Новини от област Стара Загора и България

Култиватори: Практически съвети за по-високи добиви и ефективност

8895 29/08/2023 12:12 Агро Земеделие
Култиватори: Практически съвети за по-високи добиви и ефективност

Ефективно земеделие се прави с ефективни машини. Култиваторите са несравними помощници не просто в селското стопанство, но и като цяло за всеки един земеделски производител.

Това е така, защото предсеитбеното обработване на почвата и в частност култивирането оказва много положително въздействие върху нейното плодородие. А това спестява фермерите торове, които в момент като днешния все още са на много високи цени. 

Защо култиваторът е по-добър от плуга?

Много фермери продължават да се двоумят при избора на техника. Един от основните въпроси е култиватор или плуг - кое да избера?

Специалистите от Тайтън Машинъри дават отговор на въпроса - основният недостатък при използването на плуг е, че той намалява органичната материя в почвата, но също така променя и нейната форма и структура.

От друга страна култиваторите смесват и смилат почвата, като в същото време я насищат с кислород и подготвят гладко, рохкаво легло за семената. Друго тяхно приложение е премахване на бързо и ефективно плевелите от почвата.

В зависимост от монтираните работни органи, той може да извършва  различни  операции,

 

Практически съвети за по-високи добиви

Култиватор за плитка и бърза обработка или такъв за дълбока? Компактен модел или по-мощен?? При какви култури може да се използва? На какви терени? Има ли значение нейното тегло и размери?

Това са само част от въпросите, които си задават земеделците. 

Ясно е, че изборът на правилен култиватор може да бъде доста труден, ето затова специалистите от сайта Titanmachinery.bg дават практически съвети.

На първо място установете какво искате да постигнете с култиватора. Минете с машината на кратко разстояние и разгледайте резултата - искате да раздробите плевелните остатъци, да премахнете уплътняването или да разместите горния почвен слой? 

Вижте какво е постигнал култиватора ви и дали това е търсеният резултат. Ако не е - свържете се с Тайтън Машинъри и техните специалисти ще ви предложат конкретни решения , спрямо вашите нужди.

Друг практичен съвет е свързан с аерирането на почвата. Много земеделци не управляват максимално ефективно стопанствата си и харчат излишни пари за множество машини. Например за подобряване на аерацията на почвата, редица земеделци купуват отделна машина.

Култиваторът обаче може да се използва дори за това, когато е оборудван с подходящите работни органи. По този начин основните газове, хранителни вещества, торове и минерали могат лесно да проникнат през тази вече обработена почва, за да достигнат корените и да засилят растежа на растенията. Техниката осигурява лесен начин земята да бъде адекватно аерирана. Също така тези машини са значително по-бързи от аераторите, благодарение на тяхната продуктивност и висока проходимост. 

Използвайте вашият култиватор за компостна интеграция. Този тип техника разхлабва почвата и я смесва с  органичната материя и основните хранителни вещества, като прави почвата по-благоприятна и плодородна. Това рециклира компоста и предотвратява измиването на тора при интензивни валежи и наводнения.

Последният съвет от Тайтън Машинъри е свързан с поддръжката на техниката. За да използвате своята машина дълги години, е нужно да се грижите за нея. В тази връзка - проверявайте редовно закрепващите болтове, и лагерите. 

Избягвайте използването на машината в изключително уплътнени, твърди или скалисти почви. Дръжте подвижните части смазани и без ръжда, и редовно проверявайте своята машина и работни органи за деформации.

Нова машина от Тайтън Машинъри България

Тайтън Машинъри България е официалният вносител на топ бранда Väderstad - лидер в производството на почвообработваща техника.

Основните модели, които ще намерите в раздела са сериите:

  • TopDown 300-900
  • NZ Aggressive 500-1000
  • Carrier 420-820
  • Carrier 925-1225
  • Carrier XL 425-62
  • Carrier XL 925-1225

Голямото разнообразие от видове и модели култиватори на световноизвестния бранд Väderstad, гарантира решение за всички селскостопански стопанства - малки, големи и средни. Машините се характеризират с перфектна адаптация към различните полеви условия, издръжливост и несравнима производителност. 

Позвънете още сега 

Вашият нов култиватор ви очаква. Обадете се още сега на специалистите от Тайтън Машинъри България на кратък номер *4040.

Коментари към новината

Още новини от Агро