Новини от област Стара Загора и България

Протест и стачка: Трактори и фадроми излизат на бунт срещу украинското зърно

8824 15/09/2023 17:23 Агро Земеделие
Протест и стачка: Трактори и фадроми излизат на бунт срещу украинското зърно
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Извънредно събрание проведе днес следобед Тракийският съюз на зърнопроизводителите, който обединява около 150 земеделски стопанства от регион Стара Загора. Дневният ред беше с една единствена точка – организация на националния протест срещу вноса на украинско зърно, който започва от понеделник.

Протестиращите ще започнат да се събират в Стара Загора в района на кв. „Кольо Ганчев“ в 9 часа в понеделник. На пътя ще бъдат извадени около 150 трактори и фадроми с около 300 протестиращи. В Стара Загора ще бъде една от 15-те точки в страната, от които ще започне националното шествие със земеделска техника към столицата. След протеста в Стара Загора машините ще потеглят към София. Ще пътуват цяла нощ по републиканската мрежа, за да не създават напрежение по магистралите. Във вторник сутринта трябва да бъдат на входовете на столицата, а към 10 – 11 часа да изпълнят пространството между Президентството и Министерски съвет.

24 различни браншови организации подкрепят протестните действия и ще участват с жива сила в него. Ако не се стигне до удовлетворяващо решени, протестът ще прерасне в стачка, се заканват земеделците.

„Особеното при този протест е, че ни подкрепят огромна част от другите браншови организации в България, които ще излязат да протестират заедно с нас под наслов „Да спасим българското земеделие“, каза за Divident.EU председателят на Тракийското дружество на зърнопроизводителите Радослав Христов. Причината е, че секторите на животновъдство, млекопроизводство, зеленчукопроизводство, производителите на мед също са засегнати от вноса на украинска продукция на непазарни цени.

„Проблемът е, че украинското зърно не е на пазарни, а на политически цени. Разбирам ги, трябва да бъдем солидарни с тях, но в крайна сметка трябва да спасим българското“, посочи Радослав Христов.

За всички е ясно, че от транзита на украинско зърно през страната остава контрабандно в България. То влиза на нереално цени нереално ниски, каквито ние не можем да постигнем по никакъв начин, имайки предвид разходите, които налагат изискванията на ЕС. Тази година украинските фермери получиха огромна безвъзмездна помощ за подпомагане под формата на определени суровини – семена, торове, препарати, които на нас тук ни струват много пари. Това никой не го отчита“, посочи Радослав Христов.

Според него изследванията на украинското жито за тежки метали и качество са формални. „Никой не ги контролира заради нашата солидарност към тях. Не казвам, че украинската стока е отровна или канцерогенна. Най-вероятно качеството им не е много по-различно от нашето. Но ние сме длъжни да спазваме изисквания, които ни костват 50 лева на декар, което при тях го няма и в плюс имат допълнително подпомагане. Денков казва, че сме получили 2 милиарда, част от които за зърнопроизводство, но те са 20 лева на декар, с които не можем да компенсираме загубите“, обясни още Христов.

Коментари към новината

Още новини от Агро