Новини от област Стара Загора и България

Отличие

Вино от планината грабна голямата награда на "Августиада 2023"

1238 18/09/2023 12:06 Икономика Бизнес
Наградата на
Вино от планината грабна голямата награда на Августиада 2023
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Винарска изба Ноя от троянското село Орешак спечели златна Августиада 2023 в тазгодишното издание на Фестивала на виното и културното наследство в Стара Загора. Награденото вино е Коломбар 2022.
Наградата е спечелена с гласовете на посетителите на фестивала.

Те решиха също сребърна Августиада 2023 да отиде при вино Кайлъшки мискет 2022 , произведен от винарска изба „Горун“. Бронзовата Августиада 2023 пък отива при Винарска изба „Биолан – Петър Петров“ с вино Каберне Совиньон, Мерло и Сира 2021.
Разговаряме със собственика на фирма „Ноя“ Христо Ковачев за тайната на производство на награденото вино. Наградата на фестивала получи синът му Марин Ковачев, който помага в бизнеса.

- Господин Ковачев, каква е тайната на вино Коломбар 2022, което тази година спечели голямата награда на Августиада?
- Коломбар е френски сорт грозде, характерен за провинциите, в които се произвеждат скъпите френски коняци. От него се правят ароматни бели вина, както и дестилатите на най-скъпите френски коняци. Гроздето има изключително добра киселинност и много хубав вкус и дълъг послевкус. Усещането за цвят на бъз, прясно окосена трева, много билки е характерна за този сорт. Добрата киселинност прави виното изключително пивко и много вкусно. Ние купуваме това грозде от района на Поморие. Аз самият не произвеждам грозде. Залагам на нетрадиционни сортове и купувам грозде от цяла България.

За първи път сме на „Августиада“, но съм участвал във всички други винени събития. Тази година нашата изба има вече над 10 златни медала – на Винария имаме 2 златни медала, на Балканския винен фестивал, както и на конкурса в Созопол. На дефилето на младото вино също взехме голямата награда. Имаме доста награди и от червените ни вина. Като цяло, мога да кажа, че нашето вино се радва на висока оценка, както от страна на публиката, така и и от страна на енолозите.

- Какво е характерно за технологията на производство, която използвате?
- Имам последна дума на техниката във винарската индустрия. Всеки един от съдовете има малък компютър, наречен контролен и по всяко време мога да си играя с температурите. Настройвайки съда да работи при 15-16 градуса, ферментацията протича бавно. За сметка на това всички ароматни съединения, които природата е дала за съответния сорт грозде, остават във виното и не излитат. Студената ферментация не е измислена от днес, но се прилага изключително успешно при бели и розови вина.

- Имате ли предпочитани региони от страната, от които купувате грозде?
- Всеки един регион в България носи своите качества и достойнства по отношение на гроздето. Хванато, пипнато едно грозде в момента, в който всички показатели са готови, то дава и хубаво вино.

- Каква е Вашата максима за производство на хубаво вино?
- Освен хубаво грозде, за да направиш хубаво вино трябва и добро познание на технологията, както и дух и сърце, за да живееш постоянно с виното.

- Става ли в планината хубаво вино?
- Нашият слоган е „Вино от планината“. С него искам да кажа на почитателите на хубавото вино, че на едно място, където не се ражда грозде, съществува една малка фабрика като нашата, в която влагаме душа и сърце, за да направим истински еликсир.
„Ноя“ е най-старото известно име на р. Осъм. Изворът на реката се намира точно до нашата винарска изба. Реката е текла и ще тече и след нас…

- Какъв е капацитетът на вашата винарна?
- Годишно капацитетът на нашата винарна „Ноя“ е между 80-90 тона вино. На този етап работим за вътрешния пазар.

- Какво е впечатлението Ви от тазгодишното издание на „Августиада“ Накъде върви българското винопроизводство?
- Аз винаги съм казвал, че в България се ражда най-хубавото грозде в Европа. Направено както трябва, при спазени всички правила, ние спокойно можем да се конкурираме с най-добрите винопроизводители в Европа, защо не и в света.

- Вие се занимавате и със сладкарство. Върви ли хубавото вино с хубав сладкиш?
- Действително имам голямо сладкарско производство с най-голямата сладкарница в Троян. Благодарение на опита с търговията със сладкиши, започнах да правя и вино. На времето съм завършил биотехнологии, което ми дава едни гърди напред при производството на вино и ферментационните процеси.
Хубавите вина винаги вървят с хубави сладкиши и разбира се, в компанията на добри приятели.

Коментари към новината

Още новини от Икономика