Новини от област Стара Загора и България

Кметът Галя Захариева: Нова Загора спечели първия си проект по Плана за възстановяване и устойчивост (ВИДЕО)

5956 29/08/2023 18:40 Общество България
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Община Нова Загора спечели проект по схемата "Модернизация на образователната инфраструктура“ по Плана за възстановяване и устойчивост на стойност 4 млн. 330 хил. лв. Средствата ще дадат възможност да се извърши основен ремонт на сградата на ОУ „Христо Смирненски“ в Нова Загора.

Това съобщи в подкаста "Индикатор със Сашка Панайотова" на сайта Divident.EU кметът на Нова Загора Галя Захариева.

Община Нова Загора очаква да получи финансиране и за ремонтиране на Дома за стари хора в новозагорското село Баня, където плановете включват и изграждане на нова част на дома.

Община Нова Загора е подала 25 предложения на стойност 21 млн. лева по програмата за енергийна ефективност за саниране на жилищни сгради. Предложенията са на етап оценка в МРРБ.

ВиК ремонтът Общината използва средства по инвестиционната си програма за довършване ремонта на уличната мрежа в града след ВиК проекта. Инвестиционната програма на Нова Загора за 2023 г. е в размер на 11 млн. лева. До този момент са напълно завършени ремонтните работи на 11 улици в града. Приключил е ремонтът на ул. "Шипка", продължава работата и по други улици. Очакванията на общинското ръководство са ремонтните работи по уличната мрежа да приключат окончателно до края на октомври.

Образование Новата учебна година в Нова Загора ще започне с откриване на нова детска градина в село Садиево, която отваря врати, за да посрещне малчуганите на 12 септември. Общинското ръководство предвижда да насочи усилията си през следващите години към ремонт на инфраструктурата в малките населени места.

Комплексът „Марица Изток" Трансформацията в комплекса „Марица Изток“ и предстоящите съкращения на работни места несъмнено ще се отразят на икономиката и на община Нова Загора, категорична е Галя Захариева. Близо 1000 души от общината работят в енергийния комплекс. Притесненията на общинското ръководство е, че след като загубят работните си места тези хора трудно ще се задържат по родните си места. „За съжаление години наред не се дава яснота и план за справедливия преход. Останах с впечатление от срещата за бъдещето на комплекса „Марица Изток“в Стара Загора , че дори управляващите са лаконични относно това какво ще се случва по Териториалния план. Очакваме подреден план и яснота за предстоящото през следващите години“, казва Галя Захариева.

Заетостта В Община Нова Загора безработицата е ниска, но за съжаление има разминаване между търсещите и предлагащите работи. Общината ще бъде медиатор между страните и в началото на септември ще организира среща с работодатели. На нея ще присъстват и представители на Индустриална зона „Загоре“ в Стара Загора.

Нови инвестиции Млади новозагорци, работили в чужбина ще инвестират в изграждането на модерно предприятие в родния си град. То ще бъде построено в близост до АМ „Тракия“ и ще работи в сферата на металообработването, съобщи Галя Захариева.

"Надявам се да привлечем и други инвеститори, защото имаме добра инфраструктура – близост до АМ Тракия, до пътя Русе – Свиленград. Това са добри предпоставки, за да ни изберат инвеститорите", казва кметът на Нова Загора.

Култура Община Нова Загора готви богата празнична програма за празника на града – Петковден. Тя ще продължи 15 дни – от 30 септември до 15 октомври. Представяне на книги, изложби, концерти с различни стилове включва празничната програма. На 8 октомври гостува на Нова Загора аснамбъл „Българе“ със спектакъла „Това е България“. Общината готви два фестивала – на старата градска песен и „Фолклорна омая“, панаир на занаятите, ателиета и много други изненади.

Мотото на празника тази година е „Новозагорци за новозагорци“.

Вижте в подкаста и как се подготвя общината за местните избори и дали Галя Захариева отново ще се кандидатира за кмет на предстоящите местни избори в община Нова Загора.

Коментари към новината

Още новини от Общество