Новини от област Стара Загора и България

Протестиращите земеделци: Който смята, че живеем в лукс, да заповяда на браздата (ВИДЕО)

8924 18/09/2023 11:12 Агро Земеделие
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Протестът на земеделците в Стара Загора затрудни движението от АМ „Тракия“ и обратно и потегли към София

Около 300 земеделски стопани, повечето от които зърнопроизводители от Старозагорска област, изведоха трактори и друга едра селскостопанска техника тази до южния транспортен вход на Стара Загора. Протестът на зърнопроизводителите потегли от бензиностанцията на „Лукойл“ в кв. „Кольо Ганчев“ и спря преди моста над ж.п. линиите.

Движението в натоварената отсечка беше контролирано от екипи на полицията в Стара Загора.

Динко Господинов

В Старозагорски регион протестът се организира от Тракийския съюз на зърнопроизводителите. След приключването му в Стара Загора протестиращите ще подкарат машините си към София, където на жълтите павета утре ще влезе селскостопанска техника от цялата страна.

„Тази и миналата година работим изцяло на загуба именно заради безконтролния транзит и внос и украинско зърно“, каза за Divident.EU един от протестиращите – Динко Господинов от село Бял извор. Той обработва собствени 300 декара ниви, върху които отглежда както пшеница и ечемик, така и слънчоглед, царевица и други култури. „Сега пак трябва да се сее – взел съм нов кредит за семена, за торове и за всичко останало. Имам още непродадено зърно от миналата година. Безмислено е да сея отново, но това ми е работата“, каза Господинов.

„Ние не сме терористи, както ни нарече премиера – надявам се да е било лапсус, ние сме трактористи“, каза за Divident.EU един от организаторите на протеста, Цветан Берберов, член на УС на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Цветан Берберов

„Ако питате къде са парите, които получаваме като субсидии – те са инвестирани в техника, в земя, в торове, в инвентар и в заплати. Нашата продукция е скъпа, защото спазваме европейските стандарти и изисквания. Включително вдигаме заплатите, защото такава е тенденцията и условията, които поставя ЕС. Пред Украйна такива изисквания няма. Затова вносът на украинско зърно и стоки у нас прави българската продукция непродаваема“, каза още Берберов. Той посъветва българите, които не приемат протестните им действия, да погледнат в регистъра колко земеделски стопанства се продават от съдия-изпълнители от миналата година насам, за да добият по-добра представа какво е състоянието на родното земеделие. „А който смята, че живеем в лукс, да заповяда на браздата.“, каза още Берберов.

Коментари към новината

Още новини от Агро