Новини от област Стара Загора и България

Земеделците се готвят за протест, искат да продължи забраната на вноса на украинско зърно

8598 13/09/2023 08:58 Агро Земеделие
Земеделците се готвят за протест, искат да продължи забраната на вноса на украинско зърно
Divident.€U Divident.€U

След проведен извънреден Управителен съвет на 12 септември по повод решението на Комисията по икономическа политика и иновации за отмяна на забраната за внос от Украйна, НАЗ взе решение за участие в общонационален земеделски протест за спасяване на българското земеделие. Асоциацията заявява абсолютната и непоколебима готовност да защитава с всички средства сектор „Зърнопроизводство“ и членовете си, съобщават от там.

Ден след като аграрната камара, в която членуват 13 браншови организации, обвини министъра на земеделието Кирил Вътев в липса на диалог, той ги покани на среща, на която обаче те отказаха да присъстват.
Причината е, че вече имат конкретни искания, които според земеделските производители трябва да бъдат обсъдени не само със земеделския, но и с финансовия министър и с премиера. Фермерите поставиха срок за тази среща 15 септември - тогава изтича валидното ограничение за внос на няколко селскостопански стоки от Украйна у нас.

Вчера по предложение на управляващите и ДПС в икономическата комисия в парламента беше гласувано забраната за внос на украинско зърно в страната да отпадне.

България въведе забрана за внос на зърно от Украйна през април тази година. От Европейската комисия тогава обещаха подкрепа на българските земеделски производители, но такава и до ден днешен не е оказвана.

НАЗ призовава членовете на Народното събрание да гласуват за продължаването след 15.09.2023 г. на забраната за внос в Република България на селскостопански стоки от Украйна, за запазването на социалния мир и за дългосрочното гарантиране на продоволствената сигурност в страната.

 

Коментари към новината

Още новини от Агро