Новини от област Стара Загора и България

Кмет и енергетици настояха държавата да подкрепи преработката на въглеродни емисии в „Марица Изток“

Кмет и енергетици настояха държавата да подкрепи преработката на въглеродни емисии в  Марица Изток
Divident.€U Divident.€U

При висок градус на напрежението премина третата среща на тема бъдещето на енергийния комплекс „Марица Изток“

При висок градус на напрежението премина третата среща на тема бъдещето на енергийния комплекс „Марица Изток“, която се проведе днес по инициатива на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и синдикалните организации при препълнена зала. Малко преди дискусията да започне протестиращи миньори и енергетици от КНСБ и „Подкрепа“ развяха плакати и знамена пред сградата на община Стара Загора в знак на несъгласие с предложените промени в Териториалния план за справедлив преход на региона.

На срещата не дойде министъра на енергетиката Румен Радев, който всъщност спомена за това още по време на визитата си в „Мини Марица-изток“ в четвъртък миналата седмица. Вместо него до кмета Живко Тодоров в зала „Петко Рачев Славейков“ седнаха трима зам.-министри – от министерствата на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на труда и социалните грижи. Тримата бяха притиснати с остри реплики и конкретни обвинения от страна на синдикалисти и енергийни експерти, които определиха предложените промени в Териториалния план като смешни и неконкретни.

Председателят на „Подкрепа“ Бисер Бинев посочи, че има много по-добри варианти за Териториален план на областта и този изобщо не трябва да бъде пращан до Европейската комисия.

Присъстващите в залата почти хорово протестираха срещу заложеното в Териториалния план създаване на държавно дружество „Конверсия на въглищните региони“, което да поеме част от дейностите по рекултивация на отработените терени в „Мини Марица Изток“, тъй като по концесионен договор това е задължение и право на дружеството.

Лидерът на КНСБ Деян Дяков съобщи интересна новина, че миналата седмица е бил в Китай със специална делегация, организирана на частни начала, където с очите си е видял как работят инсталации за преработване на въглеродните емисии в големи централи, които улавят  80% от тях и ги превръщат в полезни химически продукти, най-често торове за земеделието. Такава теза беше изложена и по време на първата дискусия от представителя на американския инвестиционен фонд PANGEA Кирил Темелков, в когото Divident.EU eдинствен публикува интересно интервю по темата.

В подкрепа на изграждането на такава пилотна инсталация в Марица изток се изказа и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, защото, по думите му, тя би могла да спаси комплекса и да запази работните места както в топлоцентралите, така и в мините. Градоначалникът зададе още няколко конкретни въпроса към зам.-министъра на енергетиката Красимир Ненов, който седеше до него.

„Виждаме, че всяка година цените на въглеродните емисии, ще стават все по-високи. Това означава, че следващите няколко години, както държавното предприятие ТЕЦ-2, така и частните централи в района, ще изпитват затруднения да ги плащат. Затова е от ключово значение да отговорим на въпроса можем ли да приложим технология за преработване на въглеродните емисии, на каква цена бихме имали електроенергия, ако тя е рентабилна“? Има ли възможност енергийното министерство, заедно със своите експерти, да участват в тази разработка и да се отговори на основния въпрос за цената на емисиите, който може да се окаже ключов за спасяването на комплекса, вместо да говорим за съкращаване на работни места. Ако не работи тази технология, това трябва да бъде доказано с цифри“, каза Живко Тодоров.

Той постави въпроса и за това кой ще изпълнява рекултивацията в „Мини Марица-изток“ – държавното дружество или частни фирми и чия инвестиция – частна или на мините, ще бъде изграждането на бъдещите фотоволтаични паркове там. Живко Тодоров подкрепи идеята за създаване на нови индустриални зони около градовете, но попита откъде ще дойдат парите за тях, след като не са заложени в Териториалния план за справедлив преход и всичко изглежда много пожелателно. Деян Дяков настоя изграждането на предприятие за преработване на въглеродните емисии да бъде заложено в Териториалния план.

Категорично против реализацията на плана се обяви бившият изпълнителен директор на „Мини Марица-изток“ и енергиен експерт инж. Щерю Щерев. „Сред толкова много приказки се заобикаля основния проблем на „Марица-изток“ – това е търговията с квоти и техните цени, които ще убият „Марица-изток“ преди всички тези благопожелания и приспивни приказки да се случат. Той призова всички политици да се борят срещу европейската зелена сделка, която според него е плод на мащабна корупция, основаваща се на широко пропагандирана лъжа, че климатичните промени се дължат на парниковите газове и то основно на въглеродните емисии. Той посочи, че тази лъжа е официално опровергана от стотици учени по целия свят, включително в САЩ.

Остри думи към представителите на трите министерства отправи и депутатът от „Възраждане“ Искра Михайлова, която настоя властимащите да се съобразяват със становищата на политическите и синдикалните организации по болната тема с „Марица Изток“ и да отговорят на въпроса работят ли по създаване на Стратегия за устойчиво енергийно развитие на България.

Георги Господинов от КНСБ посочи, че българите няма за какво да съжаляват, че са изгубени около 200 милиона лева до тук заради забавеното внасяне на Териториалните планове, тъй като само за миналата година енергийният комплекс е спечелил над 1,5 милиарда лева. Обвиненията на синдикалиста към представителите на държавата бяха, че в предложения от тях Териториален план се говори единствено за свиване на производството на електроенергия от въглища и за строеж на ВЕИ, но не и за възможности за спасяването на работните места чрез удължаване работата на комплекса.

Заместник енергийният министър Красимир Ненов отговори на повечето от зададените въпроси, като заяви категорично, че е „за“ проучването на възможността за изграждане на инсталация за преработване на въглеродните емисии. Според него посочените цифри за свиване на производството на електроенергия още през 2025 година три пъти в сравнение със сега са прогноза и тенденция, а не заложен от правителството план.

„Производството през 2025 година може да се окаже много повече от посочените 8 теравата, това зависи от зимата, от пазарите и от много други условия“, обясни той. Необходимо е да се изработи интегриран план за комплекса „Марица Изток“ и на негова база да се привличат бъдещите инвеститори. Този план тепърва ще започне да се прави. Не трябва да се решава „на парче“, посочи още зам.-министър Ненов.

Според него протестиращите срещу новия вариант на Териториалнен план „чукат на отворена врата“ и че министерството ще продължи да разчита на „Марица Изток“ като на комплекс, гарантиращ енергийната стабилност на страната. Но – посочи той – не като базова, а като балансираща мощност на фона на останалите източници на електроенергия като АЕЦ, ПАВЕЦ, вятърни и соларни паркове.

Тази вечер от 18 часа по призива на сдружение "За Марица Изток" в центъра на Стара Загора ще се състои масов протест срещу замислените промени за бъдещето на енергийния комплекса.

Коментари към новината

Още новини от Икономика