Новини от област Стара Загора и България

Порой отнесе в морето каравани, коли и бунгала край Царево и Ахтопол

6879 05/09/2023 12:12 Общество България
Порой отнесе в морето каравани, коли и бунгала край Царево и Ахтопол
Divident.€U Divident.€U

В община Царево е обявено частично бедствено положение, къмпингите "Нестинарка", "Арапя" и "Лозенец" са в евакуация

Евакуация на хора от къмпинг "Арапя", с. Лозенец и къмпинг "Нестинарка" заради невижданите порои, изсипали се в района на Царево и Ахтопол тази сутрин, наложи кризисният щаб в морската община. Кметът Георги Лапчев обави частично бедствено положение в община Царево. Има наводнени и хотели в двете общини.

Скъсаният мост на СинеморецСпоред метеорологичната служба Meteo Balkans под вода са улици и обекти в Ахтопол и Царево. Наводнени са пътища, преливат реки, коли са под вода, има отнесени автомобили в морето. Пострадали са и Варвара, къмпингите „Нестинарка“ и „Арапя. Река Велека е преляла при с. Кости и залива населеното място, обяви кметът Георги Лапчев.

Придошлата вода е скъсала моста на Синеморец, както и моста до плаж "Пантона" в Царево. Там крайбрежната алея в кв. "Василико" е забранена за движение. По пътя за село Бродилово се срутила голяма скала и също временно е затворен за движение.

Пътят за село Фазаново в община Царево е затворен за движение заради преливане на реката. Там мостът е залят и от община Царево предупреждават да не се пътува в тази посока. Непроходими са пътищата от Царево към Ахтопол и село Варвара.

Паркираните автомобили са под вода в Лозенец и Царево и се вижда само тавана им. Също така се съобщава и за отнесели леки коли в морето.

Частичното бедствено положение в Царево ще е в сила през следващите 5 дни.

Кризисният щаб на Община Царево

„Деретата преливат. Има отнесени в морето бунгала, коли и каравани“, каза пред bTV кметицата на Варвара Бистра Димова. По думите ѝ в бунгалото е имало хора, но са успели да се спасят. Няма пострадали. „Има една отцепена къща от водата. В долния край на селото две дерета се сливат на едно място и там те са отцепени от селото, трудно можем да стигнем до тях“, каза Димова, но уточни, че хората нямат нужда от помощ. Тя предупреди който се движи по Южното Черноморие край Варвара да кара с повишено внимание, защото е отнесена пътна настилка.

В часовете по обед днес Общинският кризисен щаб на Царево, оглавяван от кмета на общината и неговия екип с директора на ОДМВР Бургас, директора на РДПБЗН-Бургас и представители на РСПБЗН гр. Царево, Гранична полиция, РУ Полиция, Жандармерия, взе следните решения:


1. Спира се движението на автомобили от полицейски пункт Караагач в посока община Царево;
2. Спира се движението по пътя с. Синеморец - гр. Ахтопол;
3. Спира се движението на автомобили в гр. Царево и в населените места.
4. Изключенията важат само за специализирани автомобили.

Протича евакуация на къмпинг "Арапя", с. Лозенец и къмпинг "Нестинарка".

Щабът призовава всички жители и гости да не напускат домовете си, а при необходимост да заемат места по високите части на сградите. Щабът ще заседава денонощно до приключване на бедствието.

До момента няма данни за човешки жертви, най-важно е хората да останат в безопасност, каза областният управител на Бургас Пламен Янев. Валежите в Югоизточна България се дължат на антициклона Оленка.

Коментари към новината

Още новини от Общество