Новини от област Стара Загора и България

Училище по сърф и романтика привлича туристи на плажа в Равда

9662 07/09/2023 13:38 Туризъм Почивка
Училище по сърф и романтика привлича туристи на плажа в Равда
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Ако сте влюбени в морето нощни птици или адреналинът от деня не ви дава покой, да знаете, че на плажа в Равда цяло лято не спи едно причудливо барче – ни денем, ни нощем. Надвиснало е над морските вълни, плъзга по тях тих джаз, отблясъци от свещи издъхват върху дългите като дъски за сърф маси. Мебелите от масивно дърво придават онзи романтичен уют, който всякога сте жадували. Над морската вода са увиснали широки въжени хамаци. Хванали са в здрава прегръдка загорелите тела на няколко двойки, които тихо си говорят.

Някъде отгоре плисва смях...  Дървените стъпала ни водят към малка палуба на втория етаж. Истинска веранда над морето. На нея можеш да изкараш цяла вахта с коктейл в ръка, без да усетиш кога нощта се е изтърколила.

Съмва се. Контурите на Extreme Surf School and Bar Ravda напомнят на закотвен малък кораб. Заведението се оказва част от училище за уиндсърф, разположено в непосредствена близост край брега. Създадено е от Христо Христов и неговата приятелка и бизнес партньор Виолета Чакърова. Христо е наполовина софиянец, наполовина бургазлия. Съответно, половината му живот минава в столицата, другата половина – на морето. „Още като съм се родил, зимите съм живял в София, а през лятото съм се пренасял в Бургас при майка ми, на морето. И така – до днес…“, разказва Христо.

Като младеж се хванал на работа за юнга на малка яхта. Тогава се запалил по уиндсърфа и обикнал вятъра и големите вълни. Вече четвърт век развива училища за уиндсърф по българското Черноморие. В най-добрите си години е управлявал седем училища, сега са останали три – това в Равда, едно в Свети Влас и малка база на Слънчев бряг.

Цели 23 години училището му в Равда обучава ентусиасти на плажа на Олимпийските надежди. Преди 2 години обаче концесионерите поставят невъзможни условия и Христо мести училището на друго място, но и то се оказва проблемно. Така през 2023 година школата за уиндсърф на Христо и Виолета пуска котва още по на юг – на мястото на изоставен каменен вълнолом, превърнат от местните в незаконно сметище.

„Само преди няколко месеца това място беше затрупано с изхвърлени автомобилни гуми, парчета бетон и асфалт, битови отпадъци“, разказват Виолета и Христо. Хващат се и разчистват боклуците, премахват бурените и оформят пътеките към плажната ивица. Разчистват камъните по буната и оформят пътека за разходка по вълнолома. Край него построяват и въпросното романтично барче, в конструкцията на което влагат цялата си фантазия.

 

„Понякога сънувам идеи, а когато се събудя, нямам търпение да ги осъществя“, признава Христо. Така се ражда и плажната библиотека, разположена край сърф училището и бара. Библиотеката прилича на голяма лодка, наполовина закопана в пясъка. По рафтовете ѝ плажуващите откриват интересни книги, както на български, така и на руски и английски език.

„Хората се радват на книгите, често се снимат до библиотеката, четат, понякога си открадват някой том, особено ако е рядък и интересен, което не е хубаво, но такъв им е манталитета. Купуваме нови.“, разказва Виолета.

Училището за уиндсърф е голямата страст на Христо. В София, преди години, се занимавал с ресторантьорство, но в един момент решил да превърне хобито в професия.

„Не от всеки добър сърфист става добър учител“, подчертава той – „Трябва да притежаваш много любов към този спорт и много търпение към капризите на морето“.

Морски бури на четири пъти поглъщат базите на неговите сърф училища. „Толкова много средства потънаха в морето, всеки път започвах от нулата. Но трябва да си готов да му прощаваш“, казва Христо.

За да създадеш и поддържаш сърф училище, е нужна доста сериозна инвестиция. Най-евтината учебна дъска струва 2000 лева, отделно трябват платна, спасителни жилетки и куп специфични аксесоари.

Най-голям интерес към училището по сърф е имало между 1999 и 2006 година. Тогава ентусиастите да се научат да яздят вълните били предимно българи. Някъде през 2005 година започва голямото застрояване и много руснаци си купуват апартаменти по българското Черноморие. През последните 15 години те стават и основните клиенти на сърф училището. След ковид кризата броят на мераклиите да учат уиндсърф постепенно се възстановява, но с началото на войната в Украйна училището отново бележи спад.

„Днес тук мирно живеят украинци, руснаци и българи – без агресия, без спорове“, казват Виолета и Христо. Опитни сърфисти като него обичат ветровитите есенни дни, когато морето изпраща големи вълни. За начинаещите обаче е нужно по-спокойно време.

В сърф училището се учат да управляват дъската с платно дори 5 - 6-годишни деца. Достатъчни са 4 - 5 часа обучение, за да застанат стабилно върху водата. Най-важното в този спорт е да овладееш техниката, казва Христо.

Туристическият сезон на 2023 година е по-добър за неговото сърф училище. През годините през „класната стая“ на плажа минават по 200 - 300 ученици на сезон. Барчето подпомага финансово училището, иначе само то няма да се справи с всички такси и условия, поставени от държавата и плажните концесионери.

По цялото българско Черноморие работят около 20 сърф училища, подобни на тези, менажирани от Христо и Виолета. Христо е получавал предложения да прави сърф училища в Гърция, в Турция и на много други места. „Аз обаче обичам нашето море, в Равда ми е хвърлен пъпа“, казва той и продължава да върши това, което обича най-много – да подчинява вятъра и вълните, стъпил здраво върху своя уиндсърф. И да учи другите на същото.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм