Новини от област Стара Загора и България

В препълнена зала Живко Тодоров отчете третия си кметски мандат

В препълнена зала  Живко Тодоров отчете третия си  кметски мандат
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

В препълнена зала на Културен център „Стара Загора“ отчете третия си мандат кметът Живко Тодоров. В залата бяха областният управител на Стара Загора Ива Радева, ръководителите на културните институции, на работодателски и неправителствени организации, на митрополията, граждани и други. На сцената беше и неговият екип - секретарят Делян Иванов и заместник-кметовете Радостин Танев, Надежда Чакърова, Милена Желева, инж. Янчо Калоянов и Красимира Чахова.

В началото на отчета си Живко Тодоров обърна внимание на трудностите през изминалите години, свързани с ковид кризата, войната в Украйна и нестабилната политическа обстановка в България, която оказва влияние на работата на общините.

Тодоров постави акцент върху финансовото състояние на общината, което остава стабилно през изминалите години. „Общината е в много добро финансово състояние и за периода 2019 – 2023 г. е сред финансово най-стабилните общини в България според критериите на Министерство на финансите“, обобщи той. Данъците на общината не са променяни от 2012 г., макар че минималната работна заплата е увеличена 3 пъти. През изминалия период от време са изпълнени проекти за над 300 млн.лева чрез средства от европейско финансиране, общински и държавни пари.

Сред важните проекти, свързани с подобряване на средата в областния град са Станционната градина, завършването на втората част на парк „Артилерийски“, реконструкцията на Зоопарка, пазарът „Васил Шаханов“, Летния театър, Драматичния театър, закупуването на електрически автобуси и оборудване на общинското дружество „Автобусни превози“, ремонтът на Старозагорската гара, който се прави с държавни средства, подновяването на Административния център в общината, реконструкция на кв. „Три чучура юг“.
От началото на 2015 г Община Стара Загора е премахнала над 350 незаконни къщи в кв. „Лозенец“. Има още незаконни постройки в северната част на квартала, които ще бъдат премахнати.

Живко Тодоров акцентира и върху ремонтите на уличната мрежа в града и кварталите – ул. „Св. Княз Борис“, кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий“ в кв. Кольо Ганчев, ул. „Промишлена“, реконструкцията и разширението на водопроводната и канализационна мрежа в кв. Самара 1, кв. „Три чучура север“, бул „Крайречен“, кръговите движения на ул. Анастасия Тошева и в кв. Зора. От утре започва изграждане на кръгово и до пивоварна „Загорка“.
Важен акцент постави Тодоров върху изграждането на Индустриална зона „Загоре“ през изминалите години. Продадени са почти всички парцели в зоната, което ще даде възможност за реализиране на инвестиции в размер на 150 млн. лева, като предвидените работни места са около 1500.

Кметът припомни и инициативите на Общината в посока подобряване на екологията и околната среда – ежегодните кампании за почистване и облагородяване на междублокови пространства, залесяването на хиляди нови дървета. Закриването и рекултивацията на депото за твърди битови отпадъци също се случи през изминалите няколко години.

Тодоров не пропусна да говори и по темата с предизвикателствата за старозагорци, които съпътстват ремонта за подмяна на ВиК мрежата в града, изпълняван от местното държавно дружество. „Такъв мащабен проект не може да се прави само за една година. Всички виждате, че е трудоемко и няма как да не породи проблеми. Като Община поехме целия негатив – но това трябваше да бъде направено. Има археология – открити бяха доста интересни неща, които тепърва ще показваме и запазваме за поколенията. Имаше и проблеми с трасета и още много съпътстващи неволи. Убеден съм, че крайният ефект ще е добър – по-чиста вода, намаляване на загубите, както и сметките, ще преодолеем и честото разкопаване на улиците, които ще бъдат преасфалтирани сега“, допълни кметът. Той посочи още, че в същото време малките населени места са били подкрепяни с ремонти на улици, тротоари, читалища и кметства. Изцяло нова сграда има НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 2010“ в село Борилово.

По време на публичния си отчет, Тодоров посочи, че през изминалите години над 100 жилищни сгради за обновени по Националната програма за енергийна ефективност, а в момента Общинска администрация съдейства на 75 сдружения да внедрят мерки в блоковете си с финансовата подкрепа на Плана за възстановяване и устойчивост. Продължава изпълнението и на интегрирания проект, който дава възможност за подмяна на печки на твърдо гориво с отоплителни уреди на пелети, газ и електричество.

Инвестициите в образователната инфраструктура са били приоритет, стана ясно от думите на градоначалника. На 15 септември, своите първи три групи малчугани ще посрещне новата детска градина „Липа“. „На мястото на стария пазар, има поредно детско заведение в централната градска част. Официалното откриване ще бъде на 25 септември“, посочи Тодоров. Той допълни и още една от придобивките за младите хора в града – създаването на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, както и допълнителен корпус към нея, включващ общежитие, спортна зала и столова. Тодоров припомни и ремонтите на сградите на СУ „Васил Левски“ и „Христо Ботев“. В периода, по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища, са извършени ремонти на спортна инфраструктура на СУ „Максим Горки“, ОУ „Митьо Станев“, ОУ „Кирил Христов“ и ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Ново парково обзавеждане и оборудване има на площадките за игра и занимания на ОДЗ №1 „Звънче“, детските ясли №1, №8 „Кокиче“ и №13 „Росица“. В процес на изпълнение са дворовете на ДГ №23 „Кипарис“ и детските ясли №3 „Маргаритка“, №6 „Щастие“, №7 „Еделвайс“ и №9 „Роза“.

По проект „Международен младежки център – „Мисли локално, действай глобално“ – съвсем скоро ще бъде открита нова мултифункционална зала за почивка и свободни дейности в Международния младежки център.
Живко Тодоров посочи още, че в дарената от Мария Жекова сграда в центъра на града, днес даровити деца имат своето място за музика, наука, изобразително изкуство и развиване на потенциала. „Заедно с Музикалното училище това място е изпълнено с живот и много талант. Благодаря на всички, които се грижат за културния и духовен живот на нашия град“, каза още той и припомни на присъстващите, че залата на Културния център също получи обновяване и днес е сцена за различни форуми.

Музей „Литературна Стара Загора“ посрещна 60-годишнината си също в нов дом. Той притежава над 5000 експоната, голям научен архив, стотици редки книги, сред които уникални старопечатни издания, над 100 оригинални художествени произведения.
Тодоров не пропусна да представи и богатите на събития културен и спортен календари, както и десетките професионални форуми и изложения, които се реализират в Стара Загора. „Ние сме от общините, които предоставят бази на спортните клубове безвъзмездно, плащаме им и консумативите, за да имат възможност те да се развиват и да възпитават и изграждат шампиони. Така правим таксите поносими за родителите. Вчера наградихме пореден млад човек от нашия град, който спечели световен медал“, сподели Живко Тодоров. Той сподели, че подкрепа има и към културните институти в града, за да реализират те своите амбициозни програми. „Не са много общините, които подпомагат спорта и културата в такива размери. Тук сме едно цяло и това е повече от радостно, защото заедно правим града си по-организиран и по-добър“, подчерта кметът.

Учениците на математика Любомир Любенов развълнуваха кмета с изненадата, която му поднесоха. Те са качиха на сцената в залата със спечелените медали от престижните състезания в Сеул и Куала Лумпур. Децата изразиха своите благодарности за подкрепата, която получават от Общината и подариха на кмета тениска с автографите на всички участници в математическия отбор.

Коментари към новината

Още новини от Общество