Новини от област Стара Загора и България

Съдът остави в ареста обвинения за насилието над Дебора 26-годишен Георги Георгиев

Съдът остави в ареста обвинения за насилието над Дебора 26-годишен Георги Георгиев
Divident.€U Divident.€U

Състав на Районен съд - Стара Загора отхвърли искането на адвокатите на обвинения по случая Дебора, Георги Георгиев, да получи по лека мярка за неотклонение от настоящата - задържане под стража.

Основание за искането на защитата дава фактът, че две от извършените експертизи - ДНК и трасологичната, не откриват биологичен материал по дрехите на Георги. На местопрестъплението е открита и следа от обувка, която категорично не е на 26-годишният Георги Георгиев. 

Съдът обаче прие, че обвинението не е голословно, а е подкрепено с множество доказателства, установени с доказателствени средства. Според съда, от събраните до момента доказателства, преценени в съвкупност и в тяхната логическа и последователна взаимосвързаност, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил деянията.

Тежестта на повдигнатите обвинения и обстоятелството, че е осъждан, сочат за съществуваща реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, ако не бъде задържан.

С оглед фактическата и правна сложност на делото, характера на деянията и извършените до момента процесуално следствени действия, наказателното производство се развива в разумен срок. Съдът намери, че няма основания, които да налагат изменение или отмяна на взетата мярка за неотклонение.

На основание чл.65, ал.6 от НПК, съдът определи срок от 30 дни, в които ново искане за изменение на взетата мярка е недопустимо. Определението на съда подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – Стара Загора в 3-дневен срок.

Ако решението на Районния съд от днес бъде обжалвано, следващото дело пред Окръжен съд ще се гледа на 5 септември.

От Районния съд припомниха, че съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред