Новини от област Стара Загора и България

2000 първокурсници посреща Тракийският университет през новата академична година

2000 първокурсници посреща Тракийският университет през новата академична година
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

2000 първокурсници посреща Тракийският университет през новата академична 2023 - 2024 година. Те бяха най-развълнувани при днешното празнично откриване на новата  учебна година. В Тракийския университет се обучават 10 000 студенти от 56 държави, съобщи в приветственото си слово ректорът на университета проф. д-р Добри Ярков. Той допълни, че висшето заведение заема лидерско място в България със своите над 250 специалности – бакалавърски, магистърски, докторски, с високия си рейтинг и европейска акредитация на някои от факултетите.

„С особено вълнение и благодарност заставам пред вас, че сте избрали да учите в ТрУ и да останете в България. Добре дошли! Уважаеми първокурсници, нямам съмнение, че тук ще получите най-добрите знания. В Тракийския университет ще минат най-добрите години от вашия живот. Вие ще изградите България в 21 век. Каква ще бъде тя зависи от вас и от нас, вашите преподаватели. Бъдете здрави и благословени!“, пожела на студентите проф. Ярков.
Откриването на новата академична година беше съпроводено и с богата музикална програма.

Официалното откриване на академичната 2023/2024 учебна година събра на Форума на старозагорската алма-матер нетърпеливите първокурсници и техните родители, официални гости от държавната и местната администрация, представители на образователни институции и партньорски организации, ректорското ръководство, деканите и ръководителите на всички структурни звена.

Водосвет за здраве и благополучие на студенти и преподаватели отслужи Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан.
„Учете се, защото това е важно за всички ни. Само човекът, който знае, ще просперира. Човекът, натрупал опит и знания в младежките години, ще придобие мъдрост в старите години“. С тези думи се обърна към студентите митрополит Киприан.
В първия учебен ден студентите бяха приветствани от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, от областния управител Ива Радева, от посланика на Монголия у нас Нейно превъзходителство г-жа Лхагвасурен Саянаа 
, както и от председателя на Съвета на настоятелите в Тракийски университет проф. Иван Станков.

„ Вие направихте правилния избор, защото Тракийският университет е сред най-проспериращите в България. Той подготвя кадри в най-важните сфери на човешкия живот – прехрана, здравеопазване, образование, опазване на околната среда и др. Тук работят качествени преподаватели, има отлична материална база. Бъдещето на България е в ръцете на специалистите“, каза проф. Станков в приветствието си към студентите.

Спазвайки дългогодишната традиция, досегашният пазител на “Ключа на знанието“ възпитаничката на Педагогически факултет Стилиана Иванова – предаде символа на познанието на трима изявени първокурсници – Михаела Славова, Никол Иванова и Лора Китипова. Г-жа Александра Цуца, майка на първокурсник по „Ветеринарна медицина“, връчи на проф. Ярков специално, ръчно изработено пано със знака на Тракийски университет с пожелание за здраве, мир и успехи.

Студенти и преподаватели получиха поздравителен адрес от президента Румен Радев. Празникът завърши емоционално с поздрав от малчуганите от ДГ „Кипарис“ в Стара Загора. В небето полетяха балони в цветовете на българското знаме.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование