете миньорски и енергийни федерации на "Подкрепа" и КНСБ в отделните предприятия", каза пред БНТ Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

Затварянето на въглищните централи и ТЕЦ-ове означава 13 млрд. лева загуби като брутна добавена стойност за икономиката на България, както и загуба на работа за 100 000 души – 20 000 пряко заети в трите региона и около 80 000 косвено заети с логистиката, допълни Костов. Според него това означава ръст на безработицата с около 27% и намаление заетостта с около 19 - 20%.

Миньорите и енергетиците от комплекс „Марица изток“ вече изразиха своето несъгласие с направеното до момента в Стара Загора. На 28 август се състоя трета поредна среща в общината за бъдещето на комплекса. Те протестираха и на 14 септември, когато се обсъждаше Териториалния план за справедлив преход на Старозагорските минерални бани, без да бъдат поканени синдикатите, нито кмета на Стара Загора Живко Тодоров или други институции.

Коментари към новината

Още новини от Икономика